Caii lui Leonardo da Vinci

Despre Leonardo da Vinci

Leonardo di ser Piero da Vinci s-a născut pe 15 aprilie 1452 și a trăit până pe 2 mai 1519. Cunoaștem cu toții că este poate cel mai mare geniu din istoria universală.

În cei 67 de ani trăiți, a lăsat în urmă capodopere în pictură, sculptură, arhitectură, muzică, dar și studii incredibile de inginerie, anatomie, geologie, cartografie, botanică și poezie. Uimitoare capacitate, nu-i așa?

Calul lui Sforza

Ceea ce povestim aici este despre momentul când Leonardo a plecat din Florența în Milano, unde l-a cunoscut pe ducele Ludovico Sforza. Acesta i-a comandat în 1482 o statuie din bronz care să reprezinte un cal. A fost o provocare pentru marele artist. Își dorea să fie o lucrare perfectă, poate cea mai importantă din activitatea sa de artist. Dorea să fie cea mai mare sculptură ecvestră din lume, fiind o dedicație pentru tatăl ducelui.

Leonardo a lucrat la schițele acestui proiect timp de 17 ani. A studiat mișcările și proporțiile unui cal adevărat, a început studii despre anatomia calului, despre dinamica sa în galop sau în trap. Ambiția sa a fost să realizeze statuia calului dintr-o singură bucată, dar ținând seama de imensele dimensiuni ale statuii, a fost mereu o necunoscută în privința acestei posibilități. A reușit totuși sa facă modelul unui cal de lut, o lucrare fără seamăn, în mărimea sa naturală, ca un pas important înaintea turnării sale în bronz.

Din păcate, proiectul nu a putut pus niciodată în practică, deoarece a fost abandonat în 1499, când soldații francezi au invadat Milano și au distrus macheta.  Din fericire, toate lucrările sale au influențat statuile ecvestre ulterioare.

Statuia ecvestră de peste 7 metri

În 1997 artista americana Nina Akamu a preluat lucrările lui Charles C Dent (care decedase) și a reușit să realizeze o lucrare gigantică, inspirată din desene originale ale lui Leonardo da Vinci. Lucrarea s-a realizat pe 10 septembrie 1999 și a fost amplasată la intrarea în San Siro Hippodrome Cultural Park din Milano. O copie este amplasată la Frederik Meiker Gardens & Sculpture Park în Michigan. Impresionanta lucrare are 7.3 m și cântărește 15 tone.

Nina Akamu
Nina Akamu – lucrarea din Milano Sursa: http://www.studioequus.com/
Michican cal Akamu
Nina Akamu – lucrarea din Michigan http://www.studioequus.com/

Surse:

https://en.wikipedia.org/

https://www.wikimedia.org/

Home

http://www.studioequus.com/