Rasa Camargue

rasa camargue

Originea rasei Camargue

Camargue sau Delta Ronului este o regiune mlăștinoasă din sudul Franței, o zonă foarte bine protejată încă din 1970.

Aici a fost identificată o rasă foarte veche de cai, rasa Camargue. Specialiștii spun că acest cal derivă din preistoricul cal Solutré, caii ilustrați în grotele Lascaux.

Fiind o zonă aflată în calea invaziei asiatice, se crede că acești cai locali au avut o influență din partea rasei Barb în secolele VII-VIII.

Camargue
www.wikimedia.org

 

Clasificări ale rasei

L’Association des Eleveurs de Chevaux de Race Camargue (A.E.C.R.C.) a fost înființată de crescătorii din zonă în anul 1964, dar rasa a fost recunoscută oficial în anul 1978.

Din anul 2003 există trei clasificări de cai Camargue.

  • “Camargue”: caii înscriși în Registrul Genealogic al calului Camargue. Sunt caii născuți și identificați în arealul rasei ( 45 comune din regiunile Bouches-du-Rhône, Gard și Hérault). Ei trăiesc în grupuri restrânse, în semi-libertate și au fost dangalizați înainte de înțărcare cu semnul turmei respective.
  • “Camargue fără turmă”: caii înscriși în Registrul Genealogic al calului Camargue, născuți și identificați în arealul rasei, dar care nu aparțin unei turme (manade)
  • “Camargue din afara arealului” : caii înscriși în Registrul Genealogic al calului Camargue, dar care s-au născut în afara arealului mai sus menționat

La Manade

Turma (la manade) este un grup de cai crescuți în libertate, care conține cel puțin 4 iepe. Aceste grupuri de cai trăiesc pe arealul menționat, pe un teritoriu de minimum 20 de hectare. Fiecărui grup recunoscut de IFCE (L’Institut Francais du Cheval et de l’Equitation),  îi corespunde un nume și un marcaj, toate actualizate de comisia care gestionează Stud Book-ul rasei.

Există aproximativ 284 de crescători ai rasei, din care 99 cu crescătorii în turme. Este o rasă cu un număr mic de cai, dar în ultima perioadă sunt peste 600 de nașteri anuale, ceea ce îi asigură rasei o bună dezvoltare.

Descrierea calului Camargue

Este un cal foarte rezistent, capabil să facă față condițiilor dificile de vreme sau să parcurgă distanțe mari pentru a găsi zone cu mâncare mai abundentă. Trăiește într-un mediu foarte umed și are picioare rezistente, cu articulații bine conturate și cu copite rezistente.

Deși este crescut în semi-sălbăticie, este un cal vioi și cu un temperament blând, fiind de multe ori dresat pentru călărie sau pentru direcționarea taurilor din fermele regiunii.

Cal, Camargue, Liber
Cal Camargue în libertate – https://pixabay.com/

O caracteristică interesantă a rasei este aceea că se naște negru sau murg, dar la maturitate capătă culoare de gri deschis spre alb.

rasa camargue
Culorile robei la caii Camargue – https://pixabay.com/

Este un cal rustic de călărie, cu o talie mică, cuprinsă între 135 și 150 cm. Greutatea sa este cuprinsă între 300 și 400 kg.

Capul său este mare, expresiv și ușor convex, are ochii mari și ageri, urechi largi, scurte și foarte atente, fiind un cal mereu pregătit pentru orice pericol din arealul său.

Un cal robust, musculos cu un spate scurt. Coama și coada sunt bine dezvoltate.

Ce poate fi mai frumos decât viața în libertate?

 

Surse:

Race chevaline camargue / par François J. Aubert – 1932

https://equipedia.ifce.fr/

http://www.aecrc.com/

https://pixabay.com/

www.wikimedia.org