Limbajul urechilor la cai

Urechile calului

Sistemul auditiv la cai

Simtul auditiv al calului este foarte complex. Urechile cailor ne transmit informatii valoroase despre necuvantatorele atat de mult indragite. In acelasi timp, intelegand semnalele transmise de cal ne ajuta sa interpretam corect comportamentul sau.

Caii au un simt auditiv foarte bine dezvoltat. Auzul ii ajuta sa detecteze sunetele si locatia lor, dar si sa recunoasca sursa sunetului si sa inteleaga daca este un pericol pentru ei. Calul este un animal precaut, temator si pregatit mereu sa fuga din fata pericolului, iar omul trebuie sa inteleaga acest comportament.

Complexitatea urechilor calului

Urechile calului se pot misca independent, folosind 16 muschi pentru acest lucru. De asemenea, pavilionul urechii se poate roti pana la 180 grade, o functie ce ii permite sa isi directioneze urechea catre sursa sunetului receptionat. Continuand cu caracteristici care demonstreaza complexitatea sistemului sau auditiv mentionam ca un cal receptioneaza unde cu frecvente intre 14 si 25 kHz, frecvente pe care urechea umana nu este capabila sa le receptioneze. Cabalinele pot receptiona atat infrasunete, dar si ultrasunete, unde pe care oamenii nu le aud, sau le aud uneori cu intarziere.

Instinctul sau precaut de animal ierbivor l-a ajutat de-a lungul timpului sa supravietuiasca. Este astfel sensibil la sunete stridente, asa ca e bine sa ii vorbi cu un ton bland, fara tipete sau cu voce agresiva. Comenzile se transmit ferm si cu mult calm.

Urechile calului rol important in comunicare.

Fiind un animal de turma, calul are o nevoie ridicata de socializare si astfel are dezvoltate mijloace diverse de comunicare corporala cu semenii sai. Cercetatorii de la Universitatea Sussex au realizat un studiu interesant. Ei au aratat cailor in studiu o poza cu un cap de cal care privea ori in stanga, ori in dreapta. Apoi au pus doua galeti cu hrana una in stanga si alta in dreapta. Studiul a demonstrat ca acel cal in studiu a ales galeata spre care privea calul din poza. Apoi s-au prezentat imagini cu un cal cu urechile acoperite si atunci calul in studiu a ales la intamplare galetile. Prin urmare, pozitia urechilor calului din poza transmiteau informatii importante celorlalti cai.

Experiment
Experiment Universitatea Sussex. Sursa foto: https://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(14)00739-8

Pozitia urechilor calului

Pozitia urechilor este unul dintre elementele cele mai importante din limbajul corporal al calului.

Urechile ciulite spre fata

Acestea pot avea o pozitie ciulita, atunci cand pavilionul urechii este orientat direct spre fata, intr-o pozitie foarte rigida. Este un semnal de alerta la un zgomot care vine din partea frontala. Calul este vigilent, nervos si urmareste un potential pericol. Sa nu interveniti si cu o alta sursa de zgomot deoarece calul este deja tensionat.

Alerta frontala

Urechile in pozitie neutra

Urechile pot fi si intr-o pozitie neutra, relaxate, fiind intr-o postura de liniste si de ascultare.

Relaxare

Urechi cazute in lateral

O pozitie orientata lateral cu pavilionul orientat spre jos. Calul este obosit si trist.

Cal trist

Urechi lipite de gat

Urechile lipite de gat, este pozitia unui cal devenit nervos si agresiv. Feriti-va deoarece atunci este cel mai pregatit sa muste sau sa loveasca. 

Cal agresiv

Urechile spre spate

Urechile orientate usor spre spate. Calul este tensionat si se simte inconfortabil. Sa va feriti de picioarele sale din spate.

iritat

Cu cat ne petrecem mai mult timp cu prietenul cabalin, cu atat putem invata mai bine cele mai discrete semnale prin care el ne arata starea sa de spirit.

Surse:

ansvsa.ro – ghid realizat de dr. Kramer Anca

https://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(14)00739-8

www.pixabay.com – surse foto