Rasa de cai Gypsy-Vanner

Gypsy vanner

Origini

Rasa Gypsy Vanner este originara din Irlanda și Anglia şi cel mai probabil a apărut prima oară în secolul XIX, știind faptul că țiganii nu au condus caravane decât după anul 1850. Era un cal folosit la tractarea caravanelor (van-urilor) nomazilor.

Aparitia rasei

Corpul său compact, robust și puternic este un rezultat al unui mix de mai multe rase precum Shire, Clydesdale, Dales Pony și Friesian. Mai poarta numele Irish Cob, Gypsy Cob, Tinker sau Tinker Cob.

Din păcate nu putem vorbi de o documentare a pedigree-ului acestei rase. Cert este că după al doilea Război Mondial, atunci când pacea a oferit oamenilor liniște, au început să apară combinații de culori din ce în ce mai spectaculoase.

Studiile mai amănunțite au identificat doi armăsari care au avut aportul important la apariția rasei. Este vorba de Sonny Mays și The Coal Horse.

Este un cal pregatit pentru a parcurge distante foarte lungi si care sa reziste mult timp fara mancare si fara apa. Pe de alta parte era foarte mult apreciat de stăpânii săi, fiindca facea parte integrantă din familiile lor. Aceștia se străduiau să obțină cai cu un colorit cât mai atrăgător și cât mai impunători.

Rasa este exportată în 1996 în America de Nord și începând cu acest an devine o rasa recunoscută oficial. Dennis și Cindy Thompson înregistrează rasa cu numele de Gypsy Vanner și înființează și asociația Gypsy Vanner Horse Society pe 24 noiembrie 1996.

Caracteristicile rasei

Exista o clasificare dupa talie, astfel:

  • Section A sub 1.47 m înălțime
  • Section B peste 1.47 m înălțime

Caracteristici fizice:

Are un corp masiv, dar bine proportionat. Spatele este lat si scurt, iar gatul scurt si gros. Crupa este musculoasă. Capul său este drept și are o frunte lată și urechile mici.

Caii sunt de obicei pestriți și impresionează printr-o coamă spectaculoasă. La fel și pintenii săi bogați. Pe lângă faptul că sunt uimitori de frumoși, devin și mai mult iubiți prin blândețea lor și prin temperamentul lor disciplinat. Familiile nomada aveau nevoie de acesti caluti blanzi, mai ales ca aveau copii mici in permanenta pe langa acesti cai.

Surse:

  • https://www.wikizero.com/
  • https://pixabay.com/
  • http://vanners.org/
  • https://gypsygold.com/

Rasa Shetland

Herghelie.ro
2 min read

Rasa de cai Salernitano

Herghelie.ro
2 min read

Rasa de ponei Connemara

Herghelie.ro
3 min read