Eroul Ionel Epure

Eroul Ionel Epure

Îl menționam în recentul articol despre Felix Țopescu, pe căpitanul Ionel Epure, un alt membru al echipei de aur de hipism al României. Și am încercat să găsim mai multe informații despre destinul lui Ionel Epure.

Echipa hipică a României

Capitanul Epure in 1938
Căpitanul Epure în 1938 (dreapta) – după victoria de la Aachen -Realitatea Ilustrată
Parada celor 5 membri ai echipei naționale din 1938
Parada de pe Băneasa Trap a celor 5 membri ai echipei naționale din 1938

Acum vă prezentăm povestea acestui om, o poveste aproape ștearsă din istoria postbelică, din motive ușor de înțeles. Dar adevărul iese mereu la suprafață și îi salutăm pe cei care au contribuit la păstrarea acestor amintiri teribile.

Căpitanul Ionel Epure revenise recent de la concursul ecvestru de la Roma, unde echipa României câștigase Premiul Națiunilor Unite. Avea să fie ultima sa competiție.

Echipa României la Roma - 1940
Echipa României la Roma – 1940 – sursa mts.ro

Clipele eroice ale lui Epure

In noaptea de 27-28 iunie 1940, escadronul 4 din Regimentul 3 Călărași, condus de căpitanul Ionel Epure, a fost atacat în Coșăuți, județul Soroca, pe malul Nistrului în Basarabia. Erau bandele de bolșevici și militari staliniști, așa numitele hoardele roșii. Acestea au trecut Nistrul, prin surprindere, încălcând tratatele în vigoare.

Căpitanul Epure era găzduit la acel moment în casa preotului Vasile Ostap. Așa că prima percheziție a fost ghidată spre acea casă. Nu l-au găsit însă pe căpitan. Acesta, însă, pentru a tempera agitația din regiune, formează o delegație de trei ofițeri: el însuși, locotenentul Vermenleu și locotenentul Bârsan. Delegația se prezintă în fața unității bolșevice, condusă de un maior sovietic.

Cu mult curaj, căpitanul Epure i-a cerut maiorului sovietic să oprească invazia și să respecte tratatele în vigoare. Bolșevicul s-a enervat la culme și i-a rupt epoleții de pe uniforma lui Ionel Epure. În câteva secunde, acesta a scos pistolul și l-a împușcat pe rus, fiind apoi împușcat de militarii ruși. În multe alte expuneri se vehiculează și faptul că Epure s-ar fi împușcat singur, dar relatările martorilor, cetățeni moldoveni, aceasta a fost doar o versiune a bolșevicilor. Este abandonat într-un șanț, dar localnicii îi recuperează trupul și îl înmormântează creștinește în cimitirul satului. Locotenenții Vermenleu si Barsan sunt dezarmați și 21 de cai ai escadronului sunt sechestrați de ruși.

Monumentul eroului Ionel Epure

În iulie 1942, familia căpitanului recuperează trupul eroului și îl repatriază în țară. În acel an se ridică la Coșăuți un monument închinat marelui erou. Monumentul va fi distrus în 1944, după reinvadarea Basarabiei de către sovietici.

Dar există miracole! Crucifixul din partea de sus a monumentului este acoperit de pământ și redescoperit după niște săpături în anul 1976, de către profesorul Filip Iepure (a se nota și numele).

Bucata din monumentul original – https://asociatia-tempora.ro/

Crucea este apoi ascunsă în curtea bisericii locale, îngropată sub fundația gardului. De asemenea, a existat o fotografie a monumentului din 1942, cea care a permis o reproducere ulterioară a acestuia.

Fotografia monumentului din 1942. Sursa foto – https://flux.md/

Asociația Monumentum, condusă de Iulian Rusanovschi află de fostul monument, de povestea eroului și de crucifix și începe un demers de a reabilita monumentul în anul 2018. Consilierii locali, susținători actuali ai comunismului, se opun demersului, dar preotul Iurie Stavița este de acord să instaleze monumentul în curtea bisericii, indiferent de reacțiile politice și de riscuri.

Monumentul este reconstituit de meșterul Vladislav Lozan, fiind dezvelit publicului pe data de 21 septembrie 2018. Este de apreciat efortul acestor oameni care au luptat să reînvie amintirea jertfei căpitanului Epure.

Monumentul eroului Epure
Monumentul eroului Epure – sursa Asociația Faptă nu Vorbă

Astfel, cavalerul Ionel Epure este erou al neamului și va rămâne în amintirea noastră veșnică!

Surse documentare

  • Anul 1940: armata română de la ultimatum la dictat : documente, Volumul 1, Florica Dobre, Editura Europa nova, 2000
  • România şi pactul Ribbentrop-Molotov , Ion Şuţa, Editura Academiei de înalte studii militare, 1997
  • Românii din arhive – Editura Mica Valahie 2011, Gh. Buzatu, Stela Acatrinei, Gh. Acatrinei
  • https://www.timpul.md
  • https://flux.md/
  • https://asociatia-tempora.ro/
  • Realitatea Ilustrata 1937, 1938
  • www.mts.ro

 

© Copyright herghelie.ro

Cotton Tree, 33442033, J40/9064/31.07.2014 Str. Floarea Rosie, nr. 7, bl.51, sc.3, ap. 114, Sector 6, Bucuresti,