Emil Ferdinand Heinrich Volkers – pictorul calator prin Romania

Caii in pictura lui Volkers

Emil Volkers s-a nascut pe 4 ianuarie 1831 la Birkenfeld, Germania, intr-o familie burgheza. Orasul Birkenfeld era un important centrul al Postei Germaniei, fiind locul unde se schimbau caii trasurilor de corespondenta. Apare astfel sursa pasiunii sale pentru nobilele animale. Astfel, isi petrece frumoasa copilarie printre cai si herghelii.

Studiaza la Academia de Arte Frumoase din Dresda si apoi la Munchen, unde studiaza cinci ani cu renumitii pictori ecvestri, Albrech Adam si Franz Adam. Devine astfel unul dintre cei trei faimosi pictori ecvestri din Germania. Lucrarile sale se realizeaza pe panze mari care vor decora palate celebre din Prusia. Primeste comenzi de la aristocratii vremii sau chiar de la George V, Regele Hanovrei, care ii comanda picturi ale cailor din grajdurile sale regale.

Se stabileste in 1857 la Dusseldorf unde isi incepe o activitate artistica intensa. In anul 1859 realizeaza deja un album de litografii cu subiect ecvestru. Fiind si o perioada tulbure in regiunile Europei, Volkers isi alege ca tematica scene militare, in cadrul carora nobilul animal se afla in centrul atentiei. Devine celebru si valoarea sa era de necontestat. Realizeaza astfel un portret al cancelarului Otto von Bismarck in anul 1875.

Este considerat un fin cunoscator al anatomiei si dinamicii cabaline deoarece reuseste sa redea cu o fidelitate remarcabila trupul in miscare al nobilelor animale. Devine astfel faimos pe nisa sa de interes si atrage atentia Regelui Carol I de Hohenzollern.

Romania isi organiza armata pentru razboaiele sale regionale. Carol isi aduna astfel pictori documentaristi care sa redea calatoriile sale prin tara sau pe teritoriile de lupta. Printre acestia s-a aflat si Emil Volkers care realizeaza primele sale picturi in anul 1862.

Pe langa litografiile cu Regele Carol I, Volkers realizeaza si tablouri etnografice cu tarani romani si caii acestora. El va insoti armata romana in Bulgaria in perioada 1877-1878 si reda scenele de lupta.

Revine apoi asupra peisajelor rustice din tara noastra si surprinde frumusetea portului popular si importanta calului in viata de zi cu zi a taranului.

Cuvintele sunt de prisos. Lucrarile lui Emil Volkers vorbesc de la sine.

Galeria de imagini

 

Surse:

EMIL VOLKERS (1831–1905), UN PICTOR ÎN SLUJBA LUI CAROL I. Autor: MACRINA OPROIU

CIMEC.RO

https://www.lempertz.com

https://www.mutualart.com

www.academiaromana.ro

Rasa de cai Maremmano

Herghelie.ro
5 min read

Rasa de cai Azteca

Herghelie.ro
2 min read

Comments are closed.

© Copyright herghelie.ro

Cotton Tree, 33442033, J40/9064/31.07.2014 Str. Floarea Rosie, nr. 7, bl.51, sc.3, ap. 114, Sector 6, Bucuresti