Hotii de cai

Un fenomen cu puternic impact social

La drumurile mari existau hanuri pentru odihna drumeților. Însă aici apăreau și hoții de cai, mai ales în zona de sud a țării. Furtul de cai era un fenomen bine organizat și foarte răspândit. Exista și o piață sigură de vânzare a cailor furați, adică la unii crescători de cai cu hergheliile din Bărăgan. Aceste herghelii se măreau uimitor de rapid, încât exista și o zicală în acest sens: “iepele din Bărăgan fată câte doi mânji”. De asemenea, se relatează existența unui mare proprietar din Ialomița, numit Batelup, care a rămas fără caii de la poștalion, fiind cai furați.

Hotii de cai
Hoti – Realitatea Ilustrata – digibuc.ro

O altă relatare interesantă din Realitatea Ilustrată din 17 martie 1932 este despre hoțul numit “Unchiu Popa” care făcuse pagubă mare în Vlașca, Ialomița și Teleorman, timp de opt ani, fără a putea fi dovedit. Și nici nu își recunoștea vina privind furtul a nu mai puțin de 480 de cai! Grefierul însă a avut o idee ingenioasă. A cumpărat un creion mare de doi metri și în sala de judecată, magistratul a cerut să i se aducă creionul lui Dumnezeu pentru a semna sentința de 20 de ani de închisoare.

” Popa îngălbenit, dârdâind ca de friguri în fața creionului lui Dumnezeu, cade în genunchi și bâlbâie: nu iscăli domnule judecător că spun tot! N-am furat 400 de cai, am răbojul acasă în pod, toți caii sunt însemnați pe el. N-or fi nici 100 la număr …”

Calul era foarte important pentru viața oamenilor. Era ajutorul lor în obținerea hranei zilnice și lipsa acestuia punea în pericol traiul familiilor respective. Tocmai de aceea, hoții de cai erau tratați mult mai dur și aveau o imagine foarte proastă în societatea româneasca. Și pedepsele erau foarte aspre, mai ales că la sate țăranii își organizau singuri paza împotriva hoților. De exemplu, un hoț numit Pocriș a fost prins și ucis de țărani, în mijlocul câmpului prin anii ’40.

Atât de profund a fost acel fenomen că și în prezent folosim expresia “ca pe hoții de cai”

Hotii de cai
Imagine: hoti de cai din Caracal, Arhivele Naționale

Din păcate, fenomenul nu a dispărut nici în zilele noastre, știrile privind furturile de cai fiind destul de dese în presa națională.

Surse:

  • Constantin Garoflid – Agricultura Veche – Cartea Românească 1943
  • Arhivele Nationale
  • Cover photo: www.pixabay.com
  • Realitatea Ilustrată din 17 martie 1932 – digibuc.ro

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *