Calul Frizian

Frizian

Istoricul rasei

Frizianul este o rasă provenită din Friesland, Olanda, de aici și numele. Originile sale sunt străvechi, estimate chiar la 1000 de ani, înainte de  Hristos. O rasă folosită inițial pentru activitățile de tracțiune, fiind un cal cu o putere deosebită.

Specialiștii spun că strămoșii acestui cal au fost folosiți în războaiele Evului Mediu, fiind un cal apt să transporte soldații în armurile grele ale acelei perioade istorice. Acești cai erau asociați doar cu nobilimea acelor vremuri.

Pentru a ajunge la eleganța și noblețea actuală, această rasă a cunoscut o ameliorare prin încrucișarea cu caii Andaluzi, în timpul ocupației spaniole din perioada 1568-1648.

Poate cea mai veche imagine a unui Frizian este cea a lui Phryso, calul lui Don Juan van Oostenrijk (1547 – 1578).

Phryso
Phryso – By Rijksmuseum – http://hdl.handle.net/10934/RM0001.COLLECT.492881, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=85614123

Pericolul dispariției

Rasa era pe cale de dispariție fiind cumva salvată doar de utilizarea acestor cai în agricultură și apoi la tracțiunea atelajelor pe două roți în Olanda. Trapul devenise o modă în secolul XIX și tocmai de aceea au fost încercări de încrucișare a Frizianului cu Orlov, cu risc mare de pierdere a patrimoniului genetic. Erau folosiți pe distanțe de 325 de metri, în secolele XVIII-XIX, fiind denumiți Harttraber.

https://www.friesenwiki.de/
Atelaj Frizian – https://www.friesenwiki.de/

Primul Stud Book

Primul registru genealogic al rasei Frizian a apărut în anul 1879, în anul 1880 fiind menționați în acest registru 16 armăsari și 28 de iepe. Rasa este în declin total, în anul 1913 existând în registrul rasei doar 3 armăsari etalon: Prins 109, Friso 117 și Alva 113. Iar iepele erau într-un efectiv de sub 100 de capete.

Frizian
Alva 113 https://www.allbreedpedigree.com/
Frizian
Prins 109- https://lovechevalforeverl.skyrock.com/
Frizian
Friso 117 https://lovechevalforeverl.skyrock.com/

Asociația Het Friesche Paard

Soarta perpetuării rasei a fost în mâna unor crescători de cai, iubitori ai rasei, care au înființat o asociație numită Het Friesche Paard. Pentru a păstra gena, aceștia au exclus orice altă încrucișare cu alte rase.

În perioada celui de-al Doilea Război Mondial, nevoia de transport a dus la o creștere a numărului de exemplare, fiind un moment favorabil dezvoltării rasei.

Asociația a primit în 1954 protectoratul Casei Regale a Olandei, trăsura regală fiind trasă de minunații Frizieni. Totul părea foarte favorabil, deoarece în 1964 erau înregistrate 4000 de exemplare. Însă, în 1967, se identifică o reducere dramatică la 974 de exemplare. Nevoia de cai era din ce în ce mai mică în Olanda și rasa era neadaptată la sporturile ecvestre la modă, de exemplu la săriturile peste obstacole.

Frizienii au mai avut totuși o nouă șansă – concursurile cu atelaje. Aici ei erau genetic pregătiți. Astfel, creșterea lor a fost relansată în anul 1972, în ultima perioadă având un efectiv global de 60.000 de exemplare.

Caii frizieni reprezintă etaloane de excelență în dresaj și la parade, având o apariție uimitoare prin trapul său energic.

Descrierea rasei

Calul Frizian are o talia medie  cuprinsă în intervalul 1,55 m și 1,66 m, dar există exemplare impunătoare de 1.75 m. Are o greutate cuprinsă între 350 și 550 kg.

 

Singura culoare admisă a robei este negrul lucios, fără nicio pată. Este o apariție inconfundabilă ca rasă. Are un păr bogat în coamă și coadă, de multe ori ondulat. Are astfel un aspect foarte elegant.

 

Capul are o structură bine proporționată având un aspect nobil, formând un tot unitar cu gâtul său arcuit și lung. Urechile sale sunt mici și dinamice.

 

Spatele este lung și puternic. Crupa este largă, puternică și înclinată. Are o structură osoasă robustă. Corpul său armonios se sprijină pe picioarele sale foarte robuste. Picioarele sunt acoperite la bază de păr lung, în zona chișiței. Parcă totul este asamblat pentru o apariție și mai impresionantă.

 

Comportamentul rasei

Deși atât de impunător, este un cal docil, activ și energic. Este un cal inteligent. Știe că nu poate trece neobservat și este un model de frumusețe și grație.

Este considerat un cal cu o creștere întârziată, corpul său fiind în dinamică până la 5-6 ani. Această rasă de cai este atât de mult apreciată pentru calitățile sale estetice. Este însă un cal pretențios, care necesită o îngrijire specială.

Tipuri de cai Frizieni

Există trei modele de cai Frizieni:
1. calul de tip baroc, cel clasic (masiv și foarte puternic)
2. calul modern sau de lux (semi masiv)
3. calul de sport (un cal mai ușor și cu osatura mai fină)

 

Selecția armăsarilor de montă

Selecția armăsarilor pentru reproducție se face foarte atent, cu puțin înainte de împlinarea celor trei ani de viață. În Olanda se face o selecție redusă, de câteva sute.

Dintre aceștia se selectează maxim 100 de armăsari prezentați în luna ianuarie a fiecărui an, la celebrul spectacol Stallion Show din Leeuwarden. Aici se face o selecție atentă și doar câteva zeci sunt aleși pentru o etapă de selecție ulterioară, în al treilea trimestru al anului.

 

La final doar câțiva dintre acești armăsari vor primi dreptul de montă pentru anul următor, fiecare la un număr limitat de iepe. Doar dacă evaluarea primilor lor urmași este perfectă, adică după încă 4 ani, abia atunci armăsarul este apt de montă, fără limitări.
Selectie frizian
Selecție armăsari -https://www.facebook.com/FriesianProms
Calul Frizian
Leeuwarden show – https://www.facebook.com/FriesianProms
În acest an spectacolul programat în primul weekend al anului a fost anulat din cauza pandemiei.

Documentele rasei

Forumul superior al rasei, KFPS, controlează cu rigoare ameliorarea și răspândirea rasei. Doar în Olanda și în SUA se eliberează pedigree pentru caii Frizian.
Caii selectați pentru reproducție au denumirea de „Stamboek”.

 

Pentru caii din această rasă se eliberează următoarele documente de atestare.
1.  ambii părinți ai calului sunt înscriși în registrul „Stamboek”. Aceștia sunt cei cu autorizare de reproducție.
2. cai cu un singur părinte înscris în registrul „Stamboek”
3. ambii părinți nu sunt înscriși în registrul „Stamboek”
rasa frizian
http://friesianhorses4u.blogspot.com/

Rasa aceasta este din ce în ce mai îndrăgită și în România, dar trebuie oferită o atenție sporită la pedigree-ul exemplarelor noastre și la controlul patrimoniului genetic al rasei sau la anomaliile cauzate de consangvinizarea în procesul de reproducție.

DESCOPERIȚI MAI MULTE RASE DE CAI AICI:

SURSE