Rasa de cai Hutul

Rasa de cai Hutul

Descrierea generala a Hutulului:

Rasa de cai Hutul se remarca in mod deosebit prin calitatile de rusticitate si adaptarea la mediul montan. Aceasta rasa a fost crescuta pentru munca, avand o rezistenta deosebita la conditiile vitrege de trai.

Rasa de cai Hutul – Istoric:

Documentele mentioneaza Hutulul prima oara in lucrarea “Hippica” de Dirhastajki, aparuta in anul 1606. Numele rasei de cai vine de la populatia de Hutuli ce traieste in Bucovina, Maramures si Pocutia, oamenii liberi, mandri si salbatici ai acestei zone.

Fotografie von Oskar Galter.
Fotografische Studie für Gemälde „Huzulen in Sommerkleidung am Werktag von Zigmunt Adjukiewicz (1861-1917)“, vor 1899. (Pk 1131, 11)
vlg. „Kronprinzenwerk“ (Die österreichisch-ungarische Monarchie in Wort und Bild, Wien 1886–1902), Bd. „Bukowina”, 1899, S. 275

 

Hutuli Carpati
Hutuli Carpati – sursa www.delcampe.net

Totusi, rasa de cai este mult mai veche decat aceasta populatie. Rasa de cai Hutul este urmasa calului salbatic European, numit Tarpan, care a disparut din pacate prin secolul XIX. In secolul al XIX-lea, Hutulul a fost folosit si in armata Imperiului Austro-Ungar, acest fenomen avand un rol important in perpetuarea rasei.

Cal hutul
1902: Cal Hutul – Zürn, Friedrich Anton. Das Pferd und seine Rassen.

In anul 1856 s-a infiintat prima herghelie de cai Hutuli la Radauti, in judetul Suceava. Mai multe linii (dinastii) au fost stabilite de primii armasari adusi la Radauti (Goral, Hroby, Ousor, Pietrosu si Prislop).

Caii au fost inmultiti cu foarte mare atentie pentru a se pastra puritatea rasei, iar, mai tarziu, exemplare de Hutul au fost trimise in strainatate pentru a fi intemeiate herghelii.

Zona de crestere a rasei in Romania este reprezentata de regiunea muntoasa a Bucovinei. Formarea lor a avut loc la Herghelia Lucina, cu un rol major in perfectionarea acestei rase de cabaline.

Afla aici mai multe detalii despre Herghelia Lucina

Caracteristicile rasei de cai Hutul

Are aptitudini deosebite pentru turismul montan ecvestru. Se foloseste cu rezultate foarte bune in ameliorarea cailor locali din zona montana.

Rasa de cai hutuli este o rasa mica:

  • Inaltime: 137 – 145 cm
  • Greutate: 400 kg
  • Culori: negru-roscat, gri, brun-roscat sau rosu cu alb si negru
  • Folosit la: calarie si tractiune

Este o rasa foarte rezistenta, atat la conditiile vitrege de altitudine, cat si la conditiile de hrana, pasunea la altitudini inalte neavand o calitatea foarte buna. 

Sunt cai de talie mica, inteligenti, docili, foarte rezistenti si putin pretentiosi la mancare, fiind deosebit de adaptabili. Au fost foarte apreciati pentru abilitatea de a se strecura pe carari de munte, transportand greutati mari. Este insa armonios, cu ochii mari si expresivi.

Cai hutuli militari
Cai hutuli militari – Forțele Terestre Române – Facebook

Pieptul este puternic, gatul scurt si musculos, coastele sunt bine arcuite.

Liniile genealogice ale rasei de cabaline Hutul

Rasa este structurata in liniile genealogice Goral, Hroby, Ousor, Pietrosu si Prislop.

  • Linia Goral este cea mai veche linie existenta la Lucina, fiind intemeiata in 1905. Este o linie de provenienta poloneza, armasarul fiind cumparat din Galitia.
Goral
Goral. http://www.hucul-hif.eu/
  • Linia Hroby este una autohtona, creata in 1896, pornind de la armasarul Hroby cumparat din sectorul privat, un armasar care pasuna pe Muntele Hroby.
Hroby
Hroby – http://www.hucul-hif.eu/
  • Intemeietorul liniei Ousor este tot din Bradesti (sat langa Odorheiu Secuiesc), pornind de la un armasar cumparat din mediul privat in 1934.
Ousor
Oușor: http://www.hucul-hif.eu/
  • Linia Pietrosu a fost intemeiata in 1934 pornindu-se de la armasarul Pietrosul adus din Bradesti (de langa Odorhei), cal cumparat din sectorul privat.
Pietrosu
Pietrosu. https://hufgefluester.eu/
  • Linia Prislop a fost intemeiata in anul 1936, fiind derivata din linia Goral.
Prislop
Prislop – http://www.hucul-hif.eu/ & Romsilva

Pastrarea acestor linii genealogice paterne este cruciala pentru a evita imperecherile inrudite. Structura genealogică a rasei are următoarea structură: Linia Goral-15.2%, Linia Hroby-41.3%, Linia Pietrosu-17.3%, Linia Oușor-13.1%, și Linia Prislop-13.1%.

In anul 1982 a fost prezentata o noua rasa, “Calul de Bucovina”, pornind de la iepe Hutul de talie mare si armasari Ardennes si Semigreul Romanesc. S-a dorit crearea unei rase cu rezistenta hutulului, dar o talie ceva mai mare, pentru munca la padure.

Cum sa nu indragesti un asemenea cal istoric?

Calul Hutul
Rasa de cai Hutul

Surse:

http://www.hucul-hif.eu/

https://hufgefluester.eu/

Romsilva

Zürn, Friedrich Anton. Das Pferd und seine Rassen.

https://www.bildarchivaustria.at/

www.delcampe.net

Forțele Terestre Române – Facebook

 

Comments are closed.