Scopul articolului
Scopul acestui scurt articol este de a clarifica modalitatea corecta de utilizare a termenului „pursange”. Fiind un termen atât de important în domeniul hipismului romanesc ne dorim o standardizare corecta a utilizarii acestuia in toate documentele care fac referire la rasa cailor pursange.
Terminologia
Primul pas este sa pornim de la definitia termenului conform Dictionarului Explicativ al Limbii Romane (DEX). Dicționarul este editat de Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” al Academiei Române si reprezinta cel mai cuprinzator document oficial pentru uzul general al limbii noastre.
DEFINITIA DEX 2009
- PURSẤNGE adj. invar., s. m. (Animal, mai ales cal) de rasă pură, aleasă. – Pur + sânge (după fr. pur-sang).
DICTIONARUL LIMBII ROMANE LITERARE CONTEMPORANE (1955-1957)
- PURSÎ́NGE adj. invar. (Despre cai) Cu sînge neamestecat, de rasă bună.
In acelasi timp, cuvantul francez „pur-sang” este imprumutat si tradus din termenul original englez de „Thoroughbred”. Acesta a fost utilizat prima oara in anul 1713 si facea referire la caii obtinuti din incrucisarea iepelor engleze cu armasarii arabi, caii pursange fiind cunoscuti pentru agilitatea, viteza si spiritul lor, calitati care s-ar fi pierdut prin corcirea rasei. De atunci au fost infiintate si registrele genealogice cabaline („stud book-uri”), care tineau evidenta clara a acestei rase de cai.
In engleza, crescatorii de alte animale de rasa pura utilizeaza in general termenul de „purebred”. Numele de „Thoroughbred” este folosit exclusiv pentru cai.
Mai multe detalii despre rasa pursange englez in acest articol.
Concluzie
Termenul corect este „pursânge”, fiind singura forma mentionata in Dictionarul Explicativ al Limbii Romane.
pursấnge1 adj. invar.substantiv masculin pursânge
pursấnge2 s. m., pl. pursấnge substantiv masculin pursânge (DOOM2 – 2005)
Surse:
- DEX 2009
- dexonline.ro
- PHOTO CREDIT: https://www.juddmonte.com
Comments are closed.