Incitatus – calul senator

Incitatus

Incitatus – calul de legendă

Controversatul împărat roman Caligula (anii 12-41) a rămas în istorie prin bizarizatea sa, derivată probabil dintr-o boală psihică. Iar poveștile despre el nu sunt legende, fiind regăsite și in scrierile istoricului Suetoniu (Suetonius, Lives of The Twelve Caesars)

Caligula a avut un cal favorit, pe nume Incitatus, unul dintre caii celebri ai istoriei mondiale. Se spune că pentru acest cal, împăratul a comandat construirea unei case de marmură, iesle din fildeș și bijuterii speciale. Calul avea nu mai puțin de 18 îngrijitori și era invitat special la cină unde primea ovăz amestecat cu pulbere de aur.

Calígula si Incitato
Sursa: wikimedia.org

Așa cum era firesc, Caligula i-a găsit lui Incitatus o soție, o iapă pe nume Penelopa. Și pentru că intrase în conflict cu Senatul, ca un gest de răzbunare, și-a numit calul senator. Astfel că Incitatus a devenit senator al Imperiului Roman, cu toate drepturile aferente. Urma să fie și consul, dar Caligula a fost asasinat și rangurile oficiale ale lui Incitatus au fost anulate.

După moartea lui Caligula, nimeni nu s-a răzbunat pe nevinovatul Incitatus. Însă i-a fost anulat statutul de senator. Căluțul a fost rănit la picior într-o cursă și a fost sacrificat ulterior. În schimb, Penelopa a fost folosită în război de împăratul Claudius.

 

Sursa foto:

www.delcampe.net,

www.wikimedia.org

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *