Celebrul actor Birlic, un mare pasionat de cursele de cai

Birlic și cursele de cai

Grigore Vasiliu Birlic și cursele de cai

Grigore Vasiliu Birlic a fost un actor român genial al secolului trecut.  Unul mult îndrăgit de publicul român de teatru sau cinematografie. Legendarul nostru actor era făcut pentru actorie și a fost un om echilibrat.

Avea însă un mare viciu: pariurile sportive. Era extrem de pasionat de cursele de cai care se organizau pe Hipodromul Băneasa sau pe Băneasa Trap. Își dorea foarte mult să câștige, dar de multe ori pierdea.

Birlic3.jpg
Wikimedia.org

Totuși, înainte de perioada naționalizărilor comuniste, a fost patronul propriei trupe de teatru, numită Colorado, finanțată probabil dintr-un câștig considerabil din pariurile de curse.

Era așa de împătimit că avea oameni care îi aduceau informații valoroase de pe hipodrom. Participa nelipsit la pariurile de la trap pentru cursele de miercuri și sâmbătă, dar și la galop, la cursele de joi și duminică.

Poveștile lui Gaby Michăilescu

Regretatul memorialist și critic, Gaby Michăilescu, a surprins secvențe inedite despre viciul pariului acestui actor,  în cartea sa, “Birlic” (Editura EIKON – 2015)

 Gaby Michăilescu

Unul dintre aceste episoade prezentate de autor este legat de momentul când Traian Marcu, antrenor de trap pe hipodrom și bun prieten al artistului, sosește la un spectacol de teatru. Acesta avea loc chiar în primul rând. În timpul piesei vrea să facă o mică farsă și scoate din buzunar programul curselor din ziua următoare. Privirea lui Birlic râmâne fixată pe afiș și piesa stagnează. Doar intervenția lui Gheorghe Timică l-a adus pe Birlic din nou în rol. Patimă mare, nu ai ce să faci!

Un alt eveniment comic este atunci când actorul îl primește acasă pe un copil de grajd, venit cu informații interesante, dar și cu bocancii plini de bălegar.

Pentru că era un parior profesionist, primea adesea ponturi în care credea cu înverșunare. Tocmai de aceea, într-o zi i-a mobilizat la pariu pe colegii săi de teatru, George Vraca, pe Nicolae Niculescu-Buzău și pe regizorul Ion Șahighian. Au pariat toți pe Biciușca și s-au întors acasă lefteri.

O altă glumă apărută în revista Veselia, nr. 45 din 1937: 
„Vasiliu Birlic, — ăsta nu-i un secret pentru nimeni, — are mania curselor de cai, indiferent dacă e vorba despre trap ori galop. Nu trece o zi de curse fără ca Birlic să-și dea tributul pe altarul rasei cavaline, reprezentat prin cele două hipodroame din Capitală. Cu toate mustrările colegilor, Birlic continuă să-și golească buzunarele pe câmpurile de curse.
Joia trecută, „călugărul“ fu întâlnit de un cronicar teatral, la Hipodromul Floreasca. Foarte serios, Birlic spuse către mânuitorul de condei:
Noroc, Georgescule! Știi astăzi sunt trei curse la care n’am jucat de fel.
Bătându-1 pe umăr, cronicarul răspunse :
Bravoi! Birlic, îmi pare bine ai început te faci și tu om serios.
Da de unde, dacă n’am jucat a fost din cauză c’am pierdut toți banii în cursa a doua !…”

Tot Gaby Michăilescu ne lasă o mărturie rară. Actorul își cumpărase un mânz de doi ani, numit „Fantezist”, un cal antrenat de driverul Traian Marcu. Devenise astfel oficial un crescător de cai. Din nefericire, calul a fost păstrat doar un an, neavând performanțele dorite.

Ce spunea Birlic în emisiunea lui Dan Mihăiescu despre cursele de trap de la hipodromul din Ploieşti*

„AA, ce lume bună venea la fostul hipodrom din Bucureşti! Să fi văzut un derby! Erau în tribună membri ai guvernului național liberal sau național țărănesc, parlamentari, prinți, prințese, doamne de onoare de la palatul regal, femei superbe, în toalete mirobolante, crema intelectualităţii noastre, personalități cu adevărat faimoase! Ehei, unde sunt timpurile acelea extraordinare? Mă gândesc la ele ca la un vis, dintr-un alt vis…”

 

Birlic a fost un fenomen al teatrului de comedie românesc. Lumea era atrasă ca un magnet de minunatul actor. Se spune că la hipodrom spectatorii se uitau de multe ori la reacțiile actorului în tribune, fiind ocazii de distracție maximă. O lume din alte timpuri!

 

Sursa valoroase:
Gaby Michailescu – “Birlic” (Editura EIKON – 2015)

* Musca, Annie – Dan Mihaescu, Spovedania Unui Umorist