Caii suri din rasa Pursânge Englez

Cai suri

Explicații genetice

Gena pentru culoarea sură determină o depigmentare progresivă a părului, adesea rezultând într-o culoare aproape complet albă la vârsta de 8-10 ani și poate acționa asupra oricărei culori de bază a robei cailor.

Culoarea sură sau vânătă este o culoare compusă, binară azonală, formată din apariția pigmentului negru în asociere cu culoarea albă. Este un amestec de peri albi cu peri negri, iar cu înaintarea în vârstă crește ponderea firelor albe. Ca și nuanțe de gri/sur: închis, deschis și rotat.

Un studiu al UC Davis Veterinary Medicine a ajuns la următoarea concluzie:

  • Caii cu genotipul Non-Grey/Non-Grey nu vor fi suri și nu pot transmite această variantă de culoare sură descendenților lor.
  • Caii cu genotipul Non-Grey/Grey vor fi suri și vor prezenta o albire progresivă a părului. Aceștia pot transmite această variantă de culoare sură la 50% dintre descendenții lor. Împerecherile cu cai cu genotipul Non-Grey/Non-Grey vor rezulta în 50% șanse de a produce un mânz sur.
  • Caii cu genotipul Grey/Grey vor fi suri și vor prezenta o albire progresivă a părului, în aproximativ 8-10 ani. Aceștia vor transmite această variantă de culoare sură la toți descendenții lor.

Un amestec de culturi și tradiții

Rasa Pursânge Englez își are originile adânc înrădăcinate în elemente orientale și arabe, aducând cu sine o varietate de influențe genetice. Ca urmare, nu este surprinzător că printre primii săi produși au fost și cai cu robă sură, o trăsătură comună în rasele orientale.

De exemplu, BROWNLOW TURK, născut în anul 1700 este considerat cel care a determinat apariţia culorii sure la rasa Pursânge Englez.

Un alt etalon a fost ALCOCK ARABIAN – 1704. undefined

 •  Brownlow Turk (grey h.)
01  Grey Grantham (grey h.)
02  Miss Belvoir (grey m.)    •    Alcock Arabian (grey h. 1704)               
03  Childers Mare (grey m.) 01  Crab  (grey h. 1722-1750)
04  Blossom (grey m. 1752) 02  Crab Mare (grey m. 1750)
05  Cygnet (grey h.) 03  Regulus Mare (grey m. 1757)
06  Cygnet Mare (grey m. 1761) 04  Virago (grey m. 1764)
07  Bordeaux (grey h. 1774)   05  Speranza (grey m. 1778)
08  Bab (grey m. 1787)
09  Sir Peter Mare (grey m. 1797)
10  Spinster (grey m. 1805)
11  Master Robert (grey h. 1817)
12  Drone (grey h. 1823)
13  Whim (grey m. 1832)
14  Chanticleer (grey h. 1849)
15  Souvenir (grey m. 1856)  
16  Strathconan (grey h. 1863)   
17  Gem of Gems (grey m. 1873)   
18  Le Sancy (grey h. 1884)   
19  Le Samaritain (grey h. 1895)    
20  Roi Herode (grey h. 1904)    
21  The Tetrarch (grey h. 1911)                                                                

https://www.oocities.org/

Preferințele britanicilor

În ciuda acestui fapt, primele importuri de cai din Orient au fost în general lipsite de cai cu roba albă și sură. Englezii nu apreciau în mod deosebit această culoare, iar rasele autohtone britanice erau rareori întâlnite în culori atipice. Exista și credința că murgii sunt cei mai buni ca viteză pe hipodrom. Astfel, caii Pursânge cu roba albă și sură erau o raritate. Acest lucru a fost determinat și de faptul că de-a lungul vremii nu s-a ivit în Anglia nici un mare prăsitor de culoare sură, care să transmită această culoare descendenţilor săi.

Tendințele continentale și prejudecățile

În Franța și alte țări continentale, importurile de cai cu robă sură au fost descurajate și, în multe cazuri, eliminate complet. Această abordare a fost în parte influențată de preferințele estetice și de cerințele militare, care au considerat caii cu robă sură drept ținte prea evidente pentru inamici. Este un motiv demn de luat în seamă, nu-i așa? Erau rar folosiți în activitățile de paradă militară.

Rezistența prejudecăților și căutarea calității

Cu toate acestea, au existat crescători care au ignorat prejudecățile și au căutat calitatea și valoarea indiferent de culoarea robei. Astfel, câțiva cai suri au reușit să se impună, chiar dacă în moduri mai discrete. Acești cai rareori au fost însă recunoscuți pentru contribuția lor semnificativă.

În lista câştigătorilor Derby-ului Englez găsim doar patru cai de culoare sură  GUSTAVUS în 1821, TAGALIE în 1912, MAHMOUD în 1925 și AIRBORNE în 1946

 

undefined

Gustavus – primul sur câștigător Epsom Derby – 1821

undefined

TAGALIE – 1912

File:Mamoud.jpg

  • MAHMOUD – Derby in 1936

File:Airborne horse 1947 circa.jpg

  • AIRBOURNE in 1946

LE SANCY – etalonul sur în Franța

Într-o listă a etalonilor care făceau monta în Anglia în 1853 găsim unul singur sur, CHANTICLEER. S-a întâmplat însă ca un mare crescător din Franţa, baronul Arthur de Schickler, german de origine, dar stabilit la Paris, să aducă din Anglia prin 1880 o iapă sură numită GEM of GEMS. Aceasta a fost o adevărată perlă a perlelor, după numele său tradus în româneşte.  A fost încrucişată cu armăsarul roib Atlantic, importat de baron tot din Anglia, unde câştigase trofeul  2000 Guineas Stakes și a produs un mânz sur care a fost celebrul LE SANCY. Un cal care a devenit un etalon de înaltă calitate și a contribuit semnificativ la răspândirea culorii sure în Franța.

Le Sancy
LE SANCY – pedigreequery.com

După o frumoasă şi lungă carieră de galop, Le Sancy, intrat la herghelie în 1891, a devenit un etalon de cea mai înaltă clasă; unul din cei mai străluciţi prăsitori pe care i-a avut crescătoria franceză. Produşii săi, fii şi fiice, s-au distins pe turf şi la herghelie. Iar roba sură se transmitea cu destulă regularitate de la unii la alţii.

Contribuții în România

La noi, culoarea sură coboară din două linii ale lui LE SANCY. Prin BIRMAH, fiul lui Biribi, importat de G. Moruzi și prin HARI IANOȘ II, urmașul lui Roi Nerode.

Birmah
BIRMAH
Birmah cal sur Moruzi
Birmah cal sur Moruzi

Mai mult decât atât, avem campioni de Derby Român, încă din 1901:

ARGEȘ  – 1901

 

FOIȘOR 1942

BURGUND 1943

După atâtea secole de istorie hipică, caii Pursânge suri sunt încă o raritate, deși au demonstrat că pot fi campioni.

Surse: