Calul salbatic – Przewalski

Calul lui Przevalski

Stramosul calului

Ideea acestui subiect a apărut dintr-un articol apărut in Suplimentul Realitatea Românească nr 722 din 1940, în care se vorbește de calul sălbatic.

 

Sursa foto: Biblioteca Digitala BCU Cluj

Exista mai multe teorii despre calul salbatic. Dar nu insistam in acest articol pe aspectele stiintifice. Ne referim doar la calul salbatic mongol, care este considerat de cei mai multi ca fiind stramosul calului domestic modern. Dupa domesticire, rasele s-au diferentiat in functie de metodele aplicate de om sau in functie de conditiile de mediu si de hrana.

Calul salbatic mongol a trait in cuaternar indeosebi in Asia Centrala si de Vest dar cu extindere pana in Europa. Este singura specie de cal salbatic care mai traieste astazi, desi este pe cale de disparitie.

Calul a fost descoperit si studiat intre 1878 si 1880 de catre Nikolai Przewalski, cel care i-a dat si numele.  Specia a devenit rapid populara in Europa, foarte multi cai fiind capturati pentru gradinile zoologice. Din pacate este o specie disparuta din salbaticie prin 1960,  dar exista un efort al diverselor organizatii sa fie reintrodus in habitatul sau natural.

Przewalski
Przewalski Nikolai

PRZEVALSKI, Nikolai Mihailovici (1839-1888) a fost un explorator rus de origini poloneze, care a calatorit mult in Asia Centrala, China si Tibet.  A identificat specii noi de plante si animale, inclusiv singura specie de cal salbatic de pe glob. 

Calul salbatic mongol este un cal mic, dar robust, de 300 kg si o talie intre 125 si 140 cm si o lungime de aproximativ 2 m.  Are culoare roscat-cafenie si botul alb, avand o coama ridicata cu fire scurte si un gat scurt si falci puternice.

Calul Przewalski este singurul cal care nu a putut fi domesticit cu adevarat. Mustangul american sau alti cai salbatici sunt considerati cai domestici care au scapat ulterior in libertate si s-au salbaticit cu timpul.

Surse de documentare:

  1. Suplimentul Realitatea Romaneasca 722/1940, Biblioteca Digitala BCU Cluj
  2. Cresterea Ecvinelor – Gheorghe Muresan, Zamfir Marchis, Ioana Ludu. Casa Cartii de Stiinta, 2011, Cluj-Napoca

 

Rasa de cai Maremmano

Herghelie.ro
5 min read

Rasa de cai Azteca

Herghelie.ro
2 min read