Începuturile unei legende
Povestea a început în 1923, când se năștea Gheorghe Tănase. La șase ani micuțul Tănase primea lecții de echitație în Comăna de Jos, jud. Brașov de la bunicul său, care îl punea să călărească toată ziua lângă caii puși să tragă la plug.
Tănase pe hipodrom
Timpul trece repede și destinul îl aduce pe băiatul Tănase de doar 11 ani, pe hipodromul din București. Devine băiat de grajd în februarie 1934 la marele antrenor F. Gill.
În anul 1935 încăleca pentru prima oară un pursânge englez pe Hipodromul Băneasa. Îl chema MÂNDRU, atât de mândru că l-a aruncat spectaculos din șa.
Ziarele vremii au imortalizat reacția comică a lui Tănase la incidentul de pe hipodrom.
În 1935 a încălecat de trei ori pe hipodrom și a ocupat un loc patru la o cursă.
Când F. Gill a plecat în Polonia, Tănase a trecut sub supravegherea antrenorului Zimmermann.
În anul 1936 a alergat de 20 de ori. A avut o victorie spectaculoasă cu CORVIN, în premiul Tismana, învingându-l în luptă pe Mullot, aflat în șa pe GOARNA. Și vedem că lupta și cu Enescu, Huțuleag, Logofătu și Cucu.
A mai ocupat de 3 ori locul trei și de câteva ori locul patru, dar creștea în valoare.
Avea 14 ani și 40 de kilograme. Cu presiunea și sprijinul financiar al tatălui său nu neglijează studiile. Dă examene în particular și urma clasa a doua liceală. Pentru a avea timpul necesar studiilor este scutit de unele obligații specifice băieților de grajd. Tatăl său își dorea un fecior jocheu cult.
Trapul – dragostea eternă
În anul 1939, Gh. Tănase se situeaza în fruntea apprentice-lor, fiind în topul clasamentului. Dar în 1940 performanțele sale sunt mai slabe. În anul 1941 a crescut în greutate și nu mai era apt pentru alergările de galop.
Este momentul când decide să treacă la trap, pe hipodromul vecin, Băneasa Trap. Primul său meșter a fost Leopold Grünwald, dublu câștigător de Derby Român la Trap, care i-l dă în primire pe Lord Sleipnir, un armăsăraș pe cât de rotund pe atât de… zburdalnic. Gică câștiga imediat cu Lordul cîteva curse.
În stagiunea 1945 — 46 (pe atunci se alerga și iarna fiindcă se descoperiseră grajdurile încălzite) când pe Hipodromul Băneasa Trap evoluau driveri de talia lui N. Cercasoff, M. Pavlic, I. Szabó, D. Dobrescu, N. Gaidaev, I. Crotenco, I. Ionescu-Bordei, T. Tarascopol etc…. Gh. Tănase câștigă pentru prima oară Campionatul driverilor cu 99 de curse, și de atunci până în 1950 cam domină clasamentele.
Momente memorabile la trap
Între 1952 — 1955 câștigă de trei ori la rând cu Oslo Premiul Kilometrul
Între 1954—57 cîștigă de trei ori cu Hameral Criteriul de Fond pe 4200 m în recordul de 1,24,6 pe Km.
În 1966 cîștigă la Budapesta cu Neghina o iapă de 2 ani un prestigios premiu internațional.
- La 30 august 1970 stabilește cu Talion recordul de 1,19,9 /km record național.
- În 1973 câștigă în cadrul Campionatului Europa al Driverilor la Hamburg și Hilversum (Olanda) câte o alergare cu cai străini.
- La 18 august 1974 realizează cu Rațiunea, în Derbyul din acel an, un nou record pe pistă în această probă pe distanța de 2800 m, în 1,25,7 pe km.
Șapte Derby de Trap
Eroul nostru are la activ nu mai puțin de șapte Derby de Trap. L-a avut până la bătrânețe ca rival pe marele Mircea Ștefănescu, de altfel prietenul său. Este de remarcat că în martie 1961, driverul Mircea Ştefănescu, Gică Tănase și alți colegi, au încolonat caii de la Hipodrom Băneasa și Băneasa Trap și i-au adus pe jos din Băneasa până în Ploiești. Trăpașii au ajuns la Ploiești împreună cu 20 de cai de galop pentru obstacole. Iar caii Pursânge Englez de galop au ajuns la Ovidiu – Constanța. Acesta este momentul dramatic al dispariției templului cailor din Băneasa, iar Gică Tănase a fost martorul acestor file de istorie.