Calul de Sport Românesc

Începutul proiectului Cal de Sport Românesc

De-a lungul istoriei noastre, calul a jucat un rol important pentru poporul român. Tocmai de aceea el este prezent în cultura noastră, în basmele populare sau în poeziile populare. În secolul trecut, România a avut o activitate intensă pe partea de galop, apoi de trap și de echitație. Am început să participăm la multe concursuri internaționale și să obținem rezultate. Câțiva specialiști remarcabili ai cercetării zootehnice din România anilor ’60 au realizat potențialul unui cal atletic, dezvoltat și adaptat în România, care să fie folosit cu succes în probele sportive naționale și internaționale. Așa începe povestea Calului de Sport Românesc.

Calul de Sport Românesc este o rasă de cabaline în curs de consolidare din punct de vedere genetic. Rasa a început să se dezvolte în anul 1962, mai întâi la Herghelia Sâmbăta de Jos, fiind un proiect național foarte important. Proiectul a fost coordonat în Ministerul Agriculturii, fiind un proiect condus inițial de doctorii Teodor Suciu și Ion Apahidean, personalități marcante ale zootehniei românești.

Era necesară dezvoltarea unui cal adaptat local și competitiv pentru sportul ecvestru: sarituri peste obstacole, dresaj si proba completa. Au fost studiate și amestecate mai multe rase importante de cai: Pursânge Englez, Pursânge Arab, Shagya Arab, Nonius, Gidran , Furioso North-Star, Trăpaș American și Trăpaș Orlov. Armăsarii pepinieri au fost cu predilecție Pursânge Englez pentru o talie mai mare și pentru aptitudinile sportive ale produșilor. Proiectul de cercetare a pornit cu 37 de iepe selecționate atent din hergheliile de stat și de la diversele cluburi hipice din România.

Nucleul de la Herghelia Jegălia

În anul 1969 nucleul de la Sâmbăta de Jos s-a transferat la Herghelia Jegălia. A fost o problema organizatorică destul de complexă deoarece, aici, din 1957, au fost crescute vaci. Din 1969 Herghelia Jegălia devine centrul specializat pentru această rasă mult îndrăgită de cei pasionați de echitație. Proiectul a fost coordonat la Jegălia de către doctorul Ilie Georgescu din 1969 până în anul 1982, domnia sa coordonând apoi Programul de Cercetare Știintifică in Creșterea Cailor de Rasă (inclusiv CSR) până în anul 1992.

Dezvoltarea rasei s-a făcut prin încrucișare a populațiilor parentale, în scopul selecționării caracterelor deosebite. O informație importantă este aceea că monta se făcea numai natural!

Selecția a fost riguroasă și foarte atentă pentru dezvoltarea acestui cal. Probele de calificare erau complexe, pe teren variat, în așa numita probă „three days”: proba de cross cu obstacole naturale, proba de dresaj cu mișcări obligatorii și proba de sărituri peste obstacole.

Talia Calului de Sport Românesc a cunoscut o evoluție spectaculoasă în doar 20 de ani, de la 151 cm la 164.8 cm. A fost un progres genetic uimitor, pe care alte țări l-au obținut într-un secol în dezvoltarea caiilor lor de sport. Ce mai este de remarcat este faptul ca în anul 1982 la Herghelia Jegălia se atingea recordul de 110 iepe mame de Cal de Sport Românesc, urmând apoi o curbă descendentă, în anul 1993 efectivul de iepe mame fiind de doar 58 de capete.

Imagini istorice din arhiva personală a dr. Ilie Georgescu.

Antrenament Cai de Sport Românești – Sursa. dr. Ilie Georgescu
Probe de galop CSR la Jegalia în 1982 – sursa dr. Ilie Georgescu
Șeful Hergheliei Jegălia (1969 -1982) – dr. Ilie Georgescu

Caii din această  rasă erau foarte căutați atât în cluburile din România sau în instituțiile statului (miliția călare în perioada 1974-1977), dar și în state precum Germania, Italia, Franța, Anglia, Siria.

Cai celebri din rasa Cai de Sport Românești

Șarlatan

Primul cal care a participat la o finala de Campionat Mondial a fost armăsarul Șarlatan, născut la Herghelia Jegălia, antrenat de Costea Andrei și încălecat de campionul național, Claudiu Gheorghe (Iță pentru cei apropiați), sportiv la Dinamo. S-a întâmplat în anul 1993 în finala Cupei Mondiale Volvo, din Gotteborg.

Sarlatan Goteborg -https://www.fei.org/

Claudiu Gheorghe – calul Șarlatan http://www.mts.ro/

Tam-Tam

Tam-Tam este poate cel mai valoros Cal de Sport Românesc produs în România. Născut la Jegălia la data de 18 aprilie 1984 și ajuns în Franța în anul 1990.  Un cal care  a câştigat importante premii internaţionale si mai multe ediţii Grand Prix International Volvo la sărituri. Celebrul Tam-Tam a trăit pâna la data de 20 martie 2012, având și o bună calitate de reproducător, din păcate doar în Franța, dar din fericire la herghelia artistului român, Florin Codre.

Tam-Tam pedigree

Tam-Tam pedigree – Sursa: https://infochevaux.ifce.fr/

Mult-Iubit

Sursa info si foto: https://www.facebook.com/pg/CalulRomania

Primul titlu de campion l-a câstigat în 1984 cu Constantin Albert, la proba de juniori 18 ani (1,20 m). In 1986 devine campion la categoria Semigrea (1.4 m), tot cu Constantin Albert de la Petrolul Ploiești.
In 1987 a participat la Concursul Internațional de la Tripoli și a fost cât pe ce să fie „capturat” de președintele Gadafi.

Mult-Iubit
Mult-Iubit si Constantin Albert – Sursa foto: https://www.facebook.com/pg/CalulRomania

Carnaval

La Jocurile Olimpice de la Atena, România a fost prezentă cu un singur Cal de Sport Românesc – Carnaval, călărit de sportivul Viorel Bubău.  Sportivul și Carnaval au făcut mari eforturi pentru a reuși calificarea la un astfel de eveniment impresionant.

Carnaval
Viorel Bubau si Carnaval – 2002 – Sursa foto: http://viorelbubau0.tripod.com/

Timonier

Un alt cal celebru care ajunge în Italia și se clasează în top 10 în clasamentul cailor străini de sport prin premiile și performanțele sale în competiții.

Șică

Este un Cal de Sport Românesc care ajunge în Anglia și are un aport deosebit în dezvoltarea Calului de Sport Englez.

 

Sânge din Franța

Începând cu anul 2017 s-a încheiat izolarea reproductivă a rasei și Regia Natională a Pădurilor – Romsilva, prin Direcția de Creștere, Exploatare și Ameliorare a Cabalinelor de Rasă a decis să aducă un aport de inseminare artificială a unui lot de 21 de iepe românești cu doi armăsari de seamă din Franța,  din rasa Selle Français.

  • Quool du Bois Margot – campion al Franței la 3 și 5 ani. Un cal cu un gabarit, locomoție și forță impresionante, în vârstă acum de 16 ani.
QUOOL DU BOIS MARGOT
QUOOL DU BOIS MARGOT – http://www.gfeweb.com/

CICAVE DU TALUS – un armăsar cu aptitudini impresionante și rezultate foarte bune la Campionatul Mondial, acum în vârstă de 8 ani.

Cicave du Talus
Cicave du Talus – http://www.gfeweb.com/

Și au apărut și primii mânji cu aport de sânge franțuzesc.

Jador -Romsilva
Mânzul Jador – Herghelia Tulucești – sursa Romsilva

Scopul principal este obținerea a patru linii neînrudite de armăsari și obținerea a cel puțin 100 de mânji pentru a oficializa această rasă din România.

Din februarie 2019 s-a înființat la Herghelia Tulucești un al doilea nucleu de reproducție al cabalinelor din rasa Cal de Sport Românesc, prin aportul de ameliorare din Franța.

Caracteristicile rasei

Calul de Sport Românesc (CSR) se caracterizează printr-o talie de peste 160 cm si o greutate de peste 500 kg. Trunchiul calului este musculos și scurt, dar membrele sunt lungi. Gâtul scurt și robust susține un cap mic, elegant și foarte expresiv. Tendoanele și articulațiile sale sunt puternice. Pieptul este larg și crupa puternic muscularizată.

Urechile sunt mici și ochii sunt ageri, sugerând și temperamentul său în general vioi. Este bine supus dresajului. puternic.

Este o rasă bine adaptată echitației, având de-a lungul anilor rezultate deosebite în săriturile peste obstacole. Temperamentul său este potrivit în comparație cu alte rase importante. Culorile predominante ale robei sunt negru și murg.

Probele oficiale de clasare sunt proba de săritură liberă la culoar 100-130 cm înălțime și proba de dresaj, fiind notate elasticitatea, mersul, încrederea, atenția, tehnica, suplețea și cadența.

Este îmbucurătoare existența „Cupei Calului de sport românesc”, un concurs național de sărituri peste obstacole și dresaj, organizat la frumoasa Herghelie Jegălia de către Federația Ecvestră Română și Regia Națională a Pădurilor – ROMSILVA, prin Direcția de Creștere, Exploatare și Ameliorare a Cabalinelo

Calul de Sport Românesc este un proiect local foarte ambițios și promițător pentru echitația românească. Așteptăm să avem un sportiv cu rezultatele lui Henri Rang sau Felix Țopescu, încălecând un elegant Cal de Sport Românesc.

Mulțumim domnului doctor Ilie Georgescu pentru interviul acordat și pentru informațiile atât de valoroase oferite despre acest proiect amplu de cercetare și amelioare a Calului de Sport Românesc de la Herghelia Jegălia.

Mai multe despre Herghelia Jegălia, aici.

 

Herghelie.ro & V. M. Martinescu

Surse:

  • Arhiva personala – dr. Ilie Georgescu
  • Regia Nationala a Padurilor – Romsilva
  • http://www.mts.ro/
  • https://infochevaux.ifce.fr/​
  • CRESTEREA ECVINELOR – Casa Cartii de Stiinta Cluj-Napoca, Gheorghe Muresan, Zamfir Marchis, Ioana Ludu – 2011
  • https://www.facebook.com/pg/CalulRomania