Dispensarul animalelor

Despre un dispensar devenit celebru

Dispensarul Poporului Pentru Animalele Bolnave ale Saracilor – The People’s Dispensary for Sick Animals (PSDA) a fost infiintat in anul 1917 de catre Maria Dickin. Dispensarul isi propunea sa trateze gratuit animalele bolnave provenite de la oamenii saraci.

Dispensarul a fost infiintat in Londra si se baza initial pe o persoana care avea cunostinte relative despre medicina veterinara si pe cativa voluntari. Dupa doar 6 ani existau 14 dispensare de acest gen si a fost o subscriptie publica care  a permis dezvoltarea ulterioara. Au aparut chiar si unitati mobile incepand cu 1922, acestea existand pana in 1975.

In anul 1928 incepe extinderea peste hotare, fiind infiintate reprezentante in Irlanda, Franta, apoi Romania, Maroc, Egipt, Grecia, Africa de Sud si Palestina. Toate aceste filiale au fost insa inchise dupa anul 1945.

https://www.pdsa.org.uk/

Chiar si dupa trecerea in nefiinta a inimoasei Maria Dickins, PDSA a continuat sa vindece cel putin un milion de animale in fiecare an.

Astazi, dupa 103 ani de la infiintare, PDSA este cea mai mare asociatie veterinara din Marea Britanie, o asociatie in care medicii veterinari se formeaza si salveaza vietile milioanele de animale de orice fel.

In Romania anilor 1934 aparuse o camioneta PDSA care intorcea toate privirile. Era ceva special. Dispensarul ambulant trecea pe strazile desfundate ale Bucurestiului pentru a oferi ajutor gratuit in special cainilor si cailor de la periferia orasului.

Dispensarul saracilor
Ilustratiunea Romana – noiembrie 1934

Surse:

https://www.pdsa.org.uk/

Ilustratiunea Romana – noiembrie 1934

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *