Trăpașul Orlov

Trapas Orlov la Trap Sulky

Introducere

Rasa de cai Orlov este una dintre cele mai remarcabile și apreciate rase de cai de tracțiune din lume, cunoscută pentru viteza, eleganța și rezistența sa. Această rasă are o istorie bogată, fiind strâns legată de Rusia secolului al XVIII-lea. Acest articol oferă o privire detaliată asupra istoriei, caracteristicilor și îngrijirii cailor Orlov, fiind destinat atât pasionaților, cât și crescătorilor.

Istorie

Originea și Dezvoltarea

Contele Alexei Orlov-Tchesmenski este considerat părintele rasei de cai Orlov și implicit al trapului în Rusia. Acesta a fost un mare senior rus, iubitor de cai și unul dintre cei mai mari demnitari ai Rusiei în timpul împărătesei Ecaterina a II-a. Scopul său era să producă un cal de tracțiune ușor, rapid și rezistent, capabil să tragă trăsuri la viteze mari pe distanțe lungi. Pentru acest proiect ambițios, contele Orlov a folosit un amestec de rase arabe, daneze, engleze și olandeze.

Primul Armăsar: Smetanka

Primul exemplar de succes al acestei rase a fost un armăsar arab numit Smetanka, achiziționat în 1775 din Moreea (Grecia) pentru prețul exorbitant de 60.000 de ruble. Deși Smetanka a trăit doar un an după sosirea în Rusia, a lăsat în urmă urmași valoroși care au contribuit A reușit să aibă cinci urmași.

Scheletul său, caracterizat de 19 coaste, se afla, până înainte de război, în muzeul din Hrenovskoy.

Orlov_Trotter_Smetanka
Orlov_Trotter_Smetanka

Dezvoltarea Rasei

Din încrucișarea lui Smetanka cu o iapă daneză de culoare roibă, Isabelline și a rezultat armăsarul Polkán (1778-1793). Acesta, la rândul său, a fost încrucișat cu o iapă olandeză, dând naștere armăsarului Bar’s I în 1784, de culoare vânăt rotat. Bar’s I și fiii săi, Lebedy și Lubesny, au fost adevărații procreatori ai rasei de trăpași Orlov. Acesta avea o înălțime de 163 cm la greabăn, fiind mai înalt decât majoritatea trăpașilor din acea vreme. Deținea un trap rapid și prezenta frumusețea și noblețea care aveau să devină mai târziu o caracteristică distinctivă a rasei nou create. A păstrat și temperamentul energic al cailor arabi.

Orlov cu armăsarul Bars I
Orlov cu armăsarul Bars I

Acest amestec de sânge diferit a fost așa de bine condus la herghelie de contele Orlov, încât această rasă esteuna din cele mai omogene. Caracteristica ei este: capul arăbesc, uneori cam lung și cu profilul ușor convex, gâtul lung și bine atașat, umerii bine scoși în evidență, spinarea cam lungă dar șalele puternice, crupa lungă, cam teșită, membrele puternice cu razele superioare lungi, iar cele inferioare scurte. Copita de multe ori plină. Altă caracteristică este mersul ridicat. Iepele Orlov au o conformație cu mult mai sveltă decât armăsarii. Dimorfismul sexual este aci mai pronunțat decât la oricare altă rasă de cai.

Declinul hergheliei Khrenovsky și ascensiunea hergheliilor private pentru reproducerea Trăpașilor Orlov

Moștenirea lui Orlov:

Dezvoltarea rasei Trăpașul Orlov a avut loc la herghelia  Khrenovsky. Această rasă remarcabilă, apreciată pentru viteza, rezistența și eleganța sa, a devenit un simbol al patrimoniului ecvestru al Rusiei.

O perioadă de tranziție:

La moartea lui Orlov în 1809, herghelia Khrenovsky a fost moștenită de fiica sa, Anna. Discipolul lui Orlov, Vasili Shișkin, a continuat să dezvolte rasa până în 1831, când a părăsit herghelia pentru a-și înființa propria crescătorie.

Declin și recuperare:

Lipsită de expertiza tatălui său în creșterea cabalinelor, Anna nu a reușit să mențină prosperitatea hergheliei Khrenovsky. Încrucișările intensive cu diverse rase europene au dus la o scădere a calității Trăpașilor Orlov. Abia în 1845, când herghelia a trecut sub conducerea Coroanei Ruse, s-au luat măsuri pentru a remedia situația.

Ascensiunea hergheliilor private:

Deși herghelia Khrenovsky a reușit să-și recâștige faima în deceniile următoare, cei mai buni Trăpași Orlov erau acum crescuți în herghelii private. Herghelia familiei Shișkin a jucat un rol esențial în perpetuarea și perfecționarea rasei.

Armăsar Orlov din 1900. Foto Thomas von Nathusius via Wikimedia Commons.
Armăsar Orlov din 1900. Foto Thomas von Nathusius via Wikimedia Commons.

Dezastrul Războiului și Renașterea Trăpașului Orlov

Primul Război Mondial (1914-1918) și Războiul Civil Rus (1917-1923) au reprezentat o catastrofă pentru creșterea cabalinelor în Rusia. Mulți cai au pierit în lupte, o parte și mai mare a fost sacrificată pentru hrană, iar economia s-a prăbușit, făcând din creșterea cailor un lux pe care puțini și-l puteau permite.

Totuși, după 1920, odată cu revenirea la normalitate, reproducerea Trăpașului Orlov a reînceput, iar încrucișările cu alte rase au fost interzise. Datorită forței fizice și capacității remarcabile de muncă, acești cai erau folosiți în principal pentru agricultură și transport. Până în anii 1930, cursele de trap fuseseră, de asemenea, reintroduse, iar recordurile pre-revoluționare erau doborâte.

Al Doilea Război Mondial a adus din nou o scădere a numărului de Trăpași Orlov. După război, statul sovietic avea nevoie urgentă de cai pentru a reconstrui producția agricolă. Datorită abilităților lor de lucru și productivității ridicate, Orlov au fost din nou folosiți pe scară largă pentru a îmbunătăți rasele locale de cai.

În mod ironic, până în 1953, autoritățile sovietice au decis că, din cauza utilizării crescute a tractorului, creșterea cabalinelor nu mai era importantă pentru economie. Această hotărâre a dus la reducerea numărului de herghelii și la o scădere a sprijinului guvernamental pentru cele care au rămas.

Liniile rasei Orlov – Development on Genealogic Lines in Orlov Trotter in Bulgaria – Nadejda Lukanova – 2016

Situația actuală este destul de incertă. Trapașul Orlov se află într-o situație precară. Rasa este crescută în  12 herghelii din Rusia. Populația de femele din Rusia este deosebit de îngrijorătoare, cu un număr total de aproximativ 800 de iepe.

Caracteristici

Trapas Orlov
Trapas Orlov

Aspect Fizic

  • Înălțime: Caii Orlov au o înălțime cuprinsă între 155 și 170 cm la greabăn.
  • Greutate: Greutatea lor variază între 450 și 550 kg.
  • Culoare: Majoritatea exemplarelor sunt de culoare gri, dar se pot găsi și în negru, maro sau roșcat.
  • Construcție: Acești cai au o conformație atletică, cu un piept larg, picioare puternice și gât arcuit.

Temperament

Caii Orlov sunt cunoscuți pentru temperamentul lor echilibrat. Sunt inteligenți, docili și extrem de receptivi la antrenament, ceea ce îi face ideali pentru o varietate de discipline, de la tracțiune la competiții de echitație.

Utilizări și Competiții

Rasa Orlov este foarte versatilă și poate fi folosită în diverse domenii:

  • Tracțiune: Datorită puterii și rezistenței lor, caii Orlov sunt excelenți pentru tracțiunea ușoară și rapidă.
  • Echitație: Sunt buni pentru echitația de agrement și competițională datorită eleganței și vitezei lor.
  • Sporturi Ecvestre: Acești cai participă cu succes în competiții de dresaj și sărituri.

Stud-Book și Recunoaștere

Stud-bookul rusesc pentru caii Orlov a fost înființat în 1865. La început, acesta înregistra toți trăpașii de rasă, precum și corciturile lor, însă nu la naștere sau în anul nașterii, ci după ce aceștia dovediseră viteza reglementară într-o cursă. Caii de rasă curată erau înscriși în stud-book cu numele lor, lângă care se adaugă inițialele Y- N. (Rasă Pură) pentru a-i deosebi de ceilalți proveniți din diferite încrucișări. Societatea de curse convenise a considera rasa pură Orlov:

 1. Caii în a căror ascendență se constată cel puțin patru generații de Orlov pur în linie bărbătească și femeiască.

 2. Caii ai căror tată și bunic au alergat cu succes și a căror mamă și bunică sunt de rasă Orlov

 3.  Caii ai căror mamă și bunică au alergat cu succes și ai căror tată și bunic sunt de rasă Orlov pură.

 

Antrenament și Dresaj

Contele Orlov a dezvoltat un sistem riguros de dresaj și antrenament pentru caii săi. Mânjii erau înhămați la vârsta de 2 ani, iar accentul principal era pus pe regularitatea mersului. Pentru obținerea vitezei, caii erau puși să parcurgă distanțe mici de 427 m în trap, repetând acest exercițiu de mai multe ori pe zi.

Influența Orlov în Trăpașul Românesc.

În România, originile formarii acestei rase autohtone de Trăpaș Românesc se găsesc în anul 1887, când au loc primele importuri de trăpași și când au loc primele curse de acest gen. Apoi continuă pe întreaga perioadă a secolului trecut.

Trapas romanesc - coperta

Formarea sa are la bază Trăpașul American (80%), Trăpașul Orlov (10%), Trăpașul Francez (5%), cu infuzie de Nonius și Furioso North Star.

Trăpașul Orlov este reprezentat în Trăpașul Românesc prin linia Vernâi

Concluzie

Caii Orlov reprezintă o combinație impresionantă de frumusețe, forță și inteligență. Istoria lor bogată și caracteristicile unice îi fac ideali pentru o varietate de utilizări, de la tracțiune la competiții de echitație. Îngrijirea adecvată și antrenamentele regulate sunt esențiale pentru a menține acești cai în cea mai bună formă.

 

www.wikipedia.org

Foto:https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Grey_Orlov_Trotter.jpg

Development on Genealogic Lines in Orlov Trotter in Bulgaria – Nadejda Lukanova – 2016