Culorile cailor

Culorile cailor

Ce este roba?

Culorile cailor sunt cele care completeaza aparitia spectaculoasa a acestor superbe animale. Roba reprezinta parul animalului cu particularitatile sale de culoare.  Pigmentii din straturile pielii si din par formeaza culoarea robei. Culoarea poate fi simpla sau complexa.

Care sunt culorile robei la cabaline?

Culorile cailor pot fi simple sau compuse.

Culorile simple

Culorile cailor sunt formate din firele de par cu o culoare uniforma pe intreaga suprafata corporala. Poate avea o nuanta mai deschisa in regiunile mai ascunse (abdomen, interiorul coapselor, regiunile axilare).

Culorile calului simple sunt:

a) ALB sau balan (White Horse in engleza)

Apare de obicei printr-un fenomen de depigmentare treptata a parului. Caii se pot naste roib sau negru si devin astfel progresiv albi prin naparlirea parului. Mai intai vinetiu pe la 5-8 ani si albi pe la 10-12 ani. Sunt cazuri rare atunci cand caii sunt nascuti albi si raman albi, acestia fiind albinoticii, fara pigment in piele, par, copite si chiar din iris.

Si aici sunt definite mai multe nuante: alb fara luciu, alb lucios, alb argintiu, alb cu nuanta de galben, alb crem.

cal alb

b) NEGRU (Black Horse)

Culoarea este data atat de piele, cat si de par, fiind cauzata de prezenta pigmentului melenic in cele doua elemente. Pana si copitele pot fi negre. Si aici avem negru mat, negru lucios, negru mai deschis, sau negru putin degradat, cu fire de par rosiatice la varf.

cal negru

c) ROIB (Chestnut Horse)

Este o nuanta brun-roscata a robei. Pielea si copitele sunt negre, nuanta de brun-roscata fiind data de par. Coama si coada sunt si ele rosiatice, dar pot avea nuante diferite fata de roba generala.

Exista nuanta deschisa, roib cu luciu auriu, armiu, rosu-castaniu, visiniu, humiu (rosu murdar), roib inspicat (apar peri albi printre cei rosii)

cal roib

d) IZABEL (Palomino)

Este o nuanta de galben murdar, fiind data de perii galbeni de pe corp. Pielea sa este nepigmentata, iar coada, coama si motul au de obicei o nuanta mai deschisa decat corpul. Exista si aici mai multe nuante, mai deschis, mai inchis, palid, cu nuanta aurie. Este o nuanta destul de rara.

cal izabel

Culorile compuse

Culorile calului din categoria culori compuse  sunt caracterizate prin faptul ca parul de pe corpul calului are culoare diferita fata de parul din coama, coada sau cel de pe picioare.

Dupa numarul de culori din care se compune roba calului gasim o clasificare:

  • binara (doua culori)
  • trinara (trei culori)

Mai exista o clasificare in functie de distribuirea culorilor pe suprafata corpului calului:

  • culori zonale – distribuirea parului de o anumita culoare in zone bine determinate. De obicei culorile zonale sunt cate doua (culori binale)
  • culori azonale – distribuirea parului diferit nuantat pe zone neuniforme, care nu pot fi determinate. Pot fi binale sau trinare
  • culori baltate (pestrite) – pete sau zone mai mari de o anumita culoare pe un fundal de o alta culoare.

a) CULORI ZONALE

Acestea sunt: murga, soricie si sarga.

a1) CULOAREA MURGA (Bay Horse)

Murgul este culoare cea mai des intalnita la cai. Parul este tot brun-roscat, dar coama, coada, motul sunt negre. Extremitatile picioarelor pot fi de asemenea spre negru. Poate avea aceeasi nuanta cu cea a roibului, dar diferentele apar la parul negru din zonele mai sus mentionate. Poate avea nuante mai deschise sau inchise, aurii, castanii, visinii.

calul murg

a2) CULOAREA SARGA (Buckskin)

Parul de pe corp este de culoare galbena, in timp ce motul, coada si coama sunt negre. Si copitele sunt negre. Si aici sunt nuante mai deschise sau mai inchise, argintii, aurii, spre blond etc.

cal sarga

a3) CULOAREA SORICIE (Blue Roan)

Parul de pe trunchi este un cenusiu -albastrui (culoarea soarecelui), iar parul de pe coama, coada, mot si extremitatile picioarelor este negru. O culoare rara si mult apreciata. Poate avea nuante mai deschise sau mai inchise, cu tente de argintiu sau fumuriu.

Cal soriciu
Photo by Bonnie Cazier

b) CULORI AZONALE

Acestea sunt: culoarea vanata, piersicie si deresa.

b1) CULOAREA VANATA sau SURA (Gray Horse)

Este tot o culoarea binara realizata dintr-un amestec neuniform de fire de par albe si negre. Poate avea nuante inchise, deschise, vanat ordinar (proportie egala a culorilor), sau vanat cap de maur (atunci cand firele negre sunt predominante pe capul calului). Culoarea initiala a calului poate fi neagra si se modifica in timp prin aparitia de fire albe intr-o proportie mai mare sau mai mica.

cal sur

b2) CULOARE PIERSICIE

Este o culoare binara rezultata printr-un amestec de fire albe cu fire rosii, de nuante diferite. Si aici nuantele pot fi diferite, culoare piersica, piersica-sura, galben-rosiatic, culori inchise sau mai deschise.

cal piersica
http://www.flickr.com/people/28827847@N08 Lil Shepherd

b3) CULOARE DERESA (Red Roan)

Este o culoare trinara, rezultata din amestecul de fire albe, negre si rosii, in diverse proportii. Poate avea nuante deschise, inchise, aurii, sau ordinare.

cal deres
Sursa: Equine.com

C) CULORI BALTATE (PESTRITE)

Sunt culori reprezentate de pete albe pe fond negru, roib, deres sau pete de alte culori pe fond alb.

baltat alb cu negru

cai baltati

Culorile cailor se prezinta intr-o combinatie foarte  complexa. Articolul de fata se doreste a fi doar o prezentare sumara a acestor combinatii de culori ale robei la cabaline si nu isi propune sa epuizeze acest subiect.

Surse:

  • https://libreshot.com/
  • pixabay.com
  • wikipedia.com