Cvadriga – carul cu 4 cai

cvadriga

După moartea Împăratului Constantin cel Mare, niciun alt împărat nu a mai purtat titlul de „Cezar”, ci de „Augustus”. S-au emis monede din bronz cu chipul său, pe o parte, iar pe cealaltă parte, era reprezentat un car de foc cu patru cai, urcând spre cer. Acesta poartă numele de cvadrigă, un car antic, pe două roți, tras de patru cai înhămați unul lângă altul, folosit de romani la cursele carelor de luptă.

4 cai

Cvadriga vine din latinescul quadriga (quadri – patru și iugum – jug).

Aceste care își au originea din Grecia Antică unde purtau numele de tethrippon. Ulterior, statuile reprezentând zeități sau luptători au devenit elemente decorative impresionante în marile orașe.

La romani aceste întreceri de cvadrigă erau printre cele mai populare. Puteau dura chiar o zi întreagă, adunând astfel foarte mulți concurenți. Existau echipe de competiție, fiecare cu o culoare definitorie. Echipele aveau grajdurile și antrenorii proprii. Foarte periculoase erau curbele pe care concurenții trebuiau să le abordeze în mare viteză,  de multe ori cu accidente grave.

Caii erau aduși în special din nordul Africii și din Spania. Un alt element interesant este că acești cai purtau în latină denumirea „equi”, deoarece, fiind înhămați la cvadrigă, erau aleși să fie egali ca mărime și ca pas de alergare.

Dacă ne uităm în mitologia antică, îl regăsim pe marele Hellios – Soarele, care străbate bolta cerească într-un car cu patru cai iuți. Spre asfințit coboară în apele oceanului  pentru a-și răcori caii obosiți și pentru a se odihni în palatul său de aur.

Povești frumoase, istorii bine de cunoscut.

 

Surse: 

Carmen Bulzan -Itinerarii traianee: Baetica romana – Editura Mica Valahie 2010
Pixabay.com

Wikipedia.org