Celebrul cal
ALBATROS este un cal de legendă. Cunoaștem frumoasa poveste a Vilei Albatros din Buzău. Alexandru Marghiloman a construit aici în perioada 1883-1884 o vilă impresionantă, grajduri pentru cai și chiar un hipodrom. Aici se va constitui nucleul celor mai valoroși cai Pursânge Englez din România. Celebra vilă a fost renovată în perioada 1895-1896, devenind peste timp un simbol al orașului Buzău.

Mai știm că numele vilei a fost ales de la un cal foarte mult îndrăgit de Alexandru Marghiloman. De aceea, am pornit pas cu pas în descoperirea mai multor informații despre celebrul armăsar, informațiile fiind foarte mult dispersate.
ALBATROS s-a născut în anul 1877 în Franța, la herghelia Baronului de Varenne, din DUTCH-SKATER și ALESIA. A fost achiziționat de Alexandru Marghiloman și a fost importat în România.

Primele curse
Primele informații despre cursele la care participă celebrul armăsar murg sunt cele din anul 1880.
Prima cursa identificată este cea din 29 septembrie 1880. Calul lui Alexandru Marghiloman a obținut primul loc în cursa Vice-Președinților Jockey-Club Român.

Următoarea cursă se desfașoară în Franța, în decembrie 1880, unde va confirma performanțele sale deosebite, câștigând Prix de Bellevue.

La începutul anului 1881, ALBATROS câștigă premii după premii în Franța, până la finalul primăverii.
Primul Premiu Regal
În a doua parte a anului 1881 ALBATROS revine în România pentru a face istorie în cursele sale interne, după o afirmare spectaculoasă peste hotare.
Astfel, pe 4 octombrie 1881, are loc primul Premiu Regal din România (Premiul M.S. Regele) – Steeple Chase, premiul fiind oferit de Regele Carol I și constând într-un obiect de artă. ALBATROS iese pe primul loc, cu „înlesnire”.

Și acum avem o premieră uimitoare. O imagine unică, descoperită de portalul www.galop.ro, datând din 4 octombrie 1881, cu marele câștigător al Premiul Regal, marele ALBATROS.

Tot în această zi memorabilă de alergări, ALBATROS a câstigat și Premiul Colentina. Sunt performanțe uimitoare să câștigi două curse succesive.
În anul 1882 obține locul 3 în Premiul Jockey-Club.
Următoarele curse la care a participat sunt cele din mai 1887. Ne dăm seama că armăsarul nostru avea exact 10 ani! O performanță spectaculoasă. Și câștigă din nou Premiul Colentina, păstrând tradiția participării sale la alergările cu garduri.
Pe 27 septembrie 1887 câștigă Premiul Otopeni, tot o alergare steeple chase.
Și pentru că este un cal legendar, care mânca probabil jăratic ca în legendele românești, ALBATROS participă la curse și în 1888, la 11 ani! Descoperim astfel un motiv întemeiat pentru care Alexandru Marghiloman l-a indrăgit atât de tare, încât să îi împrumute numele pentru vila și pentru herghelia sa din Buzău. În 1898 identificăm și Premiul Albatros, un gest frumos în onoarea minunatului cal.
Este un moment de referință pentru începutul unei frumoase povești a hipismului românesc.
Surse:
- www.galop.ro
- Gallica.net
- Retronews.fr
- Romania Libera – arhiva
- Monitorul Oficial – arhiva
- https://www.pedigreequery.com/
- Epoca – arhiva
- Delcampe.net
Comments are closed.