Origine şi mod de formare
Nonius este o varietate de cabaline formata la herghelia Mezöhegyes din Ungaria. Rasa s-a realizat pornind de la armasarul Nonius Senior de origine anglo-saxona. Acesta s-a nascut in 1810 in Calvados – Normandia din armasarul englez (jumatate sange), Orion si o iapa normanda. A fost preluat in 1815 de catre armata austriaca in cursul razboaielor napoleoniene, impreuna cu alti 9 armasari, din herghelia Rosieres din Franta si adus in 1816 in Ungaria. A fost utilizat timp de 22 de ani pentru reproductie.
Nonius Senior era un cal murg de tractiune, solid, cu talia mare (171-173 cm) si cu un cap berbecat. Avea un aspect destul de nearmonios, dar avea niste picioare foarte solide.
S-a imperecheat cu iepe de diferite rase si origini, dar alese dupa marimea taliei, cu scopul de a mari talia raselor autohtone.
Celebrul Nonius Senior a avut 79 de armasari descendenti directi si 134 de iepe. In perioada 1817-1832 a avut peste 6000 de produsi directi si indirecti. Dintre urmașii săi doar armăsarul Nonius 9 s-a remarcat cu urmași de seamă, de aceea acesta este considerat de unii specialiști ca fiind adevăratul întemeietor al varietăţii Nonius. Dintre urmaşii lui Nonius 9 s-au remarcat Nonius 29, 31, 36, cei care au format cele trei linii de sânge care le poartă şi numele şi în prezent
Nonius Senior moare in 1838 la varsta de 28 de ani.
La fel ca rasele Furioso North Star si Gidran, Nonius a fost realizat pentru nevoile speciale ale cavaleriei militare. Un cal cu o conformatie grozava si o capacitate energetica extinsa, bine adaptat mediului din regiunea aceasta geografica.
Conformaţia, exteriorul şi constituţia
Exista doua tipuri de talii la Nonius:
- Una mai mica, cu o talie de maximum 161 cm si o greutate de aproximativ 600 kg. Se simte influenta cailor orientali, avand o proportie mai armonioasa, capul fiind proportionat cu intregul corp. Crupa este echilibrata, urechile proportionate, articulatii puternice si energice. Acest tip mai vioi si mai dinamic a fost folosit in special de cavaleria austro-ungara.
- Mai exista o ramura cu o talie de pana la 171 cm, asemanatoare lui Nonius Senior, dar cu un aspect mai nearmonios, avand un cap mare, spinare si sale puternice, o crupa mai lunga, piept si torace largi. Era folosit in special pentru tractarea echipamentelor militare, fiind mai greoi si mai putin vioi.
Culoarea murgă este cea mai răspândită. Sunt şi exemplare de culoare neagră sau roibă.
Caracterul sau este destul de docil, dar are un temperament vioi. In unele cazuri sunt caracterizati de incapatanare.
Calul Nonius este un animal destul de precoce, la un an atinge greutatea medie 275 kg, iar la 3 ani 500 kg.
Pentru un plus de dinamism si pentru o armonizare a aspectului exterior (profilul convex al capului, chisita moale, spata verticala), se fac incrucisari cu rasa pursange englez, din 1861. De aceea se mai numeste si anglo-normand.
Nonius in Romania
În România, Noniusul format la herghelia Mezohegyes din Ungaria, a fost importat în anul 1920 la Bonţida şi Ruşeţu. Nonius mic s-a crescut la Bonțida (talie de până la 161 cm) și Noniusul Mare de la Rușețu (cu talie peste 161 cm). Cele două linii s-au amestecat și au fost crescute împreună din 1940 la Herghelia Parța / Pădureni, la 20 km de Timișoara. Se dezvolta liniile 29 (pondere de 31%), 31 (pondere de 44%) si 36 (pondere de 25%). Aici i se infuzeaza din cand in cand sange englez, fiind mentionati in acest caz pursange englezi precum Revolver, Durczas si Urmeny.
In anul 1968 aceasta herghelie se muta la Izvin, in judetul Timis, unde Noniusul se creşte şi în prezent împreună cu calul Ardenez. Aceasta rasa se foloseste ca ameliorator indeosebi in tara Barsei si a Banatului.
La Izvin liniile rasei sunt păstrate cu cea mai mare strictete. Si acest lucru este foarte important deoarece este o rasa aflata in pericol.
Detalii despre herghelia Izvin
Numele cabalinelor Nonius
Stabilirea numelui se face fie pe linie de sânge – se preia numele tatălui urmat de numărul de produs descendent al acestuia, înscris cu cifre arabe. Numele nu trebuie sa contina mai mult de 21 de caractere incluzand semnele și spatiile. Numele ales trebuie sa fie unic in Stud-Book-ul de rasa al tării in care acesta s-a nascut. Nu va fi acceptat nici un nume care aparține unui cal Nonius din România, un nume ce poate provoca confuzie sau este inacceptabil din motive sociale sau religioase.
Dangalele
Dangalele se aplică după cum urmează:
– Inițala tatălui și numărul de pepinier, precum și semnul de mamă se aplică pe latura stângă
– Marca hergheliei și numărul de produs (mânz) se aplică pe latura dreaptă a corpului
Probele de calificare in hergheliile din Romania pentru aceasta rasa:
- Proba de viteza la trap, inhamare individuala la atelaj, pe distanta de 15 km, cu 450 kg greutate tractionata
- Proba de dresaj
- Se puncteaza franchetea si regularitatea, impulsia, elasticitatea, supletea, supunerea, atentia, increderea, exactitatea miscarilor, tranzitiilor
În România există un numar de aproximativ 126 capete în sistemul de stat la Herghelia Izvin, dar si la depozitele de
armăsari, iar in mediul privat există aproximativ 290 de cabaline NONIUS.
Hipologia – Mic tratat de Zoologie, Valeriu I. Apateanu, Editura Calauza v.b.
Cresterea Cabalinelor – Dolis Marius
Surse foto:
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nonius_Senior.jpg
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Noniusz_mezohegyes.jpg
Dr.Petre Spanul,Herghelia nationala Bontida,Monografie,1928
- https://gallica.bnf.fr/
- Le Sport universel illustré – 17 iunie 1933
- Notes sur l’élevage des chevaux en Autriche-Hongrie
- http://www.anarz.eu/
Comments are closed.