Rasa de cai Furioso North-Star

Origine şi mod de formare

Formarea acestei varietati are loc in prima jumatate a secolului al XIX-lea la herghelia Mezohegyes (Ungaria), prin contopirea a doua familii jumatate sange englez, fondate de armasarii pursange englez Furioso (nascut in 1836 in Ungaria) si North Star (nascut in 1836 in Anglia).

Fiecare dintre cei doi armasari au fost folositi intens la reproductie cu iepe Nonius, jumatate sange sau iepe Arabe, fiecare dintre ei formand cate o familie separata.

Armasarul pursange englez numit Furioso a fost folosit ca pepinier din 1841 pana in 1851, cu scopul de a obtine cai pentru echitatie. Avea eleganta in mers si o conformatie corecta si a transmis foarte bine insusirile sale tuturor descendentilor sai. Grupul Furioso a ajuns la o dezvoltare corporala cu o talie de 165 cm.

Furioso
https://gallica.bnf.fr/. Elevage officiel en Autriche-Hongrie : I. Les haras de la liste civile impériale

Separat de grupul Furioso, in anul 1852, a fost adus la herghelia Mezoheyes si armasarul pursange englez numit North-Star. Acesta provenea din linie de campioni si avea radacini si din rasa Norfolk Roadster. Timp de sase ani a montat iepe de diferite origini si s-a conturat astfel si grupul North-Star.

Cele doua grupuri s-au dezvoltat separat pana in anul 1870, avand insusiri valoroase de productie. Avand insa numeroase trasaturi morfoproductive asemanatoare, din anul 1870 se incearca contopirea celor doua familii. Rezultatul a fost formarea unui cal cu o conformatie unica, acesta fiind motivul ca dezvoltarea ulterioara sa se faca in rasa curata, cu infuzie de pursange englez pentru a dezvolta un temperament vioi si aptitudini puternice pentru calarie, dar si pentru tractiune atelaje sau agrement.

Furioso North-Star
https://gallica.bnf.fr/. Elevage officiel en Autriche-Hongrie : I. Les haras de la liste civile impériale

Conformaţia, exteriorul şi constituţia

Contributia pursangelui de galop englez este evidentiata prin exteriorul bine proportionat al calului Furioso North-Star. Are o talie de 160-165 cm si o masa corporala de 550 – 600 kg. Capul este expresiv, cu fruntea larga si profilul drept, bine proportionat in raport cu dezvoltarea sa generala. Gatul este lung si musculos si greabanul dezvoltat si proeminent. Crupa este lunga, larga si musculoasa. Pieptul este larg si toracele este adanc si profund.

Membrele sunt lungi pe o structura osoasa puternica, avand articulatii largi si tendoane rezistente. Culoarea robei este predominant murga si uneori neagra. Aceşti cai sunt gratiosi, vioi si inteligenti. Sunt de asemenea docili si rezistenti. Temperament liniștit, echilibrat. Culoarea obișnuită este murgă și mai rar roba neagră.

Furioso North-Star in Romania

Rasa a fost adusa direct din herghelia Mezohegyes la noi in tara la herghelia din Cojocna. Aceasta herghelie a fost evacuata in Austro-Ungaria inainte de Primul Razboi Mondial. In anul 1920 se importa din nou un nucleu important de Furioso North-Star la herghelia Bontida – Cluj, cu exemplare din linia North-Star IV si VI si Furioso I si X.

Dezvoltarea la noi in tara a fost facuta in rasa curata, in prezent avand urmatoarele exemplare:

 • Furioso LXVIII-24 si Furioso LXX-21 la Depozitul de Armasari Dumbrava
 • Furioso LXV-33 si Furioso LXX-16 la Depozitul Ramnicelu
 • Furioso LXX-13, Furioso LXVII-5, Furioso LXIX-13, Furioso LXVIII-28, Furioso LXVIII-21, Furioso LXXII-3, Furioso LXX1-2, North-Star XLVI-6, North-Star XLV-1, North-Star XLVI-4 la Depozitul Rusetu
 • Furioso LXVII-49, North-Star XLIV-1, Furioso LXV-27, North-Star XLIII-24, Furioso LXVII-24, North-Star XLIII-32, Furioso LXVI-31, Furioso LXVIII-4, Furioso LXVIII-6, Furioso LXVIII-16, Furioso LXVII-37, North-Star XLIII-54, North-Star XLIII-56, North-Star XLII-39, North-Star XLIII-61, North-Star XLIII-64, North-Star XLIII-65, North-Star XLIII-68, Furioso LXX-4, , Furioso LXVII-50, Furioso LXV-46, North-Star XLIV-3, North-Star XLIV-5 la Herghelia Slatina
 • Furioso LXVII-15, North-Star XLVI-2, North-Star XLIV-23 la Depozitul Targu-Mures
 • North-Star XLIII-73 si North-Star XLIII-78 la Herghelia Tulucesti.

Varietatea Furioso North-Star are aptitudini de productie mixte valoroase. Potentialul sau productiv este evidentiat de performantele din probele de calificare de viteza si de rezistenta.

Probele de calificare in hergheliile din Romania pentru aceasta rasa:

 • Proba de viteza la trap (inhamare la docar, cu 450 kg pe 15 km)
 • Proba de tractiune grea la pas (carute cu 1100 kg pe 10 km)
 • Proba de viteza si rezistenta la galop (2400 m)

Nucleul cailor Furioso North-Star este crescut din anul 2012 la Herghelia Rușețu – Județul Buzău, fiind transferat de la Herghelia Beclean. Este un cal care contribuie substantial la ameliorarea materialului autohton si a participat la formarea rasei Semigreu Romanesc.

Numărul exemplarelor Furioso North-Star este atât de limitat căci păstrarea și dezvoltarea acestei rase a devenit o problemă de interes european.

 • Tehnologia Cresterii Cabalinelor – Gâlcă Ioan, Maciuc Vasile, Iași 2005
 • Sursa foto: http://www.furiosonorthstar.hu/, Photo credit: Novotni Péter
 • https://gallica.bnf.fr/. Elevage officiel en Autriche-Hongrie : I. Les haras de la liste civile impériale

Rasa de Cai Hackney

Herghelie.ro
3 min read

Rasa de cai Galiceno

Herghelie.ro
2 min read

Rasa Rocky Mountain

Herghelie.ro
7 min read

One Reply to “Rasa de cai Furioso North-Star”

Comments are closed.