Rasa Shetland

Rasa Shetland

Rasa Shetland – un ponei iubitor de natură și un companion loial

Istoria rasei

Rasa Shetland are o istorie îndelungată și bogată, fiind originară din insulele Shetland din Scoția. Aici a fost crescută timp de secole într-un mediu natural dificil. Se crede că acești ponei au fost aduși pe insule cu mai mult de 2000 de ani în urmă, probabil de către triburile celtice care călătoreau din Norvegia și Scandinavia. Diverse săpături pe insule au dezvăluit oase de ponei mici care au existat în perioada Epocii Bronzului. Se crede că poneii au fost folosiți în scopuri domestice încă de atunci.

SHETLAND_PONEY

Acești ponei rezistenți au fost folosiți de-a lungul secolelor pentru agricultură, transport și recreere.

Shetland
Shetland – 1900

În secolul al XIX-lea, poneii Shetland au început să fie exportați în Anglia, unde au devenit populari ca animale de companie și de expoziție. Datorită faptului că acești ponei erau animale ideale pentru transportul încărcăturilor mici și pentru tracțiune, au fost folosiți și în minele de cărbune.

Rasa Shetland mină
Rasa Shetland – mină cărbune

În această perioadă, rasa a fost încrucișată cu alte rase de ponei pentru a îmbunătăți anumite caracteristici, cum ar fi dimensiunea și eleganța. Cu toate acestea, există încă o populație considerabilă de ponei Shetland puri  pe Insulele Shetland.

De-a lungul istoriei lor, poneii Shetland au fost cunoscuți pentru temperamentul lor docil, dar și pentru personalitatea lor independentă. Acești ponei sunt animale ideale pentru copii și sunt foarte populari ca animale de companie în Canada și Statele Unite. Cu toate acestea, rasa Shetland rămâne o parte importantă a istoriei și culturii insulelor Shetland. Este uimitor cum acești ponei au supraviețuit într-un mediu dificil timp de mii de ani!

Aspectul fizic al poneilor Shetland

Acești ponei au o înălțime medie de aproximativ 100-107 cm și o greutate de aproximativ 150-200 kg. Au un corp compact, picioare puternice și o coamă abundentă și deasă. Roba lor poate fi de diferite culori, cum ar fi maro închis, negru, crem sau gri. O altă caracteristică distinctivă este prezența de pete albe sau negre pe față și pe picioare.

shetland-ponei
Shetland-ponei – https://pixabay.com/

Personalitatea și caracterul lor

Poneii din rasa Shetland sunt foarte inteligenți și își pot adapta ușor comportamentul la nevoile proprietarului. Deși sunt docili și prietenoși, acești ponei pot avea o personalitate destul de independentă și pot fi teritoriali în anumite situații. De aceea, este important să fie dresați în mod corespunzător și să li se ofere suficient spațiu pentru a se mișca și a explora.

Utilizarea poneilor Shetland

Acești ponei sunt utilizați în principal ca animale de companie sau pentru agrement, datorită personalității lor afectuoase și docile. De asemenea, pot fi folosiți în domeniul sporturilor ecvestre sau pentru tracțiunea micilor căruțe.

Îngrijirea poneilor Shetland

O îngrijire adecvată a poneilor Shetland include o alimentație echilibrată, o rutină de vaccinare și deparazitare și o igienă corespunzătoare. Este important să li se ofere suficient spațiu pentru a se mișca și a se juca și să li se ofere atenție și afecțiune.

Concluzie

Rasa Shetland este un ponei iubitor de natură și un companion loial. Sunt animale de companie ideale pentru copii, dar și pentru adulți care caută o companie loială și plăcută. Datorită capacității lor de a se adapta ușor la nevoile proprietarului, acești ponei pot fi dresați în mod corespunzător și folosiți în diferite domenii, precum sporturile ecvestre sau tracțiunea.

Surse bibliografice:
  1. „Shetland Pony”, The Livestock Conservancy, https://livestockconservancy.org/index.php/heritage/internal/shetland-pony.
  2. „Shetland Pony Breed Profile”, Equine World UK, https://www.equineworld.co.uk/horse-breeds/shetland-pony.
  3. https://pixabay.com/
  4. https://www.shetlandponystudbooksociety.co.uk/

Vezi și alte rase de cai.