Centaurul mitologic

Centaur – mitologie

Creaturile legendare din mitologia greacă, cunoscute sub numele de centauri au fascinat nu doar artiștii, ci și astronomii, datorită naturii lor duale, care combină elemente umane și animale într-o formă unică. Această dualitate, jumătate om și jumătate cal, a fost sursa unor acțiuni și evenimente celebre în mitologia greacă și în cultura populară ulterioară.

File:Blake Hell 25 Centaur Cacus.jpg

Originea și Etimologia

Termenul „centaur” provine din limba greacă veche. Originea acestui cuvânt nu este cu totul clară, dar unele teorii sugerează că ar putea proveni de la o cuvântare pre-greacă pentru „vânător”. Totuși, există și alte interpretări care sugerează o origine tracică sau ligurică a termenului.

Descrierea Fizică

Centaurii sunt, în general, reprezentați ca fiind creaturi cu partea superioară a corpului asemănătoare cu a unui om și partea inferioară asemănătoare cu a unui cal. Această combinație unică a trăsăturilor umane și equine îi conferă o aparență distinctivă. Deși există variante în descrierea lor, în majoritatea reprezentărilor, centaurii sunt văzuți ca fiind musculoși și puternici, având o postură impunătoare.

Mitologie

În mitologia greacă, centaurii sunt considerați a fi descendenții lui Centaurus, fie unul dintre fiii zeului Apollo, fie fiul lui Ixion, regele lapiților, și al Nephelei, norul care a luat forma Herei pentru a-l păcăli pe Ixion. Această dublă origine reflectă ambiguitatea și variabilitatea poveștilor mitologice grecești, oferind mai multe perspective asupra genealogiei centaurilor.

Centauriidupă legendă — erau primiţi in societatea omului şi onoraţi la multe din faimoasele festinuri şi nunţi ale mitologiei. Puterea lor, identică cu a oamenilor, lăsa uneori de dorit. La banchetul ce-a urmat căsătoriei lui Phitheus cu Hippodamia, unul din centauri, ameţit de vin, o insultă pe mireasă. A izbucnit  o ceartă aprigă în care mai mulţi au fost ucişi. Acesta e celebra bătălie a lui Lapithae cu centaurii, reprezentade picturile Parthenonului.

Centaur & Lapith, photo credit https://www.worldhistory.org/
Centaur & Lapith, photo credit https://www.worldhistory.org/

În mitologia greacă, centaurii sunt adesea prezentați ca fiind sălbatici și indisciplinați, fiind asociați cu aspecte negative precum violența și excesul. Cu toate acestea, există și excepții notabile, cum ar fi Chiron, cunoscut pentru înțelepciunea și natura sa pașnică. Spre deosebire de alții din rasa lui, Chiron a fost înțelept și avea cunoștințe avansate despre arta vindecării.

The Education of Achilles [1772, Royal Academy of Arts. Londra
The Education of Achilles, 1772, Royal Academy of Arts. Londra
De asemenea, centaurii sunt deseori prezentați în mitologia greacă ca fiind implicați în conflicte cu eroii și zeitățile olimpiene.

 

Centaur Aiming at the Clouds (1895) by Odilon Redon. Original from the National Gallery of Art.
Centaur Aiming at the Clouds (1895) by Odilon Redon. Original from the National Gallery of Art – www.rawpixel.com

Interpretări și relevanță contemporană

Centaurii au continuat să fie subiectul fascinației în cultura populară contemporană. De la operele de ficțiune și filmele fantastice până la reprezentări în jocurile video și design-ul grafic, aceste creaturi continuă să inspire și să captiveze imaginația oamenilor din întreaga lume. De asemenea, în domenii precum astrologia și simbolismul, centaurii sunt folosiți pentru a reprezenta diverse concepte și idei.

File:Johannes Hevelius - Centaurus.jpg

 


Bibliografie:

  1. Graves, Robert. „The Greek Myths.” Penguin Books, 1960.
  2. Hamilton, Edith. „Mythology.” Back Bay Books, 2011.
  3. Johnston, Sarah Iles. „Restless Dead: Encounters between the Living and the Dead in Ancient Greece.” University of California Press, 2013.
  4. Kerenyi, Karl. „The Gods of the Greeks.” Thames & Hudson, 1951.
  5. Morford, Mark P.O., and Robert J. Lenardon. „Classical Mythology.” Oxford University Press, 2018.