Alexandru Marghiloman si mostenirea hipica, de la ZORI DE ZI la FROZEN FIRE

Zori de Zi si Frozen Fire

Lordul Valah

Alexandru Marghiloman a fost mai mult decat un iubitor de cai si un politician! A fost un roman de-o calitate iesita din comun, a fost omul care a facut posibila unirea cu Basarabia la 27 martie 1918, din rolul sau de prim-ministru al Romaniei si a fost “armasarul pursange roman” care a dus Romania pe un loc fruntas in lumea curselor de cai, imediat dupa Anglia si Franta.

Alexandru Marghiloman
Alexandru Marghiloman. Sursa foto: www.adevarul.ro

Alexandru Marghiloman  si-a impartit viata intre alegerile din politica si alergarile de cai de pe hipodrom, dar cele din urma l-au facut sa simta ca traieste cu adevarat. Ii placea competitia si intre caii sai Pursange Englez se simtea cel mai bine, fiind “dragostea vietii lui”.

Eroul nostru s-a nascut in 1854 la  Buzau, acolo unde a luat contact inca de mic cu frumoasele cabaline.

In Buzau a studiat doar in scoala primara, liceul facandu-l in Bucuresti, la Sfantul Sava. Dupa absolvirea liceului, Alexandru Marghiloman pleaca sa studieze dreptul la Paris, fapt care-i va schimba in totalitatea viata!

Dragostea pentru cai si importul de cai de performanta

In momentul plecarii sale la Paris, in Bucuresti abia se organizeaza primele curse de cai. In schimb, la Paris, cursele erau bine dezvoltate, existand deja Hipodromul Longchamp, lucruri care l-au facut pe Alexandru Marghiloman sa se indragosteasca iremediabil de caii Pursange Englez si de cursele de cai.

Dupa ce si-a terminat studiile de drept la Paris, Alexandru Marghiloman a revenit in tara si s-a stabilit in Bucuresti, implicandu-se in politica si mai ales in “sportul regilor”, devenind membru al Jockey-Clubului Roman si proprietar veritabil de cai Pursange Englez. In anul 1878, Alexandru Marghiloman cumpara un manz de la colonelul Constantin Blaremberg (cel mai mare crescator de cai Pursange Englez si marele castigator de pe hipodrom in aceea perioada). Manzul achizitionat avea sa-i ofere 3 ani mai tarziu primul Derby lui Alexandru  Marghiloman.

In anul 1881, la doar 27 de ani, Alexandru Marghiloman castiga primul sau Derby cu calul MARS 2 cumparat de la colonelul Blaremberg.  Urmeaza o perioada in care colonelul Constantin Blaremberg simte competitia si are mai multa “grija la vanzari” si incepe astfel sa castige Derby dupa Derby. In acest timp, pentru tanarul nostru avocat urmeaza o perioada fara succese hipice notabile!

Aceste lucruri il ambitioneaza pe Alexandru Marghiloman si acesta incepe sa faca importuri de pursange din Franta si Anglia pentru a creste valoarea cailor sai. Alexandru Marghiloman a facut primele importuri notabile in perioada 1887-1888, rezultatele venind imediat dupa 1890.  La inceputul secolului XX avea sa ridice cel mai sus stacheta, aducand pursange direct din celebrul ECLIPSE, prin Saint Simon si Collar, COLLAR fiind tatal inegalabilului ZORI DE ZI, urmand a se forma cea mai buna linie de Pursange Englez din Romania.

ZORI DE ZI stud book

Eclipse
Linia lui ZORI DE ZI din Eclipse. Sursa foto: https://www.allbreedpedigree.com

Din acel moment incep sa se vada rezultatele, iar dupa 1890 Alexandru Marghiloman avea sa castige 26 de Derby-uri, fiind cel mai mare castigator de curse de cai din istoria Romaniei. Pe langa marele Derby Roman caii sai castiga si numeroase alte premii precum Premiul Jockey-Club, Premiul Regal, Premiul Dianei, Premiul Arcul de Triumf…etc!!!

Datorita importurilor de calitate din Franta, in acea perioada s-au nascut cai precum Arges, Cobzar, Paradox, Ardeal, Marasesti, Saint-Cyrien, Vifor, Val Vartej, toti castigatori de Derby-Roman.

Arges 1901
Arges -1901. Le Sport universel illustré. 1902-07-06. Source gallica.bnf.fr / Institut français du cheval et de l’équitation
Cobzar. Le Sport universel illustré. 1902-07-06. Source gallica.bnf.fr / Institut français du cheval et de l’équitation

Sledge. Le Sport universel illustré. 1902-07-06. Source gallica.bnf.fr / Institut français du cheval et de l’équitation

Goum. Le Sport universel illustré. 1902-07-06. Source gallica.bnf.fr / Institut français du cheval et de l’équitation

Vila Albatros, Casa Marghiloman si Grajdul Marghiloman

Alexandru Marghiloman isi tinea o parte din caii sai in Bucuresti, la Hipodromul Baneasa, dar si la resedinta sa de pe Bulevardul Magheru, colt cu Strada Arthur Verona, unde avea un domeniu impresionant! Pe langa splendida vila, situata chiar pe colt, Alexandru Marghiloman avea si grajduri situate in zona actualului Hotel Ambasador si cladirea Ciclop, dar si pe terenul din spate, catre strada Dionisie Lupu.

Casa Marghiloman – Magheru. Sursa foto digibuc.ro
Casa Marghiloman - Magheru
Casa Marghiloman – Magheru. Sursa foto digibuc.ro

Totusi, odata cu finalizarea vilei Albatros de la marginea Buzaului, la sfarsitul secolului XIX (1895-1896), nucleul de Pursange Englez se muta acolo. Alexandru Marghiloman a construit o vila impresionanta, grajduri pentru cai si chiar un hipodrom, oferind toate conditiile pentru a face performanta. Numele Albatros a fost dat dupa numele unui cal indragit foarte mult de Marghiloman. Drept urmare, la grajdul Marghiloman de la vila Albatros avea sa dea, probabil, cei mai buni cai de curse din istoria Romaniei, ZORI DE ZI si GHIAUR, GHIAUR fiind fiul lui ZORI DE ZI.

Celebrul Albatros - sursa www.galop.ro
Celebrul Albatros – sursa www.galop.ro

 

Plimbarea cailor la Albatros. Le Sport universel illustré. 1902-07-06. Source gallica.bnf.fr / Institut français du cheval et de l’équitation
Intoarcerea cailor la grajd. Le Sport universel illustré. 1902-07-06. Source gallica.bnf.fr / Institut français du cheval et de l’équitation
Curtea interioara a grajdului Marghiloman din Buzau. Le Sport universel illustré. 1902-07-06. Source gallica.bnf.fr / Institut français du cheval et de l’équitation

ZORI DE ZI – Linia cailor romani campioni

Dupa mai multe importuri si achizitii notabile de cai Pursange Englez, Alexandru Marghiloman da marea lovitura in 1909 cand se intelege cu proprietarul celebrului armasar COLLAR. Alexandru Marghiloman bate palma la Newmarket cu Sir Mac Calmont, platind o arvuna, ca primul manz nascut in 1910 din COLLAR sa-i apartina lui. COLLAR daduse ultimii doi castigatori ai Derby-ului Roman si Alexandru Marghiloman isi facuse de ceva timp o impresie foarte buna despre acest armasar de la Newmarket.

In zorii unei zile de mai 1910, ZORI DE ZI se nastea din Collar si Mistress Despard. S-a nascut devreme in acea zi si apoi a fost primul in fiecare cursa in care a alergat.
Prin urmare, ZORI DE ZI devine roman cu acte in regula si creste alaturi de mama lui, Mistress Despard, pe meleagurile buzoiene la celebra Herghelie Albatros, de acolo facand saltul catre Hipodromul Baneasa.

ZORI DE ZI avea origini dintre cele mai bune, tragandu-se din linia celebrului ECLIPSE. Datorita calitatii genetice foarte bune si a antrenamentelor corespunzatoare, ZORI DE ZI a castigat toate cursele in cariera sa de 4 ani, inclusiv Derby-ul Roman din 1913.

Zori de Zi
Celebrul ZORI DE ZI. Sursa foto: Muzeul Judeţean Buzău

Din linia lui ZORI DE ZI aveau sa se nasca foarte multi campioni, dovedindu-se a fi si un foarte bun reproducator, cel mai bun exemplu fiind GHIAUR.

Rezultatele bune pe care le-a avut Alexandru Marghiloman, se datoreaza in mare parte influentei hipice franceze asupra lui, ba mai mult, Alexandru Marghiloman a avut si in Franta o herghelie si participa destul de des la curse  pe hipodromurile franceze, alaturi de fratele sau Mihail Marghiloman. De mentionat ca si Mihail Marghiloman era pasionat de caii Pursange Englez si de cursele de cai … Este evident ca Mihail Marghiloman avea pasiunea pentru caii Pursange Englezsi cursele de cai de la fratele sau mai mare.

Mihail Marghiloman. Jean DON (1900-1985). Sursa foto http://www.millon.com
Conservatorul Alexandru Marghiloman, un jocheu politic, în viziunea lui Petrescu-Găină

Fratii Marghiloman erau foarte cunoscuti in hipismul francez. Rezultatele in cursele pariziene au adus si venituri importante pentru sustinerea hergheliilor din Franta si din Romania.

M Marghiloman
M Marghiloman
Grajduri in Franta
Grajdurile Marghiloman in Franta
Herghelia Saint Nicolas Franta
Herghelia Saint Nicolas Franta. Source gallica.bnf.fr/Institut francais du chaval et de l’equitation.

Alexandru Marghiloman a avut cea mai mare influenta asupra cailor Pursange Englez si a curselor de cai din Romania. Pe langa cursele de galop se implica si in cursele de trap, ajutand si chiar oferind premii in bani, bani de care nu ducea lipsa!

Alexandru Marghiloman declara: “Pursangele Englez si trapasul sunt 2 cai care nu se vor concura niciodata. Ei se completeaza, atat in economia nationala, cat si in scopul de a introduce in sufletul Mariei Sale Publicul dragostea de cal. Calul merita si trebuie iubit.”

Totusi este nevoie de ceva mai mult decat bani. Mai este nevoie de pasiune, de viziune si de implicare. Alexandru Marghiloman le-a avut pe toate, drept urmare, pe langa influenta din lumea hipica si politica, s-a implicat si-n probleme ale urbei! A fost initiatorul si principalul sustinator al refacerii bulevardului Kisseleff, al Aleei Calaretilor si chiar a parcului Herastrau. Tot el a fost si cel mai activ si implicat in infiintarea “Baneasa Country Club”, actualul Club Diplomatic.

Familia Regala la Hipodrom
Familia Regala alaturi de Alexandru Marghiloman la Hipodrom. Foto credit: Jockey-Club

Totusi, realizarile cu care s-ar mandri cel mai mult Alexandru Marghiloman sunt linia lui ZORI DE ZI si Hipodromul Baneasa. Cu toate ca a fost proprietatea Jockey-Clubului Roman, Marghiloman a avut cea mai mare influenta si contributie la construirea noului Hipodrom in perioada 1905-1906. Caii au fost dragostea vietii lui, si in lumea cailor a avut cea mai mare influenta. Drept dovada ca si in aceste zile, la 94 de ani de la moartea sa, ne aducem aminte de tot ce a facut pentru hipismul romanesc.

Culorile de participare la curse
Culorile de participare la curse

Culorile sub care caii alergau ptr Grajdul Marghiloman nu au fost alese intamplator, Alexandru Marghiloman alegand culorile nationale albastru-galben-rosu, pentru ca iubea Romania si era un patriot adevarat.

A fost cel mai mare castigator de pe Hipodrom, cu 25 de Derby-uri, vice-presedinte al Jockey-Club Roman în perioada 1903-1925, a fost, este si va fi “parintele hipismului romanesc”, lasandu-ne o mostenire “grea”! Drept dovada asupra “greutatii” mostenirii, dupa moartea sa, pe 10 mai 1925, totul avea sa se piarda si sa dispara, usor-usor, fiind foarte greu de mentinut si intretinut un grajd de talia celui pe care Alexandru Marghiloman il lasase mostenire.

Ultimul diamant

Dupa moartea sa, doar GHIAUR a mai reusit performante remarcabile, castigand chiar Derby-ul Roman in 1928, plus toate cursele clasice, castigand chiar si pe nisipul de pe Hipodromul Floreasca. Chiar daca nu l-a vazut pe GHIAUR castigand Derby-ul in 1928, Alexandru Marghiloman l-a vazut cand s-a nascut, GHIAUR nascandu-se cu putin timp inainte de trecerea sa la cele vesnice. Si ca o premonitie la ce avea sa se intample il numea pe GHIAUR “ultimul meu diamant”.

Campionul Ghiaur
Campionul Ghiaur. Sursa foto: Realitatea Ilustrata din 20 mai 1928

Si odata cu GHIAUR, vandut la scurt timp dupa castigarea Derby-ului, avea “sa dispara” si grajdul Marghiloman, deoarece in 1929 incepe sa se dizolve din cauza vanzarilor repetate ale mostenitorilor lui Alexandru Marghiloman. Chiar si dupa vanzarea lor, datorita valorii genetice foarte bune, caii de la fostul grajd Marghiloman au mai facut performanta, cele mai notabile performante fiind bineinteles ale lui GHIAUR. Din nefericire, cu trecerea anilor, mai ales in perioada anilor 1940, numele Marghiloman nu mai era prezent pe hipodrom, doar atunci cand se mai organiza “Premiul Alexandru Marghiloman”, dar si atunci fara pasiune si implicare. Se simtea in aer schimbarea nefasta a istoriei acestei tari.

Dupa distrugerea Hipodromului Baneasa in 1960 de catre sovieto-comunisti, numele Marghiloman avea sa dispara complet, si implicit din liniile de pursange lasate mostenire. Chiar si asa, nu s-a pierdut totul, la Herghelia Cislau inca mai exista pursange din caii lui Alexandru Marghiloman, chiar daca s-a pierdut din valoare.

Flacara dezghetului Pursangelui Englez – FROZEN FIRE

Herghelia Cislau implineste anul acesta 135 de ani de la infiintare si a primit cel mai frumos cadou posibil, l-a primit pe Frozen Fire, un Pursange Englez adus de doamna Irina Vladuca-Marghiloman din Irlanda cu scopul imbunatirii rasei Pursange Englez in Romania. Doamna Irina Vladuca-Marghiloman fiind singura descendenta din familia Marghiloman a inteles valoarea mostenirii hipice lasate de Alexandru Marghiloman si alaturi de sotul dansei a facut un efort deosebit reusind sa aduca in Romania un Pursange Englez foarte valoros.

Frozen Fire Cislau
FROZEN FIRE la Herghelia Cislau. Sursa foto: Asociatia Alexandru Marghiloman

FROZEN FIRE are un pedigree foarte bun, dar pe langa valoare genetica buna, FROZEN FIRE a dovedit si pe pista ca este un Pursange Englez valoros, castigand Irish Derby in anul 2008.

Frozen Fire Derby
FROZEN FIRE Derby 2008 – G1 din Coolmore. Sursa foto: opiniabuzau.ro

Derby-ul Irlandei din 2008 – castigator FROZEN FIRE

Acest import de Pursange Englez reusit de doamna Marghiloman este comparabil cu cele facute la sfarsitul secolului XIX de Alexandru Marghiloman. Practic s-a scris o noua fila importanta in istoria hipismului romanesc si speram ca in viitorul apropiat sa se nasca un nou ZORI DE ZI pe meleagurile buzoiene.

A trebuit sa treaca mult timp ca sa pronuntam din nou numele lui Marghiloman, gandindu-ne la el ca la “parintele hipismului romanesc”. Anul 2018 va ramane in istorie ca anul renasterii curselor de galop in Romania si ca anul in care am reinceput sa vorbim de “parintele hipismului romanesc”, Alexandru Marghiloman.

M-am bucurat mult si am fost onorat, fiind si buzoian, cand am fost invitat de catre doamna Irina Vladuca-Marghiloman la lansarea oficiala a asociatiei Alexandru Marghiloman. Trebuie sa marturisesc ca am fost foarte fericit cand am auzit ca vor sa aduca in Romania un armasar Pursange Englez de mare valoare!

Lansarea oficiala a asociatiei Marghiloman a avut loc la “Vila Albatros-Grajdul Marghiloman”, actualul Centru Cultural Alexandru Marghiloman din Buzau, pe data de 18-10-2018. De la lansarea oficiala a asociatiei si pana la aducerea lui FROZEN FIRE la Herghelia Cislau, au trecut doar sase luni. Un obiectiv imens atins intr-un timp atat de scurt, motiv pentru care doamna Irina-Vladuca Marghiloman si domnul George Vladuca ar trebui felicitati si sustinuti in aceste demersuri foarte importante pentru viitorul hipismului in Romania.

Herghelia Cislau nu a fost aleasa intamplator, a fost aleasa deoarece este singura herghelie din tara specializata in Pursange Englez. Mai mult decat atat, acolo inca exista Pursange Englez din liniile valoroase ale lui Marghiloman. Nu in ultimul rand era o herghelie indragita de Alexandru Marghiloman, avand colaborari foarte importante si vizitand-o adesea (de mentionat vizita impreuna cu Regina Maria, asa cum reiese din notele sale politice).

Drumul spre acasa

Povestea aducerii in tara a lui FROZEN FIRE, in descrierea doamnei Irina-Vladuca Marghiloman:

„Inceputul a avut loc pe 10.05.2018, ziua cand am infiintat Asociatia Alexandru Marghiloman, in memoria unchiului meu, ziua decesului lui in 1925. Unul dintre scopurile asociatiei este de a promova in Romania Pursangele Englez. Acest lucru era posibil doar prin a cumpara un armasar.

La intalnirea din vara anului 2018 cu domnul dr. Ilie Georgescu, acesta ne-a propus acelasi lucru, o achizitie valoroasa, un armasar pe care sa il imprumutam pentru reproducere hergheliei Cislau, cu scopul de a readuce Pursangele Englez nascut in Romania. In noiembrie 2018 am luat legatura cu conducerea hergeliei Cislau .

Domnul dr. Georgescu ni l-a recomandat pe domnul Ovidiu Vajiala care a gasit 3 armasari in Europa, dintre care 2 oferte nu au fost aprobate.  A treia oferta a fost armasarul FROZEN FIRE care corespundea cerintelor necesare pentru a indeplini ceea ce ne-am propus. Domnul Georgescu a fost cel care l-a „analizat” si a dat unda verde. Ne-am urcat rapid in avion si l-am vizitat pe FROZEN FIRE la el acasa. Cand formalitatile s-au terminat, se apropia Brexitul si trebuia sa parasim rapid Irlanda inainte de 28 martie 2019! Din fericire Brexitul s-a amanat. Foarte util respiro deoarece transportatorii nu erau foarte seriosi. Am reusit in scurt timp sa gasim in Irlanda firma care a facut posibil ca armasarul sa ajunga cand am dorit noi, fiind adus de doamna Kirsteen.

Pe 4 aprilie Frozen Fire se indreapta spre Romania, un drum lung de 3.500 de km! A innoptat, in locuri special amenajate pentru cai in Anglia, in Belgia, in Germania si in Ungaria.
In ziua de 8 aprilie a ajuns la Nadlac unde l-am asteptat si condus la Hergelia din Sambata de Sus si am mai innoptat inca o data acolo. Domnul Georgescu ne-a atras atentia sa avem grija ca FROZEN FIRE sa fie periat si aranjat dupa un drum asa de lung. La 6 dimineata, pe 9 aprilie am pornit spre Herghelia din Cislau.

Aceasta a fost povestea lui FROZEN FIRE, un minunat cal care speram sa dea Romaniei castigatori de Derby pe hipodromurile Romaniei, dar si hipodromurile internationale.
De asemenea ne dorim si speram ca domnul Georgescu sa fie si pe mai departe alaturi de noi si de FROZEN FIRE.”

Frozen Fire pe drumul spre Romania
Frozen Fire pe drumul spre Romania. Sursa foto: Asociatia Alexandru Marghiloman
Frozen Fire in Romania
Frozen Fire in Romania. Sursa foto: Asociatia Alexandru Marghiloman

Prin urmare, speram ca FROZEN FIRE sa fie flacara care va dezgheta rasa Pursange Englez din Romania si speram sa avem cati mai multi produsi de calitate din FROZEN FIRE la Herghelia Cislau, si binenteles, sa avem cat mai curand “Premiul Alexandru Marghiloman”, poate la viitorul “Hipodrom București”.

Actualizare 2021:

FROZEN FIRE (GER)

Câștigător Irish Derby (G1)
Proprietar: Dna I.V. Marghiloman

FROZEN FIRE (GER), din MONTJEAU (IRE) și Flamingo Sea (USA), este în momentul de față cel mai bine cotat armăsar reproducător din România, fiind singurul câștigător de curse G1. Pe lângă pedigree-ul foarte bun pe care îl are, pe Frozen Fire îl recomandă câștigarea IRISH DERBY în 2008 și faptul că în cariera de pe hipodrom a obținut suma de peste 650.000 £. Prin urmare, Frozen Fire întrunește toate cerințele pentru un armăsar de reproducție foarte bun și cu siguranță, prin montele făcute cu el calitatea rasei Pursânge Englez de la noi se va îmbunătăți semnificativ.

Frozen Fire
Frozen Fire în 2008

Frozen Fire a fost importat în anul 2019 din Irlanda de către doamna Irina Vlăduca-Marghiloman. Pentru informații legate de Frozen Fire, vă rugăm să luați legătura cu Nobilul pur sange – Asociatia Alexandru Marghiloman.

Frozen Fire galop
Frozen Fire galop

P.S. Fiecare mânz care se naște din Frozen Fire moștenește aprox. 25% de la bunicul MONTJEU (IRE), cel care a avut rezultate foarte bune atât pe hipodrom, cât și ca armăsar pepinier.

La Cislău, Frozen Fire are acum 5 urmași minunați.

În imagini este prezentat ONIX, primul său mânz din cei cinci, la vârsta de 10 zile, 7 luni și 1 an.

Sursa foto – Asociația Română a Crescătorilor și a Proprietarilor de Cai Pursânge Englez „ALEXANDRU MARGHILOMAN”.
Ii dorim sa reprezinte cu succes Romania, pe Hipodromurile Nationale si Internationale!

Galop.ro in colaborare cu herghelie.ro

Surse documentare:

  • Le Sport universel illustré. 1902-07-06. Source gallica.bnf.fr / Institut français du cheval et de l’équitation
  • Muzeul Judeţean Buzău
  • Realitatea Ilustrata din 20 mai 1928
  • Asociatia Alexandru Marghiloman
  • https://www.newsbuzau.ro
  • www.adevarul.ro
  • Biblioteca Digitala BCU Cluj http://dspace.bcucluj.ro/
  • Arhiva Nationala Bucuresti
  • Biblioteca Digitală a Bucureştilor
  • www.opiniabuzau.ro
  • http://www.millon.com
  • gallica.bnf.fr/Institut francais du chaval et de l’equitation.
  • Candva la Baneasa – Alexandru Grigorescu – Ed. Vremea 2008
  • https://www.allbreedpedigree.com
  • www.galop.ro

3 Replies to “Alexandru Marghiloman si mostenirea hipica, de la ZORI DE…”

  1. Foarte interesant articol. Ar trebui propus spre publicare si in alte ziare.E vorba de istoria noastra nestiuta de multi si inca ascunsa. Am ajuns la articolul dv. in urma vizionarii unor caricaturi facute de Petrescu-Gaina si mai ales ca imi plac caii.

Comments are closed.