Rasa de Cai Hackney

Rasa Hackney

Elegant, Agil și Iconic: Calul Hackney

Originar din inima Angliei, în regiunea Norfolk, calul Hackney își găsește rădăcinile într-o tradiție veche de secole de îmbunătățire genetică și selecție atentă. Rasa a fost creată pentru a servi drept cal de tracțiune rapid și elegant, aducând o combinație perfectă între frumusețe și performanță în lumea ecvestră.

Istorie și Utilizare

Hackney a fost creat în Marea Britanie la sfârșitul secolului al XVII-lea și mijlocul secolului al XVIII-lea, iar această rasă este descendentă din Norfolk Trotter, cu aport de Rasă Arabă și Pursânge Englez.

În secolul al XIV-lea, în Norfolk, Anglia, regele țării căuta o rasă de cai frumoși, cu o capacitate remarcabilă de trap și o personalitate blândă, potrivită pentru echitație generală. În acele vremuri, cu drumuri dificile și primitive, acești cai au devenit principala modalitate de transport. Datorită abilității lor de trap, acești cai erau preferați pentru război în detrimentul celor cu pas vioi. Această eleganță l-a captivat pe regele Henric al VIII-lea în 1542, care a încurajat nobilii să păstreze acești cai pentru reproducere.

Louis Moll; Eugène Nicolas Gayot; François Hippolyte Lalaisse – Louis Moll; Eugène Nicolas Gayot; François Hippolyte Lalaisse; Fairman Rogers Collection (University of Pennsylvania) Paris : Librairie de Firmin Didot frères, fils et cie., 1861.

Originea rasei Hackney

În 1733 se năștea Blaze, un armăsar Pursânge Englez, nepotul celebrului Darley Arabian (1700) și fiul neînvinsului Flying Childers (1715). Acest armăsar a fost adăugat la populația de bază a viitorului cal Hackney.

Primul reprezentant al rasei este considerat Old Shales sau Original Shales, născut în 1755.

Old Shales Hackney
Old Shales Hackney – https://www.allbreedpedigree.com/

 

Hackney Horse
Hackney Horse

 

Odată cu avansul căilor ferate în secolul al XIX-lea, rasa Norfolk a început să își piardă popularitatea. Cu toate acestea, Hackney Horse Society (https://hackney-horse.org.uk/) s-a format în 1883 pentru a promova rasa Hackney, o asociație care funcționează și astăzi, gestionând registrul rasei.

O populație numeroasă de cai din rasa Hackney a fost exportată în Statele Unite ale Americii.

Construcție și Aspect

Cu o talie înaltă și o prezență impunătoare, calul Hackney se remarcă prin linia sa elegantă, gâtul lung și arcuit și o poziție verticală a capului. Aspectul său general reflectă eleganța și atitudinea mândră, fiind completat de picioare puternice și o mișcare distinctivă, cunoscută sub numele de „hackney action”. Această acțiune a picioarelor se manifestă printr-un pas energic și un trap plin de grație, fiind una dintre trăsăturile definitorii ale acestei rase.

Încă de la începuturile sale, calul Hackney a fost asociat cu tracțiunea trăsurilor, fiind apreciat pentru viteza sa și pentru aspectul său impresionant. Evoluția transportului modern a schimbat treptat utilizarea tradițională a acestui cal, însă a adus o nouă direcție în lumea ecvestră.

Performanțele sale remarcabile în sărituri, dressaj și alte discipline ecvestre l-au transformat într-un participant de seamă în competițiile de prestigiu și spectacolele ecvestre. Inteligența sa și docilitatea au făcut din Hackney un partener de nădejde în mâinile călăreților experimentați și în antrenamentele de vârf.

https://www.facebook.com/TheHackneyHorseSociety/

Impactul și Popularitatea Actuală

În ciuda schimbărilor din industria ecvestră, pasiunea pentru această rasă rămâne puternică. Calul Hackney continuă să fie admirat și apreciat pentru aspectul său elegant, atitudinea sa mândră și pentru abilitățile sale remarcabile în sporturile ecvestre.

Chiar dacă nu mai este folosit în mod extensiv în tracțiunea tradițională, prezența sa în spectacolele ecvestre și în competițiile de elită este una remarcabilă. Este o dovadă vie a adaptabilității și a versatilității rasei, care și-a găsit un nou loc într-o lume ecvestră modernă și dinamică.

Rasa Hackney
Rasa Hackney

Din păcate, rasa este critic limitată în Marea Britanie, în 2022 fiind disponibili doar 12 armăsari și 31 de iepe Hackney. Se estimeaza un maxim de 5000 de exemplare la nivel global.

Calul Hackney rămâne un simbol al eleganței, grației și performanței în lumea cailor de rasă. Deși trecutul său este strâns legat de tracțiunea tradițională, prezența sa în sporturile ecvestre contemporane demonstrează că frumusețea și abilitățile sale remarcabile nu îmbătrânesc niciodată. Astfel, calul Hackney continuă să inspire și să încânte iubitorii de cai din întreaga lume cu prezența sa distinsă și impresionantă.

 

Surse:

https://europepmc.org/

THE JOURNAL OF COMPARATIVE MEDICINE AND VETERINARY ARCHIVES, Nov 1983

https://www.allbreedpedigree.com/

Louis Moll; Eugène Nicolas Gayot; François Hippolyte Lalaisse – Louis Moll; Eugène Nicolas Gayot; François Hippolyte Lalaisse; Fairman Rogers Collection (University of Pennsylvania) Paris : Librairie de Firmin Didot frères, fils et cie., 1861.

https://commons.wikimedia.org/

Home