Caii sunt influentati de expresia faciala a oamenilor
Despre Sussex University
Universitatea din Sussex este o institutie publică de cercetare cu sediul la Falmer, Sussex, Anglia. Campusul este situat în Parcul Național South Downs, langa orasul Brighton.
Importanta comunicarii non-verbale la oameni a fost demonstrata in 1967 de catre Albert Mehrabian. Dupa numeroase studii acesta a ajuns la concluzia ca intr-o comunicare mesajul transmis prin limbajul corpului reprezinta cel putin 55%. Adica nu conteaza ce spunem daca mimica, privirea, gestica, statura spun cu totul altceva. Prin urmarea oamenii sunt foarte mult influentati de limbajul non-verbal. De aici si ideea studiului privind influenta comportamentului non-verbal la animale.
Studiul pe cabaline
Pornind de la aceasta idee, cercetatorii de la universitatea mai sus mentionata au venit cu niste concluzii inedite referitoare la un experiment avand ca subiect caii. Principala concluzie este aceea referitoare la posibilitatea cailor de a citi expresiile faciale de furie sau de bucurie a oamenilor si la faptul ca memoreaza acele stari initiale.
Haideti sa vedem in ce a constat experimentul. In prima faza, cercetatorii le-au aratat cailor fotografii cu persoane fericite sau cu persoane infuriate, o ipostaza pentru fiecare persoana.
Cateva ore mai tarziu, caii se intalneau cu persoanele respective, care aveau o expresie faciala neutra. Ritmul cardiac masurat si comportamentul cabalinelor erau complet diferite atunci cand se intalneau fata in fata cu persoanele pe care le observasera suparate in imaginile initiale. Comportamenul era mult mai prietenos cu persoanele cu o expresie fericita in imagini.

Inedit este ca in situatia nefavorabila, caii priveau cu ochiul stang fotografia cu expresia furioasa, stiut fiind ca ochiul stang trimite informatii la emisfera dreapta a creierului, partea responsabila cu asocierile negative.
Sursa studiu: http://sro.sussex.ac.uk/id/eprint/75491/
Harta gesturilor cailor
Legat de aceste gesturi ale cailor, specialistii Sussex University au realizat si o mapare a expresiilor cailor, prin catalogarea ochilor, narilor, buzelor etc, asa numitul EquiFacs. Un studiu foarte interesant.
Sursa studiu: http://sro.sussex.ac.uk/id/eprint/59669/
In filmarile detaliate din timpul studiului se observa cum caii ridica spranceana in cazul momentelor de emotie negativa sau frica. De asemenea, ridicarea buzei superioare si largirea rapida a ochilor este legata de momente de frica.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=58&v=GwxT4KbMTrk
Desigur ca relatia dintre om si calul sau se contruieste in timp. Omul si calul se cunosc din ce in ce mai bine si isi interpreteaza corect comportamentul, gestica si naravurile.
Ca si concluzie, trebuie sa privim relationarea cu minunatele noastre animale cu prietenie, afectiune si respect. Dupa cum se observa si aici prima impresie conteaza, iar o greseala poate strica buna prietenie, bazata in prima faza pe incredere.
Sursa foto coperta: Pixabay
Sursa studiu: Sussex University