Calul Pinto

Despre caii Pinto

Caii numiți PINTO nu sunt  tratați după structura lor genetică, așa cum se procedează la alte rase, deși,  în America, această rasă tinde să fie considerată distinctă. Caii numiți PINTO sunt acei cai cu o robă cu un fundal închis la culoare și care au pete albe multiple pe corp. Fiindcă aceste pete apar la mai multe rase de cai, grupul de cai PINTO poate fi format din cai din mai multe rase. Totuși, caii din rasa Appaloosa sau Draft nu sunt acceptați în acest grup, acele rase fiind tratate în mod separat. Dar vom reveni cu mai multe detalii atunci când vorbim despre diversele tipuri de cai PINTO.

Originea calului pătat

Caii Pinto sunt asociați în mod natural cu indienii americani, fiind un simbol al triburilor de odinioară. Totuși, originea calului se regăsește în Spania, unde caii Barbi au fost încrucișați cu alte rase europene, ani în șir.  Se presupune că aceste marcaje se moștenesc de la unii cai arabi, deoarece în Orientul Mijlociu și Asia apar încă din antichitate unele dovezi privind caii cu pete.

Împăratul Qianlong
Împăratul Qianlong

Prin urmare, cuceritorii spanioli au adus și caii cu pete în America. De-a lungul timpului acești cai au scăpat în sălbaticie, împreună cu alte rase de cai. Acești cai sălbatici atât de spectaculoși erau apoi capturați și îmblânziți de indienii nativi americani, devenind un simbol al puterii și măreției. Având acest specific al petelor, erau cai foarte buni pentru camuflaj, mai ales în acest mediu ostil.

Indian Caughnawaga pe un cal Pinto
Indian Caughnawaga pe un cal Pinto

Primele măsuri de protejare a rasei au avut loc în anii 30, când câțiva crescători și-au propus să dezvolte cai cu performanțe superioare. Pe 18 mai 1956 se înființează la New Jersey asociația Pinto Horse Association of America Inc.® Asociația are în prezent peste 88.000 de membri și sunt înregistrate peste 150.000 de exemplare.

Descrierea rasei

Fiind o grupă de cai din diverse rase selectate doar după culoarea robei, nu putem standardiza anumite caracteristici, clasificările făcând referire doar la distribuția petelor de culoare și la rasele din care provin.

Astfel, dacă culoarea închisă este negru, atunci caii se numesc PIEBALD. Dacă culoarea închisă nu e negru, atunci caii se numesc SKEWBALD.

Există însă și o clasificare în funcție de conformația cailor.

  • Saddle Type

Cai din rasa Hackney, Tennessee Walking Horse sau American Saddle Horse

  • Hunter Type

Cai din rasa Pursânge Englez

  • Stock Type

Cai din rasa Quarter și American Paint Breeding

  • Pleasure Type

Cai Arabi și Morgan.

Clasificarea cailor Pinto

Există și o clasificare a modelelor de culoare pentru caii PINTO.

1) TOBIANO – caii din această categorie sunt aparent albi cu pete mari de altă culoare. Aceste pete apar pe cap și gât, piept, laterale. Petele sunt în general rotunde sau ovale. Toate picioarele sunt în general albe, iar albul pare să se distribuie pe suprafețe mari pe corpul calului,  pe linia superioară. Coada este adesea în ambele culori. Ochii sunt de obicei de o culoare închisă.

 

Tobiano

Tobiano – Niko65 at Polish Wikipedia, Public domain, via Wikimedia Commons

2) OVERO – este în mare parte un cal cu o robă aparent închisă la culoare și pete albe pornind de sub purtă, pe părțile laterale, pete care rar traversează linia superioară a corpului. Cel puțin un picior este închis la culoare și coada este de obicei cu o culoare. Petele albe sunt neregulate. Marcajele capului sunt predominant albe și ochii sunt în mod normal albaștri.

Malcolm Morley, CC BY-SA 3.0 <http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/>, via Wikimedia Commons

3) TOVERO  – cai cu caracteristici ale ambelor categorii de mai sus. Pigmentare închisă în jurul urechilor, trăsătură care se poate extinde și pe cap (așa numita „bonetă medicală”). Există pigmentare închisă și în jurul gurii.  Unul sau ambii ochi pot fi albaștri.

Este un cal cu o înălțime maximă de până la 160 cm. Este un cal inteligent și foarte docil, utilizat pentru călărie, munca la fermă, spectacole, sărituri și dresaj. Este un cal devenit un simbol al Americii, fiind foarte mult îndrăgit încât este menționat adesea în melodii, în povestiri, poezii sau regăsit în pictura marilor artiști.

Surse: