Victoria dincolo de moarte

Frank Hayes

Cursele de cai știm bine că sunt pline de spectaculos, adrenalină, efort și pasiune. Au existat astfel momente memorabile de-a lungul istoriei lor.

Însă un moment uluitor a fost cel semnat de Frank Hayes, un jocheu american de origine irlandeză. Frank Hayes se născuse în New York, dar data nașterii este incertă. Și-a dedicat toată energia în a se pregăti pentru a deveni un mare campion al curselor hipice, dar rezultatele nu se arătau. Așa că s-a ocupat mai mult de antrenamentul cailor. Cel mai probabil avea 35 de ani atunci când …

Povestea se întâmpla pe 4 iunie 1923 pe Belmont Park, unde favorit era Gimmie, încălecat de J.S. Cosden. Era vorba de o cursă stepple chase Hayes a ales un cal pe care îl antrenase, Sweet Kiss, deținut de doamna A.M. Frayling. Aceasta însă era nemulțumită de greutatea lui Hayes. Până la urmă au ajuns la un acord. Hayes îl călărea pe Sweet Kiss, dar urma să slăbească accelerat în ultima zi, adică să dea jos cam 6 kilograme!

Ca o presimțire, Hayes le declara competitorilor săi că va fi o zi tocmai bună să scrie istorie. Cursa a început și Frank Hayes a pornit cu Sweet Kiss în mare trombă. O ambiție nemăsurată pentru un jocheu care nu câștigase niciodată. Și uite ce înseamnă destinul. În timpul cursei, Frank a suferit un atac de cord și a rămas încleștat pe cal. Sweet Kiss a condus cursa cap-coadă, dar destinul a făcut ca Frank să nu cunoască vreodată gustul victoriei. Nimic nu a părut suspect, decât o mică clătinare la ultima săritură. Lumea venea să îl felicite pentru incredibila victorie și așa au descoperit situația. Conform regulilor din acel moment, Hayes a fost declarat câștigător.

Calul Sweet Kiss, deși nevinovat, nu a mai participat la concursuri, fiind poreclit Sweet Kiss of Death. Hayes a rămas astfel în istoria sportului ca singurul sportiv declarat câștigător după moartea sa.

 

Surse:

https://edition.cnn.com/

https://www.snopes.com/

www.wikimedia.com

 

 

Rasa Falabella

Herghelie.ro
3 min read

Rasa Criollo

Herghelie.ro
2 min read

Rasa Campolina

Herghelie.ro
2 min read