Statuile ecvestre

Despre monumentele ecvestre

Statuile ecvestre apar prima oara in Roma Antica si erau pozitionate in marile piete publice pentru a glorifica faptele de vitejie ale marilor conducatori ai imperiului.

Aceste statui ecvestre sunt foarte complexe si impunatoare si sunt monumente de referinta pentru fiecare oras cu o istorie demna de povestit.

Stiati ca?

  • Cea mai mare statuie ecvestra din lume este cea ridicata in 2008 in Ulan Mongolia, in cinstea lui Ginghis Han. Uriasa statuie are o inaltime de 40 m

Ginghis Han

Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/merula/5001465717/

  • Prima statuie din Romania a aparut in anul 1874, fiind realizata in 1873 la Paris de sculptorul francez Albert-Ernest Carrier-Belleuse. Minunata statuie a revenit in Piata Universitatii din Bucuresti, unde poate fi admirata.
statuie Mihai Viteazu
Statuia lui Mihai Viteazu in 1905. Sursa: wikipedia.org
  • Exista un mit urban legat de statuile ecvestre, dar in unele cazuri nu este validata aceasta poveste. Se spune ca atunci cand calul are ambele picioare ridicate, personajul reprezentat de artist a murit in lupta. In cazul in care calul are un picior pe pamant atunci eroul a fost ranit in lupta, iar atunci cand ambele picioare din fata sunt pe pamant, calaretul a murit in mod natural, de „moarte buna”. De fapt, realizarea unei statui cu ambele picioare din fata ridicate este foarte dificila din punct de vedere al echilibrului tehnic al lucrarii, centrul de greutate al statuii fiind complet diferit.
  • Singura statuie din Romania reprezentand calul cu ambele picioare ridicate este tot o statuie a lui Mihai Viteazu, realizata de sculptorul roman Valentin Tanase in anul 2015. Statuia este pozitionata vis-a-vis de Afi Cotroceni.

Mihai Viteazu 2015

Monumentele ecvestre reprezinta obiective istorice remarcabile, care amintesc faptele de vitejie ale eroilor tarii respective.

© Copyright herghelie.ro

Cotton Tree, 33442033, J40/9064/31.07.2014 Str. Floarea Rosie, nr. 7, bl.51, sc.3, ap. 114, Sector 6, Bucuresti,