Bucefal – calul unui mare împărat

bucefalo

A fost odată, ca niciodată

Un cal devenit legenda. Legendarul Bucefal.

Caii din Thessaly și întâlnirea cu Bucefal.

În Thessaly exista cea mai mare crescătorie de cai din Grecia. Caii nativi erau adesea încrucișați cu caii sciților, persanilor sau celebrii cai din Valea Ferghana.

Thessalian-Horse
Sursa: http://ourinhe.erasmuspr.eu/
caii macedoneni
The origin and influence of the thoroughbred horse, by William Ridgeway.

Regele Filip al II-lea al Macedoniei a fost tatăl lui Alexandru cel Mare. Acesta importase 20.000 de cai sciți, fiind considerată prima cavalerie de asemenea dimensiuni.Istoria scrisă ne prezintă un episod important, care are legătură cu apariția unei prietenii de lungă durată.

Exista pe timpul acela un renumit negustor de cai, Philoneicus din Thessaly. Acesta i-a adus regelui spre prezentare și spre vânzare un cal cu un preț cam de trei ori mai mare decât de obicei. Regele Filip al II-lea a ordonat oamenilor săi cu experiență să încalece calul, dar acesta era de nestăpânit. Regele era pe punctul de a renunța la acest cal, când spre mirarea tuturor, băiatul Alexandru la 13 ani, încurajat de mama sa Olympia, s-a oferit să încalece acest cal sălbatic. Apoi acesta a strigat că este mare păcat să se renunțe la un cal atât de impresionant din cauza unor călăreți care nu cunosc calul.

Regele nu prea îl avea la suflet pe fiul său, aflat abia în pragul adolescenței, fiind considerat cam firav pentru ceea ce trebuia să fie un demn urmaș. De aceea. ironiile au fost la cote maxime, regele punând chiar un pariu cu fiul său. Alexandru se angajase, în caz de nereușită, să cumpere calul din banii proprii.

Alexandru si Bucefal

Alexandru se apropie de cal, cu vorbe blânde. Îl luă apoi de căpăstru și îi mișcă capul spre soare, observând că este temător de umbrele din jur. Apoi l-a rotit către toate direcțiile ca să îl convingă că nu are motive de temere. A reușit să urce pe cal, menținându-l calm prin vorbe în șoaptă. Lumea din jur era amuțită. Apoi a pornit în galop cu viitorul său prieten, în uralele publicului.

A fost un moment de încredere și înțelepciune pentru copilul Alexandru. Regele l-a aclamat în fața audienței și i-a spus că “Macedonia e prea mică pentru măreția sa.”

Sursa: Wikimedia.org. Domenico Maria Canuti – Alexander and Bucephalus

Despre calul Bucefal

Rasa lui Bucefal nu este precizată, dar cel mai probabil a fost obținut din încrucișările raselor menționate mai sus. Scrierile vremii îi oferă însă o tentă mitică bravului cal, un cal destinat de divinitate pentru un mare conducător.

Era un cal semeț, robust, cu roba neagră și un cap masiv. Numele de Bucefal vine din greaca veche “bous” – bou și “kephale” cap, calul având din naștere un semn pe pulpă, sub forma unui cap de bour.

Luptele împăratului Alexandru cel Mare și dispariția lui Bucefal

De atunci, doar Alexandru l-a putut încăleca pe marele Bucefal. Calul l-a purtat în toate luptele de cucerire pe care le-a dus în întreaga lume.

O altă poveste interesantă spune că niște persani au furat calul. Mânia lui Alexandru cel Mare a fost imensă. A amenințat că va distruge tot în jurul său, astfel că Bucefal a fost returnat imediat, cu mari rugăminți de iertare.

Bucephalus
https://it.wikipedia.org/. Bătălia de la Gaugamela

Dispariția calului are loc la vârsta de peste 30 de ani. Unii spun că a pierit din cauza rănilor, alții că a murit de bătrânețe, aceasta fiind ipoteza cea mai probabilă.  În onoarea calului său, Alexandru cel mare a construit orașul Bucefala (posibil în Pakistan-ul de astăzi).

Recomandăm vizionarea filmului Alexander (2004). Aici este o succesiune a momentelor lui Bucefal.

Surse:

  • Coperta – http://www.globalcaballos.com/
  • https://en.wikipedia.org/
  • The origin and influence of the thoroughbred horse, by William Ridgeway.
  • http://ourinhe.erasmuspr.eu/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *