Epona, ocrotitoarea cailor

Epona, zeita cailor

Zeita cailor

De-a lungul timpului, calul a reprezentat un simbol de curaj, gratie si viteza, simbolizand focul si cerul. El l-a insotit pe om in razboaie, dar l-a ajutat la transport si pe timp de pace. Tocmai de aceea, calul reprezinta un simbol cu totul aparte in culturile lumii.

In acest articol ne oprim atentia asupra unei zeitati din cultura celtica. Epona este cunoscuta in cultura celto-germanica ca fiind zeita fertilitatii, protectoarea cailor si cristalelor. Numele celt de ”Epona” avea semnificatia de „izvor al cailor”, devenind un cult in care calul era considerat un totem. Aceasta idee se regaseste si in cultul “Calaretului Trac” sau al “Calaretului Danubian”.

In limba galica „epos” insemna cal. Un derivat din proto-celticul „ekwos”, inrudit cu latinescul „equus” sau grecescul „híppos”

Reprezentarea Eponei pe artefactele descoperite se face fie calare pe un manz, fie in picioare, intre doi cai. Adeseori, apare si cornul abundentei, asociat cu ideea de fertilitate.

Acest personaj supranatural mai apare cu numele de “Rhiannon” in Tara Galilor si “Macha” in Irlanda. Cultul avea o mare raspandire in Gallia, Britannia, dar a fost adoptat si in cultura Imperiului Roman, Epona devenind o zeitate mult adorata de cavalerii armatei romane. Interesant este si faptul ca ar fi singura zeitate celtica adoptata de romani. Un altar timpuriu al Eponei provine chiar din Ulpia Traiana Sarmizegetusa, aceasta devenind o zeitate protectoare a cavaleriei armatei romane.

Epona calare

Epona era asociata cu lumea de apoi, fiind cea care se ocupa de conducerea sufletelor pe taramul nemuririi. Inca o data legatura dintre viata reala si cea de dincolo, un simbol iconografic pentru acele vremuri.

 

Bibliografie: