Calul Mustang

Cai Mustang

Originea rasei

Mustangul este un cal cu origini în Statele Unite ale Americii, fiind o rasă derivată din caii spaniolilor aduși de cuceritorii Noului Continent.

Caii dispăruseră din această parte a lumii, în urmă cu aproximativ 10.000 de ani, astfel că, în 1492, atunci când spaniolii au ajuns pe continentul american, aici nu existau cai. Fiindcă conchistadorii erau puși pe treabă, au fost nevoiți să aducă mulți cai din Spania.

Primii cai au fost aduși la a doua călătorie a lui Columb. În 1521 temutul Hernando Cortes cu un grup de doar 16 cai acoperiți de armuri, a înfricoșat și nimicit triburile de azteci, cucerind Tenochtitlan.

 

Atacurile lui Cortes

De asemenea, Hernando de Soto a adus în 1539 în jur de 200 de cai, iar Francisco Vasques de Coronado a utilizat peste 1000 de cai.

File:Flickr - USCapitol - Discovery of the Mississippi by De Soto.jpg
Hernando de Soto – wikimedia.com – pictură de William H. Powell 1853

Acești cai Berberi, Arabi sau Andaluzi au scăpat apoi în sălbăticie, au fost abandonați sau eliberați sau au fost capturați de triburile aborigene.

De altfel, originea numelui Mustang este derivată din „mesteño” (spaniolă) sau mestengo (mexicană) – ceea ce înseamnă animal fără stăpân, animal scăpat din captivitate. Prin urmare, deși calul Mustang este considerat un cal sălbatic, el își are origini în caii domestistici, scăpați apoi în mediul natural și formați prin selecție naturală. S-au format astfel grupuri de cai sălbăticiți, beneficiind de o selecție naturală timp de mai mult de trei secole. Era o rasă cu o dinamică foarte mare de înmulțire. Totuși, gradul rapid de răspândire a civilizației americane a limitat treptat arealul acestor cai.  Astfel, cifrele arată că la începutul secolului XX existau 2 milioane de exemplare, iar în prezent sunt doar 30.000 de exemplare.

Odată cu gradul accelerat de colonizare a teritoriilor din est, hergheliile de mustangi au fost împinse spre teritoriile vestice, fiind nevoite să traverseze Mississippi.

A devenit un animal venerat de triburile de indieni nord-americani. Îl numeau „Câinele lui Dumnezeu” sau „Marele Câine”. Nativii acestor teritorii au adaptat rapid minunatul animal pentru a-l folosi la transport, vânătoare și lupte.

Karl Bodmer - Horse Racing of the Sioux.jpg
Karl Bodmer – Curse de cai în tribul Sioux – 1836
File:ComanchesWildHorses.png
Capturarea cailor sălbatici de către indienii Comanche – wikimedia.com

Caracteristici

Este un cal atletic, dar cu o talie mică. Înălțimea unui Mustang este cuprinsă între 1,35 și 1,50 m și are o greutate medie cuprinsă între 400 și 500 kg. Culorile robei sunt variate și pot avea pete sau zone de culori variate. Sunt foarte apreciați cei cu pete alb-negru sau alb-maro.

Sunt întâlniți în zona de vest a SUA, în preerile încă ferite de prezența omului.  Grupul de cai are un armăsar dominant, aflat mereu în față, ceilalți armăsari păzind lateralele, iar în centru se găsesc mânjii și iepele. Sunt organizați după reguli de apărare specifice trupelor militare, având și cai cu rolul de a cerceta zona și de a depista potențialele pericole. Tocmai de aceea este considerat un cal foarte inteligent, cu multe calități native specifice rasei.

https://commons.wikimedia.org/
https://commons.wikimedia.org/

În același timp este o rasă rezistentă la temperaturile extreme și acești cai sunt dispuși să parcurgă distanțe lungi pentru căutarea hranei. Prin urmare erau mult râvniți de colonialiști pentru călătoriile lor lungi sau pentru lucrul la fermă. Mai mult decât atât, fermierii obișnuiau să își lase caii lor liberi pentru hrană, apoi să îi captureze când aveau nevoie de ei, prinzînd printre aceștia și cai sălbatici.

Sunt cabaline cu un cap mic, urechile de asemenea sunt mici. Ochii lor sunt însă ageri, iar nările largi. Au un greabăn echilibrat și umerii foarte bine dezvoltați.  De altfel, aspectul Mustangului este unul simetric, armonios, fiecare parte a corpului fiind bine proporționată cu ansamblul general.

Grup de Mustangi

Au o personalitate dificilă și un comportament independent. Dresajul lor este o artă, dar dacă este bine făcut devin unii dintre cei mai buni cai de călărie. Sunt memorabile filmele americane western cu îmblânzirea acestor cai remarcabili. Sau filmul animat Spirit: Stallion of the Cimarro.

Rasă pe cale de dispariție

La sfârșitul secolului XX, era estimată o populație de 2 000 000 de exemplare. Fiind animale sălbatice, caii intrau în fermele americane și produceau pagube. În același timp, fiind cai crescuți în mediul natural, aveau răni și nu erau în cea mai bună formă. Astfel că rangerii americani au găsit multe motive să înceapă să îi lichideze. Fenomenul de distrugere a fost atât de masiv și crud, încât prin anii 1970 nu au mai rămas mai mult de 17.000 de exemplare.

În anul 1971, Congresul Statelor Unite a emis o lege numită „Wild Free-Roaming Horse and Burro Act” pentru protejarea acestor cai sălbatici. Această lege a dus la creșterea treptată a populației la aproximativ 30.000 -40.000 de exemplare.

Mustangul rămâne însă un puternic simbol al libertății americane și ne duce mereu cu gândul la Vestul Sălbatic.

 

  • History of Hernando Cortez – Abbott, John S. C. (John Stevens Cabot) – 1900
  • Wikimedia.org
  • Foto – Pixabay.com
  • American horses and horse breeding – Hartford, Conn., J. Dimon – 1895