Lumina pentru cai

Lumina iarna cai

Caii suferă de depresie pe timp de iarnă și răspund la tratamentul cu lumină

Un  studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Nottingham Trent a dezvăluit că și caii pot experimenta o formă de depresie de iarnă, similară tulburării afective sezoniere (SAD) întâlnită la oameni. Cercetătorii au observat că lipsa de lumină naturală afectează în special caii ținuți în grajduri pe durata sezonului rece.

Rezultatele studiului

În cadrul studiului, jumătate dintre caii Centrului Ecvestru Brackenhurst au fost supuși terapiei cu lumină, în timp ce ceilalți au fost lăsați în condiții de lumină redusă. Rezultatele au demonstrat că cei expuși la lumină naturală erau mai puțin morocănoși decât în mod obișnuit în timpul iernii. În același timp, caii care au rămas în întuneric au prezentat semne de apatie, petrecând mai mult timp dormind și manifestând o lipsă de receptivitate la comenzi.

Pe lângă aceste constatări, caii tratați cu terapie de lumină au arătat o îmbunătățire semnificativă în performanța lor la sărituri și în dispoziția lor generală. Administrația grajdului a confirmat observațiile, subliniind faptul că acești cai păreau mai puțin supărați decât de obicei.

Profesoara Carol Hall, specialistă în Știința Sportului Echin, a remarcat că terapia cu lumină poate contribui semnificativ la îmbunătățirea stării de spirit a cailor și a comportamentului lor general. Ea a subliniat, de asemenea, importanța monitorizării atente a comportamentului lor, sugerând că această terapie ar putea fi un pas important în asigurarea bunăstării lor în timpul iernii.

Astfel, descoperirile acestui studiu aduc o perspectivă nouă asupra nevoilor de îngrijire a cailor în sezonul rece, subliniind importanța expunerii la lumină naturală pentru menținerea stării lor de bine și a performanței optime.

Este posibil ca aceste concluzii să ofere noi direcții pentru îmbunătățirea calității vieții pentru caii ținuți în condiții de iarnă și ar putea servi drept fundament pentru viitoare intervenții și tratamente în domeniu.

Surse

http://news.bbc.co.uk/

Nottingham Trent University, UK