Clinica Ecvină Șirioara – îngrijirea cailor

Clinica Ecvina

Grija de cai

România are o mare tradiție privind caii. Sunt foarte mulți români care iubesc caii și mulți care și dețin cai. Dar, sunt puțini care știu cu adevărat să aibă grijă de cai. În acest articol ne-am propus să vă prezentăm unul dintre exemplele pozitive din România în legătură cu îngrijirea și reproducția cailor.

Sănătatea cailor este la fel de importantă ca și pentru oameni și trebuie pusă mereu pe primul loc. Tocmai de aceea, trebuie să apelăm mereu la specialiști (medicii veterinari și clinicile veterinare).
În continuare vă prezentăm informații prețioase oferite de Clinica Ecvină Șirioara, specializată în reproducție. Este o clinică tânără, dar cu o bogată experiență, atât în montele naturale, cât și în inseminările artificiale.

Istoria clinicii

Clinica Ecvină Șirioara – SieuRiver Vet este situată în localitatea Șirioara, un mic sat situat pe malul râului Șieu, Comuna Șieu Odorhei,  județul Bistrița-Năsăud.

Construcția clinicii a început în anul 2014, având ca punct de pornire o hală zootehnică cu o suprafață de 450 mp. Caii cazați în incinta clinicii beneficiază de 17 boxe de cazare la interior și aproximativ 5 ha de pășune și padocuri la exterior.

Primele inseminări artificiale cu spermă congelată s-au realizat în 2014. De atunci se inseminează câteva zeci de iepe, atât cu Armăsari de Sport (obstacole, dresaj și proba completă), cu armăsari Pursânge Arab, cât și rase exotice, cum sunt Frizienii și Caii Spanioli.  Clinica se ocupă și de monitorizarea unui număr mare de iepe care se montează natural.

Primii mânji născuți în urma inseminării artificiale la clinica vor împlini în această primăvară vârsta de 6 ani.

Pregătirea iepelor pentru montă

Au mai rămas câteva săptămâni de iarnă, suficiente pentru a vă definitiva planul de monte pentru acest an. Dacă alegerea iepelor nu este foarte grea, selectarea armăsarului potrivit pentru fiecare dintre acestea este probabil cea mai grea decizie.

Indiferent că e vorba de montă naturală sau inseminare artificială, pregătirea iepei pentru sezonul de montă este foarte importantă și trebuie să înceapă cu minim 6-8 săptămâni înainte.

Sfaturi utile despre pregătirea montei

Iepele sunt animale poliestrice sezoniere, ceea ce înseamnă că au mai multe cicluri de călduri. Acestea se  întâmplă doar în timpul sezonului de reproducție – de obicei între lunile martie și septembrie, în emisfera nordică. În timpul iernii, când durata zilei este scurtă, iepele intră într-o fază de anestru (repaus dintre două cicluri sexuale).

Odată cu creșterea zilei și apropierea primăverii, ovarele încep să devină active și să producă foliculi (veziculă pe suprafața ovarului care conține ovule). Această perioadă se numește perioada de tranziție. În această perioadă căldurile pot fi manifestate, dar de cele mai multe ori nu apare și ovulația. Perioada de tranziție se încheie odată cu apariția primei ovulații.

Odată stabilită ciclicitatea ovariană, ciclurile de călduri se vor succede tot la aproximativ 21 de zile. În timpul ciclurilor de călduri, ovarele vor produce mai mulți foliculi. În general, unul sau chiar doi foliculi vor ajunge dominanți, generând astfel perioada de estrus, sau intrarea iepelor în faza de călduri propriu-zise. Această fază durează în general între 3 și 6 zile, sau chiar mai mult, și va determina iapa să accepte armăsarul pentru împerechere și se va sfârși în momentul ovulației. Dupa ovulație, în locul foliculului se va forma un corp galben, al cărui rol este acela de a produce hormoni gestageni, care vor susține o eventuală gestație.

Condiția corporală a iepei

Înainte de a duce iapa la montă, trebuie să vă asigurați că aceasta se află într-o condiție corporală bună. Nu e de dorit o iapă prea grasă, dar  nici una foarte slabă.

Iepele prea grase întâmpină probleme serioase în a rămâne gestante. Creșterea cantității de proteină din rație cu 4-6 săptămâni înainte de montă și administrarea unui supliment bogat în caroten, aminoacizi esențiali și vitamine liposolubile vor avea un efect benefic în dezvoltarea foliculară.

Controlul prealabil

Un control al aparatului reproducător, care presupune o examinare clinică a vulvei și vestibulului vaginal și un examen ecografic al coarnelor uterine ne va spune în ce stadiu se află iapa. De asemenea, se poate observa dacă există anumite probleme, cum ar fi infecții uterine aflate în stadiu latent și care vor necesita tratament înainte de montă. La nevoie se poate efectua și o biopsie uterină sau se poate recolta mucus cu un tampon special. Laboratoarele specializate vor furniza apoi mai multe date importante, cum ar fi tipul infecției, bacteriile implicate și antibioticele la care acestea sunt sensibile.

Pentru iepele pe care doriți să le montați/inseminați chiar spre sfârșitul iernii, ar fi util un plan de creștere treptată a duratei și intensității luminii în adăpost.

După ce ați ales armăsarul și ați ,,bătut în cuie” contractul de montă, pasul următor îl reprezintă detectarea estrului (perioada când iapa intră în călduri). În cazul montei naturale este necesară organizarea transportului acesteia la locația unde se află armăsarul. În cazul în care v-ați decis pentru inseminarea artificială este necesară aducerea iepei la clinică, indiferent dacă e vorba de sperma congelată (paiete) sau refrigerată.

Monta naturală

În cazul montei naturale, odată cu depistarea căldurilor, iapa trebuie montată la interval de 48 de ore până când aceasta nu mai acceptă armăsarul, moment care, cel puțin în teorie, ar trebui să corespundă cu ovulația. De ce la 48 de ore? Deoarece aceasta este durata de viață a spermatozoizilor de armăsar.

Durata de viață a ovulei este în medie de 6 ore, de aceea trebuie să ne asigurăm că în momentul ovulației, spermatozoizii sunt prezenți în uter. Dacă nu este posibilă cazarea iepei alături de armăsar pe toată perioada căldurilor, câteva examene ecografice ar putea rezolva problema. Astfel se poate monitoriza dezvoltarea foliculară, apropierea ovulației și administrarea unor produse care să grăbească ovulația și apoi monta în intervalul de timp stabilit de către veterinar.

Folicul preovulator, de 5,5/4,15 cm in dimensiune, cu aproximativ 24 de ore inainte de ovulatie
Folicul preovulator, de 5,5/4,15 cm în dimensiune, cu aproximativ 24 de ore înainte de ovulație

Inseminarea artificială

În ultimii ani inseminarea artificială a iepelor a devenit o rutină. Inseminarea artificială oferă crescătorilor de cai ocazia de a folosi la montă armăsari de mare valoare, aflați la mare distanță. Totodată, reduce riscurile cu accidentările asociate din timpul montei naturale, dar și a bolilor cu transmitere sexuală. Rata de gestație în cazul montei cu spermă congelată sau refrigerată este similară cu monta naturală, dar este totuși influențată de starea de sănătate a aparatului reproducător al iepei.

După efectuarea examenelor inițiale care să ne confirme sănătatea aparatului reproducător al iepei, putem decide împreună dacă lăsăm iapa să intre natural în călduri sau dacă îi vom administra un protocol hormonal care să grăbească acest lucru.

Etapele clinice

Pentru internarea în clinică va trebui să prezentați pașaportul iepei, în care să fie notat ultimul examen pentru Anemia Infecțioasă Ecvină (AIE), dar și vaccinurile împotriva influenței ecvine (gripa ecvină) și împotriva herpes virusului ecvin – EHV.

Iapa va fi monitorizată zilnic, iar odată ce a intrat în călduri, monitorizarea ecografică se va efectua la un interval de 4-6 ore, până la detectarea ovulației. Dacă aceasta întârzie, se poate administra un protocol hormonal pentru inducerea ovulației. Inseminarea se realizează imediat după detectarea ovulației, cu ajutorul unui cateter de plastic, flexibil, și care, prin control trans-rectal, se introduce cât mai adânc pe cornul uterin pe care s-a detectat ovulația. În funcție de specificațiile laboratorului care a congelat sperma și de fiecare armăsar în parte, pot fi folosite la o inseminare între 1 și 8 paiete.

Metoda de examinare ecografica a Iepelor
Metoda de examinare ecografică a iepelor

Iapa se monitorizează după inseminare câteva zile pentru a exclude orice potențială complicație (o infecție uterină, de exemplu) și pentru a putea interveni rapid dacă acestea totuși apar.

Diagnosticul de gestație este cel mai așteptat moment de către toată lumea, atât de crescător, dar și de medicul veterinar. Se poate realiza ecografic după minim 14 zile de la inseminare sau utima montă, în cazul montei naturale. Scanarea în intervalul 14-18 zile după montă este foarte importantă la iepe deoarece trebuie să identifice și eventualele gestații gemelare, care la iepe sunt incompatibile.

Imagine ecografica cu o gestatie de 13 zile
Imagine ecografică cu o gestație de 13 zile

În cazul unei gestații gemelare, majoritatea iepelor avortează în intervalul 8-10 luni. Pot exista însă și cazuri mult mai grave în care apare hernia abdominală sau rupturi ale ligamentului prepubian, din cauza greutății foarte mari a mânjilor. La 45 de zile mai efectuăm o scanare, pentru a ne asigura că gestația evoluează normal.

Satisfacția este imensă atunci când apare rezultatul acestor etape clinice.

Bucuria este fara egal de fiecare data cand se naste un nou manz
Bucuria este fără egal de fiecare dată când se naște un nou mânz
Dupa varsta de 8 zile, manjii nascuti in clinica incep sa iasa in padoc
După vârsta de 8 zile, mânjii născuți în clinică încep să iasă în padoc

Consultanță de specialitate

Această consultanță de specialitate o veți primi de la o echipă tânără, dar cu experiență, însuflețită de dl. dr. Dan Ignătescu.
Domnia sa este printre puținii specialiști din România, fiind apreciat atât în România, cât și în afara țării, având colaborări de ceva timp cu alți specialiști din Franța.

În încheierea articolului, pentru că tot suntem în mijlocul iernii, vă lăsăm câteva sfaturi utile ale dl dr Ignătescu legate de furajarea cailor pe timpul iernii.

Pentru informații personalizate și ajutor ecvin, apelați cu încredere la dl. dr. Ignătescu și la Clinica Ecvină Șirioara.

Surse foto și documentație: Clinica Ecvină Șirioara