Marengo – calul lui Napoleon Bonaparte

Napoleon și caii

Napoleon a copilărit în Corsica, unde nu a avut oportunitatea de a avea cai sau de a beneficia de pregătire specială în arta călăriei. Se pare că primul contact cu un cal a fost în perioada școlii militare, lecțiile de echitație fiind pe o perioadă foarte scurtă. Mulți autori spun că a luat multe căzături și a avut și incidente grave, dar totuși a continuat să călărească atât din plăcere, dar mai ales din necesitate. Au existat și multe alte critici legate de lipsa eleganței celebrului personaj al istoriei mondiale.

Prefera caii arabi sau berberi cu roba sură sau albă și mici de statură, cu un temperament docil și echilibrat. Dorea cai mai mici pentru a-i încăleca fără ajutor. Înainte de începerea operațiunilor sale militare a reușit să își organizeze o herghelie personală de aproximativ 80 de cai. Avea doar o lista de zece cai preferați pentru operațiunile sale.  O mare parte dintre acești cai au fost victime în aprigele lupte purtate de curajosul Napoleon. Primul său cal a fost Bijou, fiind încălecat la intrarea în Milano, din 1796.

Despre calul Marengo

Celebrul cal Marengo se pare că a fost capturat în urma campaniilor sale din Egipt sau a fost cumpărat în 1799 după lupta de la Abukir. Numele a fost preluat de la victoria obținută în localitatea Marengo, în anul 1800.

Bonaparte in lupta de la Marengo
Bonaparte în lupta de la Marengo – Wikipedia.org

Marengo avea o talie de doar 145 cm, dar Napoleon l-a încălecat în luptele sale celebre, inclusiv în ultima luptă, de la Waterloo. Marengo a suferit numeroase răni în toate aceste lupte, dar a reușit să supraviețuiască eroic. A devenit un cal de suflet!

Deoarece în arhivele vremii nu apare explicit numele de Marengo, se pare că acest nume nu a fost oficial, ci mai degrabă o poreclă aleasă de marele conducător pentru îndrăgitul cal, un fapt adesea întâlnit în campaniile de război. Numele său adevărat se pare că a fost Ali, născut în herghelia El Naseri în anul 1793.

Napoleon calare pe Marengo
Napoleon călare pe Marengo -wikimedia.org

Calul a fost capturat la Waterloo în anul 1815 și adus în Marea Britanie. A fost un armăsar reproducător în Anglia, trăind până în 1831, scheletul calului fiind expus la National Army Museum.

Scheletul lui Marengo expus în National Army Museum – https://collection.nam.ac.uk/

Un alt cal îndrăgit a fost Vizir, un cal care a fost luat pe insula Sfânta Elena, acolo unde a fost exilat Napoleon. Calul Vizir este expus din 1868 în Manchester’s Natural History Museum și apoi la Musée de l’Armée în Paris.

Vizir - calul lui Napoleon
Vizir, expus la Musée de l’Armée – Wikipedia

Surse documentare:

  • https://collection.nam.ac.uk/
  • https://fr.wikipedia.org/
  • https://h2g2.com/
  • Coperta – Marengo,_Napoleon_Bonaparte’s_Arab_Stallion_by_Antoine-Jean,_Baron_Gros