Hergheliile din Romania

Cauți de mult o listă centralizată a hergheliilor din Romania?

Lista hergheliilor de stat

Hergheliile de Stat din România sunt in administrarea Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva, prin Directia de Crestere, Exploatare si Ameliorare a Cabalinelor de Rasa.

Aceste herghelii au rolul principal de  mentinere genetica a nucleelor de rasa si dezvoltarea acestor populatii de animale in crescatoriile din Romania.

România deține în patrimoniul său 12 herghelii și 4 depozite de armăsari. Acestea sunt administrate din anul 2002 de Regia Natională a Pădurilor – Romsilva, prin Direcția de Creștere, Exploatare și Ameliorare a Cabalinelor de Rasă.

Cea mai veche herghelie înființată pe teritoriul României este Herghelia Rădăuți, înființată la 1 mai 1792 de statul austriac, cu scopul de a asigura cai mai buni pentru cavaleria militară. În 1792, statul austriac înfiinţează herghelia Rădăuţi sub numele de ”Landesgestuetts – und remontierungs departament in der Bucowina zu Rădăuţi”, cu scopul de a-şi asigura un efectiv mai mare de călărie şi de calitate mai bună.

Radauti
Dumitru CURCĂ -Personalităţi marcante ale medicinii veterinare din Bucovina , membri ai Academiei Române

Hergheliile au rolul strategic de a menține și a dezvolta genetic cele 13 rase de cai omologate în România: Semigreu Românesc, Lipițan, Pursânge Englez, Gidran, Trăpașul Românesc, Ardenez, Nonius, Calul de Sport Românesc, Huțulul, Calul de Bucovina, Pursânge Arab, Shagya Arab și Furioso North-Star.

Depozitele de armăsari (Arad, Dumbrava, Râmnicelu, Târgu-Mureș) au obiectivul specific de a multiplica și transfera un fond genetic valoros către populațiile de cai din patrimoniul național, dar există și armăsari destinați montei publice. 

  Semigreu
Românesc
Lipițan Pursânge
Englez
Gidran Trăpaș Ardenez Nonius Cal de Sport
Românesc
Huțul Cal de
Bucovina
Pursânge
Arab
Shagya
Arab
Furioso
North-Star
Herghelia Beclean (Bistrita-Nasaud) x x
Herghelia Cislau (Buzau) x x
Herghelia Dor Mărunt (Calarasi) x
Herghelia Izvin (Recas – Timis) x x
Herghelia Jegălia (Calarasi) x x
Herghelia Lucina (Suceava) x x
Herghelia Mangalia (Constanta) x
Herghelia Radauti (Suceava) x
Herghelia Rusetu (Buzau) x x
Herghelia Sambata de Jos x
Herghelia Slatina (Olt) mai multe rase, fara activitate de reproductie momentan
Herghelia Tulucesti (Galati) din februarie 2019 s-a înființat la Tulucești al doilea nucleu de reproducție al cabalinelor din rasa Cal de Sport Românesc.

Lista depozitelor de armasari

  • Depozitul de armasari Arad (Arad)
  • Depozitul de armasari Ramnicelu (Braila)
  • Depozitul de armasari Tg. Mures (Mures)
  • Depozitul de armasari Dumbrava (Timisesti – Neamt)

Lista hergheliilor private