Preambul
Ne bucura faptul ca animalele nu mai sunt parte a spectacolelor de circ. Si acest motiv de bucurie e legat de relele tratamente aplicate animalelor de circ in procesul de dresura. Totuși, circul, chiar si fara animale, fascineaza in continuare publicul, de la cei mai mici pana la cei mai mari.
Circul Sidoli
Theodor Sidoli este pionierul circului romanesc. Era un italian nascut in Navara in anul 1830 si stabilit in Romania in 1864 si care a devenit faimos in special prin numerele sale de calarie si dresura, avand o mare experienta la manejul boierului Cantacuzino-Pascanu din Popesti Iasi. În anul 1874, el a înființat la Bucuresti Circul Sidoli, primul circ profesionist din România, construit pe locația unde este acum Hotel Cișmigiu.
Observăm potcoava ca element simbolic în reclama circului si piramida ecvestra.
Clădirea inițială a fost distrusă într-un incendiu în ianuarie 1887, in conditii suspecte.
Un proiect initial pentru noua cladirea fost acela de a se construi pe locația actualului Ateneu Român, însă proiectul a fost abandonat. Vă amintiți de ce este Ateneul construit pe o fundație circulară? Citiți aici articolul despre Ateneul Român: https://herghelie.ro/ateneul-roman/
Intr-un final, noua cladire a Circului Sidoli a fost construita in 1888 la intersectia dintre strada Poliției și strada Sapienței.
In anul 1889 Sidoli a construit un circ si in Iasi.
Dupa decesul lui Theodor in 1891, circul a trecut sub conducerea fratilor Cezar si Franzini Sidoli.
Cezar Sidoli era un acrobat remarcabil, un cascador jocheu si un excelent dresor de cai.
Circul său este singurul căruia Curtea Regală i-a acordat titulatura de Circul Regal Român. Cezar Sidoli era cavaler al Coroanei României, primise Medalia jubiliară de la 1906, era ofițer al ordinului Takova, avea Crucea de Comandor al ordinului Sf. Sanai și poseda numeroase daruri din partea Reginei Elisabeta, din partea reginei Elena a Italiei,etc.
Franzini era specializat in jonglerii iar Luiza, Serena şi Medeea, Clotilda erau celebre amazoane.
Circul Sidoli este nevoit sa se reinventeze la inceputul Primul Razboi Mondial deoarece caii au fost rechizitionati de stat pentru armata. Dupa moartea lui Cezar Sidoli in anul 1919, Franzini nu mai are energia necesara de a continua si l-a luat ca ajutor pe Gigy, faimos actor de circ in acea perioada. Activitatea circului s-a oprit in 1930.
Cladirea Circului Sidoli a dainut in Bucuresti pana in vara anului 1933, cand a fost demolata. A fost un moment de tristete pentru locuitorii Bucurestiului, obisnuiti cu numerele spectaculoase ale Circului Sidoli, mai ales in perioada Craciunului.
Surse
Realitatea Ilustrata – ianuarie 1934
Retronews.fr
unatc.ro
delcampe.net
imagoromaniae.ro/
Revista Viata Capitalei – Tipografia Cooperativa 1911
Revista Epoca 1887
https://turistiniasi.blogspot.co