Beautiful Jim Key – cel mai inteligent cal din lume

Beautiful_Jim_Key

Despre William Key

William Key  s-a nascut in 1833 in sclavie, crescand la ferma proprietarului sau de la Shelbyville din Tennessee. Inca din copilarie avea darul de a interactiona cu animalele, in special cu caii. Era cunoscut ca acel copil care le soptea cailor si se purta cu voce blanda si multa bunatate.

William Key
Doctorul William Key – wikimedia.org

In timp, William a devenit un antrenor cunoscut de cai, ba chiar un veterinar autodidact. William Key a fost un exemplu pentru populatia de culoare din SUA. Un om care a progresat prin bunatatea sa si prin puterea de a depasi barierele cu multa rabdare si ambitie.

Aparitia lui Jim Key

A decis sa intre in industria curselor de cai si a achizitionat-o pe iapa araba Lauretta, un cal batran, dar cu origini pure, care zacea in neglijenta si abuz intr-un circ. William a achizitionat-o pe Lauretta cu doar 40 de dolari, desi valoarea sa din tinerete a fost de 50.000 de dolari. Lauretta era gestanta cu un armasar Hambeltonian, neinvinsul Tennessee Volunteer.

Lauretta naste in anul 1889 si sperantele lui Key erau mari, visand la un manz pe care sa il antreneze pentru curse de succes. Insa acel cal nu avea sa puna picioarele vreodata pe pista. Era slab si anemic. Desi initial dorea sa ii puna un nume biblic, s-a multumit sa ii spuna Jim, de la prenumele vecinului sau si Key de la numele sau de familie. Ulterior i s-a adaugat denumirea de scena „Beautiful Jim Key”.

Antrenamentul lui Jim Key

Inca de mic manzul Jim Key a fost tratat cu multa blandete de William Key. Calutul il urmarea pe stapan in permanenta, avand comportamentul unui catel, fiind foarte curios din fire. Astfel ca stapanul sau a inceput sa il invete lucruri minore la inceput.

Primul lucru invatat de desteptul nostru Jim Kim a fost sa isi deschida singur poarta. La varsta de un an stia sa se tarasca si sa se dea de-a rostogolul. Ulterior stapanul sau l-a invatat sa simuleze ca este schiop sau ca sufera de dureri abdominale.

A invatat sa ii aduca diverse lucruri stapanului sau. Apoi a trecut la lucruri mai complexe. A invatat culorile.

Cel mai complicat lucru, la care au lucrat cu multa rabdare, a fost invatarea alfabetului. Initial si-a dorit sa il invete doar sa aleaga litera „A”, dar lucrurile au mers mult mai departe pe intreg alfabetul. Totul era recompensat cu mere, atat de mult apreciate de calutul din povestea noastra. Apropo de mere, sotia lui Key, in joaca, l-a intrebat pe cal daca vrea un mar. Iar calul a dat aprobator din cap. A fost momentul cand a inceput sa raspunda afirmativ la diverse intrebari.

Un alt experiment inedit a fost cu rafturile dulapului in care stapanii puneau fructe. Acestea dispareau din rafturi, desi erau inchise. Calul nostru invatase sa traga de raft, sa fure merele si apoi sa aranjeze rafturile ca si cum nimic nu s-a intamplat.

Apoi au inceput sa lucreze cu cifrele pana la 30 sau chiar calcule simple. Calul matematician stia sa iti ofere schimbul in bani.

Jim Key dand restul
Jim Key dand restul

William declara ca ajunsese sa se gandeasca la ceva si calul sau sa ghiceasca despre ce este vorba. Un fel de telepatie pe care nu si-o putea explica decat prin bunatate, bunatate si iar bunatate. Si o legatura sufleteasca uimitoare intre om si cal.

Turneele inspirationale

In 1897 incep spectacolele inspirationale. Ideea lui William a fost sa demonstreze ca nu trebuie sa ridici vocea la animale si ca acestea au si ele emotii si propriul sistem de gandire si tocmai de aceea oamenii trebuie sa le trateze cu multa bunatate. Totul sub egida „Be kind to animals”

Spectacolele lui Jim Key
Spectacolele lui Jim Key – wikimedia.org

Au urmat nu mai putin de 9 ani de spectacole si demonstratii in fata a peste 10 milioane de oameni. Au aparut in toata presa importanta a vremii.

Spectacolele lui Jim Key
Spectacolele lui Jim Key – wikimedia.org

Un moment incredibil a fost spectacolul din 1904, dat in prezenta fetei presedintelui Roosevelt. Cand i-a scris numele, calul nostru a adaugat si numele de familie al persoanei care o escorta pe domnisoara Roosevelet, spre amuzamentul tuturor. La doi ani dupa acest eveniment, Alice Roosevelt se casatorea cu domnul Longworth, asa cum a intuit genialul Jim Key.

Roosevelt
Uimitorul Jim Key. Sursa wikimedia.org

In plus, aproape 2 milioane de copii au fost pusi sa semneze un manifest prin care promiteau sa se comporte cu blandete cu toate animalele lor. Ce mai este de zis despre puterea acestei echipe?

jim key poster
Poster Jim Key – sursa https://www.geocaching.com/

A fost un moment foarte important in dezvoltarea conceptului de protectie a animalelor si de asemenea un fenomen inspirational pentru populatia de culoare neagra din SUA. Presedintele McKinley, dupa spectacolul lui Jim Key si William Key, declara ca bunatatea si rabdarea pot duce la lucruri uimitoare:

President McKinley
Declaratia Presedintelui McKinley – Sursa: https://www.geocaching.com/

Monk si Rogers

In scena povestii noastre mai apar doua personaje importante.

Primul personaj este catelul Monk, gardianul lui Jim. Nimeni nu avea curajul sa se apropie neautorizat de cal.

Monk si Jim Key
Monk si Jim Key – wikimedia.org

Al doilea personaj este magnatul Albert Rogers care ar fi oferit 1 milion de dolari pe acel cal. Lucru refuzat de William. Albert Rogers insa s-a alaturat echipei si a devenit promotorul acestui fenomen. Un prieten care si-a oferit banii si priceperea in promovarea bunatatii fata de animale.

William moare la varsta de 76 de ani, in 1909, iar Jim i se alatura 3 ani mai tarziu. William, sotia acestuia, Albert Rogers si Jim Key sunt inmormantati in acelasi loc, la ferma Shelbyville. Spre amintirea lor vie.

Mormant Jim Key

Surse:

Rasa Shetland

Herghelie.ro
2 min read

Rasa de cai Salernitano

Herghelie.ro
2 min read

Citate despre cai

Herghelie.ro
3 min read