Clasarea si calificarea cabalinelor de rasa la nivel national

Agenția Națională pentru Zootehnie – lucrări tehnice de clasare si calificare a cabalinelor de rasa

In ultimul trimestru al anului 2018, Agenția Națională pentru Zootehnie a participat la Comisia Naţională de Clasare şi Evaluare a Cabalinelor. S-au desfasurat lucrari tehnice de calificare și clasare a cabalinelor din cadrul hergheliilor de stat.

Atributiile Comisiei Nationale de Clasare si Evaluare a Cabalinelor sunt mentionate detaliat la acest link.

Aceasta actiune importanta se realizeaza de doua ori pe an sau atunci cand situatia o impune, fiind vizate hergheliile de stat si depozitele de armasari, dar si in cadrul hergheliilor private. Se examineaza si evaluaeaza astfel fiecare exemplar inscris si se stabileste clasa de bonitare.

Cele mai bune exemplare de cai din fiecare rasa vor fi promovate in categoria Herghelia Nationala, avand ca scop asigurarea patrimoniului genetic naţional.

Scopul acestor actiuni periodice este acela de a verifica respectarea tehnologiei de crestere si ameliorare a raselor si de a promova reproductia exemplarelor valoroase.

In acelasi sens este verificata si corectitudinea documentelor zootehnice existente.

Pentru detalii suplimentare atasam aici CRITERII  DE BONITARE privind aprecierea cabalinelor de reproducţie: Criterii_de_bonitare

De asemenea, hergheliile si crescatorii pot accesa documentatia specifica la aceste link-uri ale Agentie Nationale pentru Zootehnie:

Surse: MADR – Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Romsilva, Agentia Nationala pentru Zootehnie „Prof. Doctor G.K. Constantinescu”