Eclipse – sânge de campion

Eclipse_1

Moștenirea de pursânge

Faima acestui cal nu a venit neapărat din invincibilitatea sa în doar cei doi ani de competiții, ci din faptul că urmașii săi au rămas cu amprenta de mari campioni, lucru neegalat până în prezent în această rasă.

Nașterea lui ECLIPSE

Fiul lui Marske și Spilletta, s-a născut pe 1 aprilie, în 1764, în Windsor Park, pe domeniul Prințului William Augustus, Duce de Cumberland. Ambii cai părinți erau în proprietatea Ducelui de Cumberland. Numele de ECLIPSE a fost inspirat de eclipsa de soare din acel an.

Marske_horse
Marske – tatăl. Sursa: wikimedia.org

 

Spilleta
Mama Spilletta, cu mânzul ECLIPSE

Bunicii și străbunicii întemeietori ai rasei

Vă reamintim că armasarii considerați intemeietori ai rasei pursânge englez au fost:

 • Byerley Turk – nascut in jurul anului 1680
Byerly_Turk
Byerly-Turk – wikimedia.org
 • Darley Arabian – nascut în jurul anului 1700 și achizitionat în 1704 din Alep, Siria. Un armăsar cu rezultate uimitoare în cursele vremii și cel care are amprenta cea mai mare în pedigree-ul rasei.
Darley_Arabian
Darley-Arabian – wikimedia.org
 • Godolphin Arabian – născut în jurul anului 1724 în Yemen, este un armăsar berber care poarta numele stapanului sau, nobilul Francis Godolphin.
Godolphin_Arabian
Godolphin -Arabian – wikimedia.org

Tatăl său, Marske, venea din linia lui Darley Arabian și era câștigător de Jockey Club Plate în 1754. Spilletta avea puterea liniei lui Godolphin Arabian.

Eclipse pedigree
Pedigree ECLIPSE – sursa https://www.pedigreequery.com/eclipse

ECLIPSE era un roib pintenog la piciorul drept-spate,  avea o pată neagră pe crupă  și avea un felinar lat pe față.

Eclipse
ECLIPSE – marele campion – Pixabay

 

ECLIPSE & O’Kelly

Ducele de Cumberland moare în octombrie 1765 și calul nostru a fost vândut la vârsta de aproape doi ani, fiindcă avea gâtul prea lung și era destul de nărăvaș. A fost achiziționat de William Wildman, un comerciant de oi din Smithfield. Scrierile vremii spun că Wildman a ajuns târziu la licitația de cai organizată de Richard Tattersall, dar a contestat organizarea deoarece nu s-a respectat ora de start. Versatul comerciant a reușit să îl achiziționeze doar pe ECLIPSE, calul cu gâtul lung, pentru 75 de guinee.

 

Eclipse and Shakespeare (engraving by John Scott after Sartorius) – wikimedia.org

ECLIPSE intră în curse abia la cinci ani, pe 3 mai 1769.  Participă la nouă curse și le câștigă foarte ușor. Un partener al lui Wildman, Dennis O’Kelly, cumpără 50% din participațiunile lui ECLIPSE în 1769 cu 650 de guinee și apoi restul anul următor, pentru încă 1100 de guinee, ocupându-se serios de armăsarul nostru legendar. În 1790 mai câștigă fără drept de apel încă nouă curse.

Performanța calului era atât de sigură că O’Kelly declara la fiecare cursă „ECLIPSE în primul rând, restul nicăieri.” Iar viteza campionului era într-adevăr uimitoare. Cei mai valoroși cai de curse din Anglia nu aveau nicio șansă de câștig, de aceea proprietarii au refuzat la un moment dat să mai participe la cursele cu marele campion. Acesta a fost motivul pentru care la 4 octombrie 1770 se încheie scurta carieră de sportiv a lui ECLIPSE.

Colonelul O’Kelly era considerat acum cel mai mare antrenor de cai din Anglia. Și ECLIPSE devine un mare reproducător, cu o cotă imensă pentru o montă – 50 guinee. Din 1771 până în anul 1778 este retras la Clay Hill, lângă Epsom, unde începe o perioadă istorică de reproducător. Are peste 400 de urmași, dintre care peste 340 de urmași campioni, iar studiile recente arată că majoritatea cailor de curse contemporani poartă o amprentă din ADN-ul lui ECLIPSE. Uimitoare putere ereditară, nu-i așa?

Moartea campionului

ECLIPSE moare pe 26 februarie 1789, având o colică severă. A avut 25 de ani și o viață în care a scris istorie.

Oare ce miracol s-a întâmplat cu acest armăsar? A fost gena lui Darley Arabian, a fost aportul iepelor regale sau clima din Anglia? Cu siguranță câte ceva din toți cei trei factori.

Proportii Eclipse
Proportiile lui Eclipse – The Works of Charles Vial de Sainbel – London 1795

Tocmai de aceea, curiozitatea studierii corpului lui ECLIPSE a fost maxima pentru medicii veterinari ai vremii și pentru cercetători. S-a efectuat autopsia și au avut loc studii amănunțite. Evidentă a fost hipertrofia inimii care cântărea 6.4 kg, mai mult decât dublă față de greutatea medie a rasei în acea vreme. Inima sa mare a fost moștenită de la mama Spilletta. Eclipse a transmis mai departe această caracteristică genetică la toate fiicele sale.

Oasele sale erau foarte tari, mușchii și organele foarte puternice.

Craniu Eclipse
Craniu ECLIPSE

Scheletul sau este gazduit la Colegiul Veterinar Regal din Hertfordshire, Marea Britanie, fiind o referinta in studiile de specialitate.

scheletul lui Eclipse
Credit: Skeleton of Eclipse (a horse). Credit: Wellcome Collection. Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)

ECLIPSE a fost un cal care a eclipsat competiția din acea vreme de pionierat în sportul hipic și a influențat puternic apariția campionilor până în ziua de astăzi.

Mai multe detalii despre rasa Pursânge Englez aici .

Surse:

 • ECLIPSE & O’KELLY – THEODORE ANDREA COOK – NEW YORK : E. P. DUTTON & COMPANY 1907
 • The Works of Charles Vial de Sainbel – London 1795
 • http://sceti.library.upenn.edu/
 • https://www.pedigreequery.com/eclipse
 • https://www.bloodlines.net/
 • www.pixabay.com
 • www.wikimedia.org
 • Cover ECLIPSE – Pictura de George Stubbs – https://www.biodiversitylibrary.org/

 

Rasa Falabella

Herghelie.ro
3 min read

Rasa Criollo

Herghelie.ro
2 min read

Rasa Campolina

Herghelie.ro
2 min read