Black Beauty

Black Beauty

Despre Black Beauty

„Black Beauty” este o carte scrisă de Anna Sewell și publicată în 1877. Este o poveste despre un cal negru numit Black Beauty și viața sa, din perspectiva sa.

Black Beauty - prima editie
Black Beauty – prima editie- 1877

O adevărată poveste de viață

Romanul începe cu povestea nașterii lui Black Beauty și a primelor luni din viața sa la o fermă englezească. Acolo, el își dezvoltă o relație strânsă cu mama sa și cu ceilalți cai din grajd.

Pe măsură ce crește, Black Beauty este vândut și ajunge în mâinile diferiților proprietari, fie buni, fie răi. El trece prin diverse experiențe, de la a fi un cal de tracțiune într-un oraș aglomerat, până la a fi un cal de călărie pentru o familie înstărită.

Black_Beauty - 1921
Black_Beauty – 1921 – Publicitatea filmului Black Beauty din 1921 

De-a lungul călătoriei sale, Black Beauty întâlnește și alți cai, inclusiv pe prietenul său, Ginger, care îl învață multe lucruri despre viața unui cal.

Pe măsură ce povestea progresează, Black Beauty trăiește și experimentează durerea și suferința. El își pierde prietenii, suferă abuz și neglijență, iar uneori își pierde speranța.

Cu toate acestea, el își menține optimismul și speranța în căutarea unui stăpân care să-l trateze cu respect și dragoste.

În cele din urmă, Black Beauty găsește un stăpân bun care îl tratează cu iubire și respect și își petrece restul zilelor într-o oază de pace și fericire.

Lucruri interesante despre acest roman

Un aspect interesant al romanului  este faptul că a fost una dintre primele cărți din istoria literaturii care a abordat problema abuzului și a drepturilor animalelor. Anna Sewell a fost o activistă pentru drepturile animalelor. A scris romanul ca o formă de a-i sensibiliza pe oameni cu privire la tratamentul nedrept și inuman aplicat animalelor.

De asemenea, romanul este scris din perspectiva calului, un aspect neobișnuit pentru literatura vremii. Prin intermediul acestei perspective, cititorii pot să înțeleagă mai bine sentimentele și emoțiile animalelor și să își formeze o legătură emoțională cu personajele animale.

Cartea a avut un impact semnificativ asupra culturii și a devenit un bestseller imediat după publicarea sa, fiind tradusă în multe limbi și adaptată în filme și teatru. De asemenea, a avut o influență semnificativă asupra mișcării pentru drepturile animalelor și a determinat oamenii să reflecteze mai profund asupra relației noastre cu animalele și asupra responsabilităților noastre față de ele.

Concluzie

În concluzie, „Black Beauty” este o poveste despre viața unui cal și despre experiențele sale, dar este și o carte despre prietenie, loialitate, speranță și compasiune.

O carte legendară, care are locul său bine meritat în orice bibliotecă. Cartea poate fi achiziționată aici.

Vezi și alte cărți despre cai, aici: https://herghelie.ro/produse/carti-despre-cai/