Rasa Clydesdale

rasa Clydesdale

Originile rasei de cai Clydesdale

Denumirea rasei

Denumirea rasei vine de la Clydesdale, vechea denumire a orașului Lanarkshire din Scoția. Denumirea este declinată de la micuțul Râu Clyde, ce se varsă în Marea Nordului.

Originile rasei

Se pare că această rasă s-a dezvoltat din cei șase armăsari aduși de Ducele de Hamilton al VI-lea, la mijlocul secolului al XVII-lea din Flandra. Acesta i-a adus în Strathaven și i-a pus la dispoziția fermierilor din regiune. În Valea Clyde exista deja o tradiție în a crește cai robuști pentru a fi folosiți în prelucrarea terenului deosebit de fertil. Această nevoie de cai puternici a fost și mai mare deoarece comerțul între Scoția și Anglia devenise înfloritor: agricultura, exploatarea cărbunelui din Lanarkshire, transportul etc.

John Peterson of Lochlyoch a importat apoi un armăsar flamand de culoare neagră pentru a îmbunătăți rasa. Iepele sale aveau o robă uniformă, aveau marcaje albe pe față și pe picioare, păr cenușiu în coadă și ocazional pe corp, precum și o pată albă caracteristică pe burtă. Se recunoșteau deja semne de puritate a sângelui acestei rase.

Începând cu anul 1750 are loc și o încrucișare cu rasa Shyre, cu origini englezești, cu scopul de a obține un cal și mai robust. Astfel, cele două rase sunt destul de asemănătoare.

Primii cai ai rasei

În anul 1808, Sommerville of Lampits, nepotul lui John Peterson of Lochlyoch, a achiziționat o iapă („The Lampits Mare”, născută în 1806). Aceasta îl va naște în 1810 pe legendarul armăsar „Glancer” sau „Thompson Calul Negru”, cel care se regăsește în pedigree-ul actual al rasei Clydesdale.

Pedigree-ul rasei Clydesdale a fost influențat de două personaje. Primul este Lawrence Drew care coordona herghelia de la Merryton și unde era faimos armăsarul ‘Prince of Wales’ și apoi urmașii săi ‘Hiawatha’, ‘Apukwa’ și ‘Fyvie-Sensation’

rasa Clydesdale
Prince of Wales http://sceti.library.upenn.edu/
Hiawatha
Hiawatha -https://www.clydesdale.org.nz/
Clydesdale
Fyvie-Sensation – sursa rimondo.com

Al doilea personaj important este Davie Riddell, un dealer de cai care intuise oportunitatea internațională pentru această rasă, îndeosebi în America, Australia, Noua Zeelandă și Europa, în ansamblul său. Sunt și astăzi foarte populari în aceste regiuni ale lumii.

Pe lângă extinderea rasei la nivel global, Davie Riddell a fost proprietarul lui Darnley, din care au rezultat faimoșii armăsari ‘Sir Everard’, ‘Baron’s Pride’, ‘Baron of Buchlyvie’ and ‘Dunure Footprint’

Sir Everald - http://www.newfarmer.ca/
Sir Everard – http://www.newfarmer.ca/

Rasa Clydesdale, alături de Shire a fost promovată de Casa Regală a Marii Britanii, de-a lungul timpului, fiind cai foarte importanți pentru sectorul agricol.

Denumirea originală a rasei a fost stabilită în anul 1826, iar primul StudBook a fost publicat în UK în anul 1878.

În perioada războaielor devastatoare, rasa a fost aproape decimată, în anul 1970 fiind considerată o rasă pe cale de dispariție. Abia în anii ’90 începe să crească numărul cailor din această rasă, în prezent fiind puțin mai mult de 5.000 de capete.

Știați că?

În aprilie 1933, August A. Busch, proprietarul fabricii de bere Anheuser-Busch, a primit un cadou de la cei doi fii ai săi pentru a sărbători sfârșitul Prohibiției: șase cai Clydesdale și o căruță suficient de mare pentru a transporta butoaie de bere. Busch a văzut cadoul ca pe o oportunitate de marketing. El a comandat un al doilea set de Clydesdales și i-a trimis în New York pentru a galopa pe străzile din Manhattan și a livra bere fostului guvernator Alfred E. Smith pentru a-i mulțumi pentru munca depusă în abrogarea celui de-al 18-lea amendament. Apoi a făcut o livrare președintelui Roosvelt. Astfel, s-a născut un simbol al mărcii de bere Budweiser, care este pus în practică și în zilele noastre. Un alt motiv de mare popularitate a acestei rase în întreaga lume.

Clydesdale
Budwiser – Clydesdale – www.bigcommerce.com.au

Caracteristicile rasei

Este un cal maiestos, cu o frumusețe cuceritoare. Deși este un cal masiv, Clydesdale este foarte energic. Structura osoasă este foarte solidă. Fruntea este lată și are profilul botului plat și lat. Ochii sunt vioi și urechile mari. Capul său mare este sprijinit de un gât puternic și frumos arcuit. Corpul său masiv este musculos și atletic.

Are o înălțime cuprinsă între 162 și 183 cm și cântărește între 820-910 kg. Este un cal curajos, dar prietenos, versatil și ascultător.

Este în topul raselor înalte, alături de Shire sau Percheron.

Este utilizat pentru tracțiune, activități rurale și forestiere, pentru paradă sau pentru patrulare.

Roba sa poate avea mai multe culori. Culoarea albă pe picioare, până la genunchi, este mult apreciată.

 Surse:

  • Notre ami le cheval : races anglaises et françaises pur sang et demi-sang, hippologie, élevage, dressage et entrainement du cheval de selle, de steeplechase… avec des conseils sur l’aménagement d’une écurie, le traitement des maladies du cheval… / par le Bon de Vaux, d’après Frank Townend Barton – 1900
  • http://www.theequinest.com/
  • https://clydesdalehorsesociety.com/
  • http://sceti.library.upenn.edu/
  • Catalogue of Clydesdale horses and Ayshire
  • Rimondo.com
  • www.bigcommerce.com.au
  • cover photo www.pixabay.com