Auzul cailor

Auzul cailor

Despre auzul cailor

Simțul auditiv al calului este mult mai bine dezvoltat decât cel al omului. Este cumva normal, fiindcă așa este adaptat să identifice riscul și să se apere cum poate. Primele studii despre aceste abilități au fost realizate în anii ’80 de Henry E. Heffner, Ph.D. Rickye S. Heffner, Ph.D.

Auzul îi ajută pe cai să detecteze sunetele și locația acestora, dar și să recunoască sursa sunetului și dacă este un pericol pentru ei. Calul este un animal mereu precaut, temător si pregatit să fugă din fața pericolului, iar omul trebuie să înțeleagă și să interpreteze corect acest comportament.

Urechile ciulite

Calul își folosește 10 mușchi, putând mișca independent urechile și să miște la 180 grade pavilionul extern al urechii.
Ciulind urechile și orientându-le spre zona sunetului, el se va concentra foare rapid către sursa sunetului și să reacționeze rapid, de cele mai multe ori fugind de zona sursei percepută ca fiind periculoasă.

O altă caracteristică foarte importantă este faptul că un cal poate percepe unde acustice cu frecvențe cuprinse între 55 Hz și 33.500 Hz, fiind foarte sensibil la sunetele de frecvență înaltă, de peste 7.000 Hz.

Urechea umană este sensibilă la vibrații ale aerului cu frecvențe cuprinse între 20 Hz și 20.000 de Hz, cu un maxim de sensibilitate auditivă în jur de 3500 Hz.

Auzul cailor si al oamenilor – Hearing ability of horses – Henry E. Heffner, Ph.D. Rickye S. Heffner, Ph.D.

Deși cele două audiograme par cumva similare, se observă că la cai au un auz mai bun la frecvențele foarte ridicate, în timp ce oamenii sunt superior la auzul la frecvențe joase și mijlocii.

Șoapte

De aceea, nu este necesar să vorbești tare pentru a fi auzit de cal. El îți va auzi și șoaptele și va deveni iritat la un ton ridicat al vocii și la țipete. E suficient să îi vorbești blând, cu un ton ferm, dar calm.

Știați că?

  • Dacă auzul oamenilor scade odată cu vârsta, la cai studiile au arătat că vârsta nu are impact negativ.
  • Calul poate percepe sunete de la o distanță de până la 4 km.
Surse
  • www.fei.org
  • https://www.utoledo.edu/
  • https://www.frontiersin.org/