Masacrul Cailor – Moghioroș

moghioros

Notorietatea unor oameni fără niciun merit.

Moghioroș e un nume cunoscut, nu-i așa? Un nume intrat deja în limbajul urban al capitalei. Puțini știu însă că Alexandru Moghioroș a fost unul dintre liderii foarte toxici ai comunismului. Mare membru al Partidului Comunist, devenit viceprim-ministru, deși avea doar patru clase primare și trei clase de școală de meserii. Dar suntem obișnuiți cu aceste personaje care au preluat în acea perioadă conducerea țării.

Moghiros

Numai că acest personaj sinistru este cu totul aparte. Documentele vremii sunt destul de puține. Totuși, Moghioroș, viceprim-ministru la acea vreme, face o vizită în 1957 împreună cu Gheorghiu Dej la Herghelia Jegălia.  Comisia a fost evident deranjată de zgomotul produs de caii când ronțăiau ovăzul.

Dar să vedem dialogul acestor minți „sclipitoare”, surprins în presa comunistă a vremii.

Moghioros caii
Scânteia – aprilie 1958

Cal ovaz

„Vacilor le sunt mâncate coarnele de cai”.

Momentul critic al decimării numărului de cai.

A fost momentul când sinistrul Moghioroș a transmis un ordin de reducere a numărului de cabaline deoarece consumau cu lăcomie hrana vitelor. În plus, exista o directivă de motorizare a lucrului câmpului cu celebrele combine și tractoare sovietice, așa că la ce folos?

Statisticile ascunse spun că din cauza acelui ordin ar fi dispărut peste 500.000 de cai din România. Caii se confiscau de la țărani. Hergheliile își pierdeau din importanța lor strategică și caii mergeau direct la abatoare sau mureau de foame și boli… Caz unic în Europa.

De altfel, acest fenomen se vede foarte bine în acest grafic din articolul nostru: https://herghelie.ro/evolutia-efectivelor-de-cabaline-in-romania/. In 1963 si 1964 efectivele de cabaline se reduc brusc, acesta fiind efectul masacrului de atunci.

Evolutia numarul de cai din Romania

Concluzie

Cu toate acestea, Parcul Drumul Taberei este numit în continuare de către unii locuitori mai nostalgici ca fiind Parcul Moghioroș. Mai nou, au apărut mari complexe rezidențiale cu numele acesta. Au fost totuși receptivi la sesizări și au modificat numele.

Este atât de trist să vezi că după mai bine de 30 de ani de la căderea odiosului regim se mai folosește numele acestui personaj negativ.

Să trăim în continuare în ignoranță? Mai este ceva de spus?

Surse:

www.adevarul.ro

romanialibera.ro

Scînteia – aprilie 1958