Zbor pe hipodrom

Hipodrom Vlaicu

Inspirat de Pegasus

Activitățile diverse de pe Hipodromul Băneasa au rămas în istorie. Nu vorbim doar de activitatile hipice principale, dar si de alte activitati social-culturale ale capitalei. La 17 octombrie 1910, Ministerul de Război a organizat un zbor demonstrativ al lui Aurel Vlaicu. România prindea aripi.

Meetingul de aviatie de la Hipodrom

Ministerul de Razboi, pentru a consacra reușita invențiilor lui Aurel Vlaicu, a organizat un meeting de aviație pe Hipodromul Băneasa, pe data de 17 octombrie 1910.

Aurel_Vlaicu_primul zbor
Aurel Vlaicu – primul zbor – sursa foto: www.wikimedia.org

 

“Era o zi posomorâtă de toamnă și bătea un vânt puternic de 12 metri pe secundă. Cu toate acestea, succesul lui Vlaicu a fost desăvârșit, atât pentru aviațiunea română, cât și pentru satisfacția mândriei și orgoliului nostru național.

Cu ocazia acestui meeting, Vlaicu a dat proba cea mai evidentă, că toate speranțele puse întrânsul de inimi entuziaste, precum și toate sacrificiile făcute de stat, pentru întruparea aeroplanului său, au fost cu prisosință intriduite și recompensate, iar publicul capitalei și cel din provincie, care a ținut, cu toată vremea urâtă, să-l încurajeze, s-a putut convinge prin senzațiile înălțătoare ce a primit, că manifestarea geniului românesc din ziua de 17 octombrie 1910, a fost o adevărată manifestare națională, menită să rămână neștearsă în toate inimile bine simțitoare, cinstind țara și numele de român. Din această zi numele lui Vlaicu a rămas neșters și mândru în istoria aviațiunii române.”

Ioan Rusu Abrudeanu

Hipodrom aviatie

Sursa: www.historia.ro

 

Surse:

  • Albumul Vlaicu – Tipografia Libertatea – Orăștie 1920
  • Surse foto: www.historia.ro
  • www.wikimedia.org

 

 

Caii regali

Herghelie.ro
15 min read

Rasa Lusitano

Herghelie.ro
1 min read

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *