Calul de Bucovina

Calul de Bucovina

Calul cel puternic

Calul de Bucovina este o rasa utilitara dezvoltata pentru tracțiune. La începutul anilor 70, mai exact in anul 1977 începe un proiect comun finantat de Ministerul Apărării Naționale și derulat de Herghelia Lucina, Herghelia Rădăuți, Centrul Republican de Creștere și Calificare a Cailor și Universitatea de Științe Agricole din Iași.

Era nevoie de dezvoltarea unei rase de cai potriviți pentru condiții grele de tracțiune în zona muntoasă, pornind de la rasa autohtonă de cal Huțul și ajungând la un cal bine dezvoltat corporal și mult mai energic decât huțulul. Caii erau necesari vânătorilor de munte din zonă, care oricum foloseau caii Huțuli pentru activitățile lor specifice.

Începutul dezvoltarii unei noi rase

Bazele au fost inițiate la Herghelia Lucina, din județul Suceava, prin împerecheri omogene, urmărind criterii de lungime, de lățime și menținerea culorii roib cu extremitățile decolorate. S-au împerecheat mai întâi iepe Huțule de talie mai mare cu armăsari din rasa Semigreu Românesc, cu talie mai mică.

Caii obținuți de-a lungul timpului sunt foarte puternici și rezistenți la condițiile de muncă, la frig și nu foarte pretențioși în privința hrănii, pajiștile de la altitudinea de 1500 m nefiind foarte nutritive.

Calul de Bucovina a avut două tipuri, cel de Lucina și cel de Rădăuți. Cel de Lucina a fost obținut prin încrucișări dintre iepele huțule și armăsari Semigreu Românesc, iar cel de la Rădăuți a fost dezvoltat în baza încrucișărilor dintre iepe Gidran cu armăsari de rasă Semigreu Românesc. Proiectul s-a menținut însă doar la Lucina.

Calul de Bucovina în prezent la Herghelia Lucina

După anul 1990, unitățile militare au pierdut din bazele lor furajere și proiectul de cercetare susținut de armată nu a mai fost de actualitate. Din fericire, Herghelia Lucina a continuat cu dezvoltarea acestei rase. Acolo exista acum un efectiv de 41 de capete,  iar nucleul de reproducție se bazează pe 12 iepe metise și 3 armasari pepinieri.

În prezent rasa este reprezentată de armăsarii Găman II și Molid II, dar anterior au mai fost utilizate și liniile Iacobin I și Pilot I. Herghelia pune la dispozitie populatiei si armasari de monta publica pentru aceasta frumoasă rasă în formare și consolidare.

Molid II este poate cel mai cunoscut cal din țară, fiind celebru pentru coama sa spectaculoasă și prin temperamentul său energic.

Gaman II 1999
Gaman II – nascut in 1999 – https://www.youtube.com/watch?v=A-xz1_hp8V8
Molid II – nascut in 2001 – https://www.youtube.com/watch?v=A-xz1_hp8V8

Surse:

Romsilva – Herghelia Lucina

Mureşan Gh., Marchiş Z., Ludu I. – Creşterea ecvinelor, Ed. Casa Cărţii de Ştiinţă, Cluj-Napoca, 2011

Lucian Ionescu – Youtube documentar