Locuri cu amintiri
Grădina cu Cai era situată în dreapta râului Dâmbovița, pe Podul de Pământ, de o parte și de alta a străzii cu același nume, care se afla cuprinsă între Splaiul Mihail Kogălniceanu și Bulevardul Elisabeta. Era un loc aparte, cu multă iarbă și nuci cu maiestoase coroane.
,,Între 1860-1865, în cuprinsul acestei grădini erau câteva pavilioane de scânduri unde, vara, se făceau băi calde, plătindu-se pentru baia obișnuită câte 2 sfanți de persoană, iar pentru baia mare de două persoane, 6 sfanți. Cel care ținea în arendă băile era N. Feldman, antreprenor și al Sălii Slătineanu.,,
În grădina aceasta, altă dată, se adunau bucureștenii să vadă circul italianului Carol Serie și felul cum își dresa caii polonezul Dunski. Acești cai erau călăriți în circ de amazoane, primele femei care purtau fuste scurte în București. Reprezentațiile cu cai erau astfel foarte apreciate de locuitori, pentru care motiv grădina a căpătat numele Grădina cu Cai. Un întreprinzător francez a avut ideea de a clădi un foișor și a așeza un carusel cu cai de lemn, frumos colorați, ce se învârteau în jurul foișorului.
„După moda altor grădini centrale unde se organizau reprezentații teatrale, s-a construit și în această grădină o scenă unde se dădeau piese pentru gustul publicului de mahala, scenă pe care jucau actori de mâna a doua sau a treia, sau unde au debutat unii tineri, care mai apoi au devenit protagoniști ai scenei teatrale române.”
Chiar și după dispariția acestei grădini, strada i-a păstrat numele până în zilele noastre. Strada a fost pavată cu piatră în 1892 de către antreprenorul I. Băldăneanu.
Surse
- George Potra – Din Bucureștii de Altădată – Editura Științifică și Enciclopedică, București 1981.
- Nicolae Iorga – Istoria Românilor prin Călători. Volumul 4
- https://romania594.blogspot.com/
- Alexandru Predescu – Vremuri Vechi Bucureștene – Editura pentru Turism, 1990