Herghelia Jegălia – 105 ani de istorie hipică

Herghelia Jegălia

Despre Jegălia

Jegălia este numele unei comune din partea de sud-est a Câmpiei Române în Județul Călărași. Acest nume este posibil să fi fost ales după numele unui fost moșier local, pe nume Jegăleanu.

Este o zona cu teren fertil, pe malul Brațului Borcea, fiind de interes zootehnic încă din anul 1896, atunci când statul înființează aici o unitate zootehnică. Moșia Jegălia, supranumită și Deleanca, este proprietatea statului, aparținând anterior Mănăstirii Dealului. Avea o suprafață de 23.000 de hectare, din care 7.000 hectare de bălți, 1.000 hectare de islaz și 15.000 hectare de teren fertil pentru cultură.

Localitatea avea pe atunci doar 2.054 de locuitori, dar existau 1.802 vite, 6.929 oi și 1.079 cai! O zonă cu mare tradiție în creșterea animalelor.

Și acum începe povestea cu încălecatul pe o șa …

Ferma Albion

În anul 1906 are loc semnarea unui contract între Ministerul Agriculturii și Domeniilor și firma engleză The Merchants lnvestors Ltd. La un kilometru depărtare de Gara Mărculeşti se dezvoltă astfel Ferma Albion, numită de localnici „La Englezi”, motivul fiind evident. Erau 3.000 de hectare de exploatat, pe termen de 25 de ani. Ferma era condusă de un mare specialist în zootehnie, pe nume Eduard Grant. Firma engleză se obliga să crească vite pentru reproducție, care să fie oferite statului la prețuri preferențiale și să se facă și export de carne de vită, prin înființarea unui abator în Constanța. Partea cu exportul nu a putut fi realizată, dar ferma a reușit să aibă o bună activitate de creștere a vitelor de rasă pentru reproducție. Ferma avea în anul 1910, 42 de vaci, 30 viței, 12 tauri dar și 200 de oi și 300 de porci, fiind o bună sursă de achiziție de animale de bună calitate pentru localnici.

Ferma Albion - Jegalia
Ferma Albion – Jegălia – gallica.bnf.fr

Depozitul de remontă al armatei

Istoria cabalinelor de la Jigălia/Jegălia,  începe de fapt în anul 1915, când lumea întreagă intrase în agitația începerii primului conflict mondial. În clădirile fostei ferme Albion se va organiza un depozit de remontă pentru caii de rasă, cu scop militar, în special cu rase Pursânge Arab și Pursânge Englez, cai ușori pentru cavalerie, dar și cai greoi pentru tracțiune la artilerie.

Herghelia funcționează cu adevărat din anul 1920. Avem astfel privilegiul de a vă prezenta un document unic pentru istoria Hergheliei Jegălia. Cartea sa de Aur!

Cartea de Aur Jegalia
Cartea de Aur – Depozitul de Remontă Jegalia – 1920. Sursa document: Dr. Ilie Georgescu

„D’es Român / Sunt frate bun/ C’ori ce cal/ Viteaz nebun”

 

Cartea de Aur Herghelia Jegalia

„Calul trage plugul. Calul trage tunul. În timp de pace el este tovarășul nedespărțit al omului care produce. În timp de război e  fratele soldatului. Se cuvine a se da cea mai mare atențiune acestui animal binefăcător”

Citat scris de Generalul Constantin Ștefănescu Amza – (1875-1964)

General Constantin Amza
Generalul Constantin Amza – mapn.ro

Depozitul de la Jegălia – rol strategic

Importanța creșterii cailor era strategică pentru apărarea țării, într-un context internațional atât de complicat. Dar era la fel de importantă pentru Ministerul Agriculturii, chiar în sufletul Bărăganului. Vă prezentăm aici o hartă din anul 1929 cu instituțiile zootehnice ale țării.

Harta hergheliilor
Harta hergheliilor – Oieria Națională și Laboratorul de Cercetări Zootehnice Palas – N. Teodoreanu – 1929

Tot în zona de sud a țării, se va înființa în anul 1926 Herghelia Mangalia, aceasta fiind populată în 1929 cu un nucleu de armăsari Pursânge Arab din Depozitul de Remontă Jegălia și cu iepe de rasă Arabă de la Cislău și Rădăuți.

Și pentru că vorbim de cai și militari, avem oportunitatea să vă prezentăm imaginile unice ale fotografului ialomițean Costică Acsinte  (1897-1984) din acest loc special, în perioada interbelică.

Surse foto: www.facebook.com/costicaacsinte

Caii de rasă de la Jegălia erau atât de valoroși încât se spune că în 1944 trupele rusești au luat fără drept de apel aproximativ 50 de cai. Militarii ruși care preluau un cal dangalizat în România obținea permisie extinsă ca premiu.

Felix Țopescu la Jegălia

Tot de acest loc special se leagă un alt eveniment remarcabil pentru fenomenul ecvestru românesc. Felix Țopescu, călărășean de origine, va avea primul său contact cu echitația într-o vacanță la crescătoria de cai de la Jegălia, la invitația doctorului Nicu Berha, tatăl colegului său de liceu.

Felix Topescu
Felix Topescu – un campion al echitației din România – Credit foto: Emanuel Fantaneanu, Nicolae Serbanescu – Calul- prietenul meu

Herghelia Jegălia

După ce trece și al Doilea Război Mondial, armata se motorizează și nu mai are nevoie de cai. Ferma de creștere a cailor de la Jegălia se transferă în 1948 la Ministerul Agriculturii, devenind herghelie de stat. Herghelia se va muta în 1953 la Slobozia, iar în perioada 1957-1969 va funcționa ca fermă de vaci.

1969 – Renașterea Hergheliei Jegălia

În anul 1969 nucleul de la Sâmbăta de Jos s-a transferat la Herghelia Jegălia. A fost o problemă organizatorică destul de complexă deoarece herghelia a funcționat timp de 12 ani ca fermă de vaci. Din 1969 Herghelia Jegălia devine centrul specializat pentru această rasă mult îndrăgită de cei pasionați de echitație. Proiectul a fost coordonat la Jegălia de către doctorul Ilie Georgescu din 1969 până în anul 1982, domnia sa coordonând apoi Programul de Cercetare Știintifică în Creșterea Cailor de Rasă (inclusiv CSR) până în anul 1992.

Mai multe informații despre Calul de Sport Românesc în acest articol: https://herghelie.ro/calul-de-sport-romanesc/

Antrenamente pe hipodromul Hergheliei Jegălia – 1980. Sursă foto – Dr. Ilie Georgescu

Herghelia Jegălia trece în 2002 în administrarea Regiei Naționale a Pădurilor, ca secție în structura Direcției Silvice Călărași și din 2015  în subordinea Direcţiei de Creştere, Exploatare şi Ameliorare a Cabalinelor (D.C.E.A.C.) din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva.

În prezent, aici se cresc Calul de Sport Românesc și Semigreul Românesc. Herghelia Jegălia este, din fericire, una dintre cele mai frumoase herghelii din țară!

Herghelia Jegalia
Sursa foto: https://www.facebook.com/hergheliiromsilva

Mai multe detalii despre hergheliile de stat și rasele de cai aici: https://herghelie.ro/hergheliile-de-stat-si-caii-de-rasa-ai-romaniei/

Surse documentare:

  • ENCICLOPEDIA GEOGRAFICĂ A ROMÂNIEI – Dan GHINEA – Toronto 2018
  • Muzeul Dunării de Jos – Cultură și Civilizație la Gura Dunării de Jos – Călărași 1988-1989 – www.cimec.ro
  • https://www.facebook.com/costicaacsinte
  • Tomisul Cultural – iunie-iulie 2020.
  • Creșterea Ecvinelor – Gheorghe Mureșan – Casa Cărții de Știință – Cluj-Napoca 2011
  •  La Semaine vétérinaire : revue des travaux français & étrangers / publiée sous la direction de MM. Gaston Percheron,… rédacteur en chef, P. Dubreuil, administrateur – 19 mai 1907 – gallica.bnf.fr
  • Grigore G. Tocilescu – Marele Dicționar Geografic al României – 1902 STAB. GRAFIC J. V. SOCECO
  • Oieria Națională și Laboratorul de Cercetări Zootehnice Palas – N. Teodoreanu – 1929
  • Digibuc.ro
  • https://www.mapn.ro/
  • Documente din arhiva personala a Dr. Ilie Georgescu
  • Direcţia de Creştere, Exploatare şi Ameliorare a Cabalinelor (D.C.E.A.C.) – sursa foto cover  https://www.facebook.com/hergheliiromsilva
  • Credit foto: Emanuel Fantaneanu, Nicolae Serbanescu – Calul- prietenul meu

 

 

Adresa: Herghelia Jegalia se află în Judeţul Călăraşi, în comuna Perişoru la 122 de km de Bucureşti

Telefon: 0242 311 099

Rase de cai: Cal de Sport Românesc si un mic nucleu de Semigreu

Servicii oferite: consultanta de specialitate, cursuri de echitație, dresaj, concursuri sportive ecvestre, agrement și turism ecvestru.  

Review – click aici